Menu

Šta treba da znate o nezi kože posle sunčanja

Dermatološkinja savetuje kako da na najbolji način negujete lice i telo tokom leta.

Home » Lepota » Nega » Šta treba da znate o nezi kože posle sunčanja - 08.2020

Bilo da se sunčamo u bašti ili pored otvorenog prozora: sunčeva svetlost nam popravlja raspoloženje. Međutim, za kožu je sunčanje čisti stres. Toplota, UV zračenje i vetar isušuju kožu – i to nije jedini razlog zašto treba da koristimo kremu za sunčanje tokom cele godine. To važi i ako radimo direktno pored prozora jer on ne štiti od UV-A zraka. Utoliko je važnija izdašna nega lica i tela nakon sunčanja. Proizvodi za negu kože posle sunčanja, npr, iz dm-a, obezbeđuju koži hitno potrebnu hidrataciju nakon sunčanja i kupanja, a takođe imaju efekat hlađenja i deluju protivupalno u slučaju pojave crvenila.

Nakon sunčanja: Evo kako da negujete svoje lice i telo nakon sunčanja

1. savet: Tuširanje, ali ne i piling

Da biste uklonili znoj i ostatke kreme za sunčanje (mineralni filteri su uporni), prvo se istuširajte. Prema pastoru Kneippu (Knajpu) kontrast hladno-toplo podstaći će cirkulaciju nakon sunčanja. Gelovi za tuširanje sa protivupalnim sastojcima  pogodni su za smirivanje nadražene kože. Dermatološkinja Susanne Schätz (Suzane Šec) ne savetuje pilinge nakon sunčanja jer oni veoma nadražuju kožu.

2. savet: Krema, losion ili gel nakon sunčanja

Čak i ako vaša koža nije ili je veoma malo pocrvenela, nakon sunčanja treba da upotrebljavate specijalne losione ili kreme za negu kože nakon sunčanja, savetuje Susanne Schätz. Zahvaljujući svojoj laganoj teksturi sa niskim sadržajem masnoća i sa visokim sadržajem vode, oni posebno deluju rashlađujuće i lakše se razmazuju. Formulacije sa aloe verom ili kamilicom umiruju oštećenu kožu prirodnim sredstvima za negu.

Kreme za suvu kožu, gelovi u slučaju alergija: Za razliku od losiona, kreme za negu kože posle sunčanja sastoje se od bogatijih formulacija i zato su pogodne za zrelu i suvu kožu. Gelovi su, s druge strane, oslobođeni lipida odnosno ne sadrže masti i stoga su pre svega pogodni za osetljivu kožu i kožu sklonu alergijama.

Evo kako da preplanuli ten potraje duže: Ako želite da intenzivirate svoj preplanuli ten, nanesite losion koji podstiče potamnjivanje bez samopotamnjivača. Oni koži pružaju hidrataciju i zahvaljujući biljnim ekstraktima podstiču proizvodnju melanina.

3. savet: Ekstra doza nege za lice

U principu, losione ili gelove za telo možete da koristite i za lice, kaže dermatološkinja Schätz. Bolje je, međutim, da nanosite kreme za lice sa odgovarajućim kombinacijama aktivnih sastojaka, kao što su hidratantna hijaluronska kiselina i regenerišuće alge, npr. alverde. Specijalni koncentrati za negu kože posle sunčanja, takođe snabdevaju nežnu kožu lica sa dovoljno hidratacije i hranljivih sastojaka koji je neguju.

4. savet: Proizvodi za ublažavanje opekotina od sunca

Ako koža izgori na suncu, dermatološkinja Schätz preporučuje specijalne proizvode za ublažavanje opekotina koji podržavaju regeneraciju kože posebnim aktivnim sastojcima i smanjuju osećaj peckanja. Ovi proizvodi uglavnom sadrže retinol za elastičnost kože, vitamin E kao antioksidans, pantenol (provitamin B5) koji podstiče zarastanje rana, kao i glicerin koji pomaže koži da zadrži vlagu.

Važno: Proizvodi za negu kože posle sunčanja koji sadrže masti nisu pogodni za nanošenje ako postoje opekotine od sunca jer na koži formiraju neku vrstu barijere, u najgorem slučaju postoji opasnost od nakupljanja toplote.

Prema gore
OKViše informacija