Menu

Usporiti u svakodnevnom životnom ritmu

Jednostavno započnite sa promenama u životu.

Home » Život » Održivi razvoj » Usporiti u svakodnevnom životnom ritmu - 03.2019

Postoji hiljadu stvari koje bi se mogle promeniti kako bi smo svesnije živeli. Na koji način to najbolje funkcioniše? Tako što se jednostavno započne sa promenama u životu.

Svesnije živeti ne znači da se moramo ograničavati. Čuvati dragocene resurse, štedetii na plastičnom otpadu i istovremeno povećavamo lični osećaj zadovoljstva. pravi primer je prirodna kozmetika. Napravljena je od čistih biljnih sirovina i ne sadrži mikroplastiku. Proizvodi ne sadrže sastojake na bazi mineralnog ulja, ne sadrže čisto sintetičke mirise, boje, konzervanse a takođe nema primesa dobijenih iz ogleda vršenih na životinjama.

Dodatni saveti za malo više brige i pažnje prema sebi u svakodnevnom životu:

EKONOMSKI DEO

 • Deterdženti spiraju štetne hemikalije u odvod. Deset posto zagađenja otpadnih voda nastaje zbog deterdženata i sredstava za čišćenje. Kako se može pristupati pažljivije I odgovornije?
 • Upotrebnom proizvoda bez fosfata i pažljivim čitanjem uputstva za pranje. To pomaže u uštedi energije i deterdženta.
 • Dobro je znati: ako se veš pere na samo 30 stepeni celzijusa, možete uštedeti dovoljno struje za snabdevanje strujom cele Austrije deset meseci. 70 posto naše odeće može se dobro oprati čak i na 30 stepeni.

KUPATILO

 • Topla kupka bi trebalo što ređe koristiti. Jer kada se tuširate, uštedite u odnosu na kupanje 25 litara vode. Svako ko instalira prekidač za uštedu vode na vodokotliću takođe će značajno smanjiti potrošnju vode. A isto tako bolje je koristiti slavinu na odvrtanje prilikom pranja ruku ili pranja zuba!
 • Čvrst sapun i tečni sapuni se često proizvode od obnovljivih sirovina sa vrlo malo ili bez hemijskih aditiva i ne zahtevaju plastičnu ambalažu.
 • Žene koje koriste dugotrajne, menstrualne podmetače tokom menstrualnih dana koji se peru ne samo da štede novac, već i izbegavaju formiranje smeća.

DEČIJA SOBA

 • Beba mora biti povijena najmanje oko 5000 puta. Oni koji pređu na eko-pelene, prešli su na alternativu koja štiti kožu a ujedno ne šeti životnoj sredini. Pelene nemaju prirodan lateks i ne sadrže suvišne sirovine.

KUHINJA

 • Aluminijumske kapsule za kafu prave na hiljade tona otpada svake godine. Proizvodnja aluminijuma zahteva mnogo energije. Ekološka alternativa su bio-razgradivi filteri za kafu.
 • Takođe, za plastične slamčice postoji zamena od papira, stakla, metala ili slame.
 • Tradicionalna hrana sadrži do 400 različitih aditiva. Organski proizvodi imaju prirodan ukus i prave se bez aditiva.
 • Vrlo važna stvar je i pitanje regionalnosti. Uostalom, uvezeno voće i povrće troši u proseku 48 puta više goriva od robe iz regiona. Oni koji kupuju regionalno štede resusrse i pružaju podršku lokalnim proizvođačima.
Prema gore
OKViše informacija