Menu

Saveti za zimu: Nema više hladnih ruku i ispucale kože

Borba sa hladnoćom

Home » Lepota » Nega » Saveti za zimu: Nema više hladnih ruku i ispucale kože - 12.2018

Nema više hladnih stopala i crvenih nosеva. Sada je toplije! Najbolji saveti za negovanje kože od hladnoće i proizvodi koji čak i na niskim temperaturama održavaju toplotu.

Napolju je veliki minus, unutra je suv vazduh usled grejanja – našem telu zimi nije ni malo lako. Stalna promena temperature između hladnog i toplog vazduha isušuje kožu, imunološki sistem pati i povećava se osetljivost na bolesti. Pored toga po hladnom vremenu se manje krećemo na otvorenom i umesto toga provodimo više vremena u prostorijama sa slabom ventilacijom i niskom vlažnošću vazduha.

Zaštita kože od hladnoće

„Koža je posebno ugrožena na hladnom vremenu“, objašnjava Dr. Nicole Konrad, specijalista opšte medicine i tradicionalne kineske medicine u Beču. „Koža je važan respiratorni organ i zaštitna barijera protiv nepovoljnih spoljnih uticaja“. Međutim, kada temperature padnu ispod nule, manje se masnoće proizvodi u lojnim žlezdama. Ulaskom s polja unutra, pore se otvaraju i gubi se više vode. Naizmenična igra koja isušuje kožu i čini je osetljivijom. „Ako se naruši zaštitna barijera lakše se dobijaju infekcije“, napominje doktorka. „Malene pukotine na površini kože pružaju klicama prehlade idealnu površinu za napad.“

Prevenciju možemo da vršimo uz pomoć pravih proizvoda za negu kože. Za razliku od leta, sada su potrebnije bogate kreme koje sadrže više ulja nego vode. Formule sa ureom, hijaluronskom kiselinom ili termalnom vodom pomažu pri stvaranju ravnoteže kod gubitka vode i zadržavanju vlage. Aditivi kao što su pčelinji vosak ili ekstrakt nevena takođe štite od hladnih vremenskih uslova. U principu važi pravilo: ukoliko je suvlja i osetljiva koža izloženija nepovoljnim vremenskim uslovima utoliko je potrebno da se koristi veći sadržaj lipida. U skladu s tim, koža dece, koža kod starijih osoba i ljudi koji provode dosta vremena na otvorenom zahteva dodatnu zaštitu.

Balea krema za ruke urea. Za veoma suve ruke. Sa 5% uree, ši puterom i vitaminom E (100 ml).
Nivea krema za ruke sa pčelinjim voskom (75 ml).

Bez problema kada je temperatura u minusu

Neko ko tačno zna kakav je osećaj kada se hladnoća uvuče pod kožu jeste Larissa Geier. 24-godišnja devojka iz Graca koja radi svake zime, već osam godina unazad kao instruktor skijanja u Štajerskim Alpima. „Časovi skijanja se uvek odvijaju, bez obzira na to da li se snežni prah presijava pod planinskim suncem ili je toliko hladno da svaki udah boli.“ Temperatura i do 23 stepena ispod nule zahteva jako dobru opremu. Ona kaže da iako se dovoljno dobro obuče, lice ne može najbolje da zaštiti.

Kako bi sprečila smrzavanje i isušivanje kože, uvek sa sobom ima hidratantnu kremu, kao i negu za osetljive usne. „Bogata krema za ruke je takođe neophodna, inače će mi koža na rukama popucati uprkos rukavicama.“

Balea balzam za usne duo sensitive za osetljive usne. Nežna negujuća formula sa aloe verom i biljnim uljima avokada i badema neguje i hidrira usne (2×4,8g).

Izbegavajte hladna stopala

Zimi je koža oslabljena. „Telo često ima premalo Qi tj. Energije, da ga zaštiti“, objašnjava Konrad lekar – TCM (za tradicionalnu kinesku medicinu). „To nije iznenađujuće, jer telo mora da potroši mnogo energije kako bi održalo toplotu i osiguralo adekvatan protok krvi“. Toplota se skladišti ako je potrebno, na spoljnim delovima tela, u takozvanim Akrenima. Zatim se krvni sudovi skupljaju i puštaju manje toplu krv da teče tamo kako bi zaštitila važne unutrašnje organe. Rezultat toga jeste da se vrhovi prstiju, prsti na nogama i uši brzo na hladnoći ohlade. Instruktor skijanja Larisa je već imala ovo prilično bolno iskustvo.

