Menu

Ulje jojobe: zašto je toliko dobro za suvu kožu

Ulje jojobe je naš eliksir lepote za jesen.

Home » Lepota » Ulje jojobe: zašto je toliko dobro za suvu kožu - 09.2020

Leti je zaštita od sunčevog zračenja na prvom mestu, a tokom jeseni je suvoj koži potrebna bogatija nega. Biljna ulja kao što su bademovo ulje, arganovo ulje i ulje jojobe organskog kvaliteta idealna su za tu svrhu. Ona isporučuju potrebnu hidrataciju ne ostavljajući masni film na koži. Ulje jojobe zapravo nije ulje, već vrsta tečnog voska koji je istisnut iz semena jojobe. U mnogim kozmetičkim proizvodima koristi se zbog svog bogatog i negujućeg sastava koji se nežno stara čak i o mekoj i baršunastoj bebinoj koži.

Prelazak sa lagane letnje nege na bogate jesenje formulacije treba da bude postepen da se koža ne bi preopteretila. Prirodno ulje jojobe odličan je pratilac za sve tipove kože, jer pored toga što ovo ulje vraća mekoću suvoj koži, ono dovodi proizvodnju sebuma u ravnotežu nakon leta.

Ulje jojojbe: 3 razloga zašto ga ne primenjujemo samo za suvu kožu

  1. Ulje jojobe je vitaminska bomba

Provitamin A, vitamin E i B6: prirodno ulje jojobe je prava vitaminska bomba. Vitamini koje ovo ulje sadrži imaju antioksidativno dejstvo, beta karoten pomaže obnavljanju ćelija, a vitamin B6 reguliše proizvodnju sebuma. Vitamin E pojačava proizvodnju kolagena i izglađuje kožu iznutra. Ipak budite oprezni: koliko god da ovaj vitaminski koktel dobro zvuči – ulje jojobe nije pogodno kao dresing za salatu, niti za konzumaciju.

  1. Prirodna doza hidratacije

Topli letnji dani su pri kraju, ali suva koža zateže i ocrtavaju se prve borice? Krivci za to su lojne žlezde. Dok koža tokom vrelog godišnjeg doba proizvodi više sebuma, u jesen se oporavlja od oštećenja i istovremeno mora da nadoknadi proizvodnju sebuma koja je u padu. Za to će se pobrinuti nekoliko kapi ulja jojobe. Najbolji način primene je da ga nakon čišćenja lica nanesete na još vlažnu kožu i nežno umasirate. Voda na koži će se postarati da koža bolje upije ulje i da aktivni sastojci uđu u njene ćelije. Na taj način ulje ne ostavlja za sobom neprijatni lepljivi film.

Savet: Ulje jojobe možemo da upotrebljavamo i za masažu – tako ćemo, pored opuštanja, koži tela pružiti i dozu hidratacije i zatezanja. U kombinaciji sa bademovim uljem može da pomogne u sprečavanju nastanka strija.

  1. Bubuljice, zbogom

Lipidi sadržani u ulju jojobe dovode pH vrednost kože u ravnotežu i, kao što smo na početku rekli, regulišu proizvodnju sebuma u ćelijama kože. Izumrle ćelije kože i višak sebuma se izlučuju. Tako se sprečava pojava nečistoća i bubuljica bez isušivanja kože. Ako je koža u stanju ravnoteže, to se pozitivno odražava i na masna područja kože. Ulje nam zapravo pomaže u borbi protiv masne kože. Ko kaže da nam život ne pruža sve što poželimo?

Prema gore
OKViše informacija