Menu

Saveti za ekološko putovanje

Letovalište kao ekološko utočište? Može, ako se pridržavamo nekih pravila.

Home » Inspiracija » Psihologija » Saveti za ekološko putovanje - 09.2019

Izgleda da je sloboda iznad oblaka beskrajna, pevao je Reinhard Mey 1970-ih. „Svi strahovi, sve brige“, govorio je su „ništa i maleni“ posmatrajući ih iz aviona. Hit je bio oda putovanju avionom koja je počela da bude masovna početkom šezdesetih godina. Pre tog perioda letenje je bilo privilegija bogatih, a od Frankfurta do Njujorka trebalo je 17 sati leta – i plaćalo se malim bogatstvom – tek je dolazak Boinga 707 otvorilo nebo pristupačnim i za manje bogate

Pola veka kasnije, letenje je postalo kao vožnja autobusom. To se ne odnosi samo na cene karata, koje su sve niže u zavisnosti od povoljnih ponuđača i u odnosu od svih ostalih opcija prevoza. Putovanje avionom je samo jedan deo problema. Budući da se zna da celokupan turizam uzrokuje oko 8% globalne emisije ugljen dioksida, i loša savest je prisutna u koferu sa svakim odlaskom na putovanje.

Letite održivo što je moguće više

Naročito jeftina putovanja sa čestim presedanjima ili kratki letovi za sada imaju vrlo lošu reputaciju. Jer upravo za vreme poletanje i sletanje avioni troše najviše goriva i proizvode najveće emisije. Svako ko ne želi da propusti gradske letove tokom vikenda treba da se osloni na avio-kompanije i turističke organizacije koji vrednuju zaštitu životne sredine. Pažnju treba posvetiti starosti vazdušne flote. Novije mašine obično troše manje goriva.

Takođe ima smisla zakazivati duže godišnje odmore, umesto nekoliko kratkih godišnjih odmora u godini. Radostan sporedni efekat je: vrednost odmora je veća. A oni koji putuju na nekoliko nedelja takođe imaju više vremena za opušteni dolazak i odlazak i mogu razmišljati o tome da li bi više voleli da se voze vozom, autobusom ili čak biciklom na barem jednoj relaciji. Ovim načinom putovanja se može odmah videti nešto više od pejzaža.

Čini se da krstarenja i dalje nisu još uvek idealna alternativa. Pejzažni ekolog Christian Baumgartner, koji je osnovao „Response and Ability“ – globalno umreženo središte znanja u smislu održivosti – zalaže se protiv takvih putovanja u „Standard“. Jer, uprkos naporima pojedinih brodarskih kompanija da će brodove održavati čistije, i dalje će kolosi na dizel pogon ili teškim naftnim derivatima krstariti okeanima. Umesto toga, Baumgartner takođe preporučuje putovanje u unutrašnjosti države autobusom ili vozom.

Putovanje avionom, na koje stvarno ne možete ili ne želite da se odreknete, trebalo bi bar da kompenzujete tvrdi Baumgartner.

Odmarati na destinaciji

Photo Taken In Oregon, United States

 

Ne samo tokom putovanja, već i na destinaciji, ekološki otisci koje ostavljamo iza sebe variraju po veličini. Ovo počinje na aerodromu ili železničkoj stanici tokom prispeća. Ako se autobusom umesto taksijem odvezete do hotela, značajno se smanjuje njegov CO2 otisak koji ostavlja iza sebe. Ako se putovanje nastavi sa iznajmljenim automobilom, preporučujemo E-automobil, hibridni model ili bar relativno novi automobil sa eko-režimom. Stvarno ekološki svesni ljudi, koji takođe žele da učine nešto za svoj fitnes, rezervišu biciklo sa prikolicom koje iznajme umesto automobila. Ako ste namerno izabrali smeštaj na dobroj pristupačnosti i ako ste putovali – takođe ekološki – sa malo prtljaga, to može biti odlična alternativa.

Ekološko noćenje

Čak i izborom smeštaja, možete osloboditi ekosistem. Da li bi to trebalo da bude All-inclusive-Resort za masu ljudi koji prave tonu plastičnog smeća, u hotelu u kom svaki gost takođe menja svoj peškir za plažu pet puta dnevno samo zato što je mokar? Ili sme da bude ekološki ili Bio- hotel koji stavlja poseban naglasak na kriterijume kao što su mala potrošnja energije, održivi građevinski materijali, ciljano recikliranje, korištenje lokalnih proizvoda ili pravedan tretman lokalnih radnika?

Kao turista, možete obratiti pažnju i na mnoge detalje, na primer da li klima uređaj stalno radi u celoj kući i da li postoje komarnici. Zahvaljujući njima, prozori mogu biti otvoreni noću tako da je u sobi hladno i bez klima uređaja. Da li sistemi za navodnjavanje u bašti centra pored plaže rade ceo dan, dok u susednom selu postoji akutni nedostatak vode? Onda bi gost mogao da postavi sebi pitanje koliko mu je engleskog travnjaka zaista potrebno za odmor na obali tj na plaži.

Potrošnja vode se može samostalno kontrolisati. Beskrajna tuširanja se mogu izostaviti i dnevnu zamenu peškira i hotelske posteljine treba izbegavati, posebno u regionima koja se već bore za svaku kap vode. Kao i čišćenje odeće u hotelu treba izbegavati. Ova usluga ne samo da šteti novčaniku, već često i globalnoj klimi, pogotovo ako se veš pere posebno za svakog gosta.

Štedite struju

Besmislenu potrošnju energije takođe izaziva nepotrebno čišćenje u sobi. Ovde gost odlučuje: Znak „ne uznemiravaj“ postaje eko-alat. A možda i ne tako dobro plaćeno osoblje za čišćenje soba je zadovoljno ako tada može 15 minuta da napravi pauzu. Još jedan praktični trend su kartice – ključevi u hotelima. Ako ih izvučete iz otvora pored vrata kada izađete iz prostorije, svi električni uređaji će se automatski isključiti. Smeštaj koji se oslanja na takve sisteme pomaže sebi i gostu da štedi energiju.

Osim toga, možete se pobrinuti da na plaži ili na ekskurzijama pravite što manje otpada i da ga nikada ne ostavite iza sebe. Lokalne organizacije za zaštitu životne sredine stalno organizuju Beach Clean-ups u koju se turisti mogu uključiti.

Dati prednost lokalnim preduzetnicima

Ako želite još više da podržite lokalni ekonomski razvoj regiona, bićete premešteni među male, porodične preduzetnike koje funkcionišu fer i održivo. Lepota takvog boravka je da zaronite mnogo dublje u zemlju koju obilazite nego što ste ikada mogli u zatvorenom hotelskom odmaralištu.

A netaknuta priroda je obično mnogo bliža – na primer, kada se odmara u krčmi nekog malog ribarskog sela ili na farmi u planinama. A ko zna, možda će vam se mnogo dopasti i vaš sledeći odmor ćete provesti na farmi blizu vašeg mesta stanovanja? Ovo smanjuje otisak ugljen dioksida na pravi minimum, ali i dalje donosi luksuz sveže, domaće hrane, nudi zdrav vazduh i nove utiske sa godišnjeg odmora. Pogotovo ako se uputite do najbližeg vrha i odatle pogledate prema zemlji.

Tamo gore, sloboda se oseća barem jednako neograničeno kao u avionu 1970-ih. A strahovi i brige? Njih je malo manje kada je čista savest. Na kraju krajeva, brige i strahovi nisu previše uvećani, barem kada je bio u pitanju izbor mesta za odmor.

Prema gore
OKViše informacija