„Kada je jednom bilo stvarno veoma hladno, nisam osećala nožne prste“, kaže ona. „Čak ni u kolibi, nisam mogla da se zagrejem, stigavši kući nokti su mi bili potpuno modri“.

Sportistkinja je imala sreće, noge su joj se oporavile bez nekog trajnog oštećenja. „Od tada uvek nosim flastere za grejanje, koje nosim u skijaškim čizmama i ako je potrebno, na rukama, ti flasteri mi održavaju toplotu satima“.

Ovo je moguće zahvaljujući aktivnim sastojcima koji ili oslobađaju toplotnu reakciju na koži ili direktno stimulišu cirkulaciju krvi i tako povećavaju telesnu toplotu na pogođenim područjima kože. Na istom principu funkcionišu i termo-kreme koje čuvaju hladne ruke i noge od hladnoće u toku dugih zimskih šetnji. „Održavanje stopala toplim je posebno važno“, slaže se doktorka, „jer meridijan bubrega prolazi između prstiju i stopala, ukoliko upravo tim područjem prodire hladnoća, u istom momentu prodire duboko u telo i može da učini telo veoma ranjivim i sklonim infekcijama bešike“. Takođe, vrat, uši, čelo i donji deo leđa moraju biti dobro zaštićeni.

Balea krema za stopala sa efektom zagrevanja
Zagreva i neguje hladna stopala. Sa bademovim uljem i ši puterom. Sastojci za aktiviranje toplote podstiču cirkulaciju (100 ml).

Na koji način se ponovo pravilno zagrejati

Nakon dugog dana provedenog na vrhu planine, Larisa više voli da se udobno smesti kod kuće nakon tuširanja koje joj opušta mišiće zgrčene od hladnoće. Odlasci u saunu su takođe odlični, jer pravilna terapija koja izaziva znojenje otklanja hladnoću iz udova i jača imunološki sistem. Nikol Konrad preporučuje: tople kupke ili čašu čaja od đumbira sa (kineskim) urmama. „To zagreva telo, jača i pomaže protiv osetljivosti na jak i hladan vetar.“

Pored toga, začini kao što su cimet, kardamon, kurkuma, karanfilić i seme komorača dobro zagrevaju telo. Kada je reč o ishrani, lekarka savetuje topla jela kao što su variva, supe i kari. „Posebno, čorba od praziluka čini da se vrlo brzo oporavite od prehlade. „Nasuprot tome, sirova hrana treba da se izbegava u hladnoj sezoni, a previše namirnica koje formiraju sluz kao što su pšenica, mlečni proizvodi i šećer su kontraproduktivni za prehladu ili kašalj.

Kretanje na svežem vazduhu nas čini spremnim za zimu.

Pored ishrane, prema mišljenju doktora Konrada za TCM (tradicionalne kineska medicina), dovoljno sna i dobro upravljanje stresom takođe igraju važnu ulogu. „Umesto da ostanete u zatvorenom prostoru dok je napolju hladno, dobro se obucite i uživajte u šetnji na svežem vazduhu, što je dobro za imunološki sistem i neophodno da ostanete zdravi.“ Larisa Geier svake slobodne minute provodi na planini, čak i ako nema zakazanih časova skijanja. Njeno telo je naviklo na sport i vežbanje na hladnoći, i retko kada se razboli.

„Ne gledam na vremenske uslove“, kaže ona, „Volim da budem na skijama, ne postoji ništa što bi me zadržalo unutra, radujem se suvom vremenu, ali čak i snežni dani su odlični za skijanje.

„Oni koji se za vreme ručka nalaze napolju, mogu na svojoj koži da osete prijatno sunce. A to nije samo dobro za organizam (za formiranje vitamina D), već i za dušu.

Prema gore
OKViše informacija