Vesele rolice
Sastojci za 2 osobe
- 80 g testenine od pirinča
- 125 g tofua
- biber
- 4 kašike soja sosa
- 1 šargarepa
- 1 mali krastavac
- 1 mango
- ½ veza korijandera
- ½ avokada
- 1 crveni kupus
- so
- ½ kašičice kokosovog šećera
- 2 kašike sirćeta
- 2 kašike susamovog ulja
- ½ čili papričice
- 2 kašike ribljeg sosa
- 8 kom. pirinčanog papira
- 8 kašika majoneza
- 2 šake klica mungo pasulja
- 2 kašike crnog susama
Preporuka: uvek je važno da punjenje položite po dužini kako sastojci ne bi probijali pirinčani papir.
Priprema
1. u posudi prokuvajte vodu, pa dodajte testeninu i kuvajte 5 minuta dok ne omekša. Tofu iseckajte na komadiće debljine 3 mm. Pobiberite i marinirajte u polovini soja sosa.
2. za to vreme operite šargarepu, oljuštite i isecite na tanke trake. Operite krastavac i isecite ga na tanke trake. Oljuštite mango i isecite ga na 3 mm debele trake. Operite korijander, protresite da se osuši, pa otkinite listove i pola količine sitno isecite i dodajte u malu posudu. Ostatak listića ostavite sa strane. Avokado prepolovite, uklonite košticu, oljuštite, pa meso isecite na tanke trake. Tanko isecite crveni kupus. Trakice šargarepe dodajte u posudu i marinirajte u soli, šećeru i sirćetu. Ostatak sastojaka posolite.
3. zagrejte ulje u tiganju, pa brzo ispecite tofu. Ocedite testeninu. Operite čili za pripremu umaka, pa prepolovite po dužini, odstranite semenke i sitno isecite. Ribu i ostatak soja sosa dodajte u posudu sa korijanderom. Dodajte i čili, pa sve dobro promešajte.
4. pripremite rolnice od pirinačnog papira jednu za drugom. U tiganj dodajte malo mlake vode i ostavite papir na oko 10 do 15 sekundi da omekša (ne bi trebalo previše da omekša). Položite na čistu površinu (ravan tanjir) i za svaku rolnicu po dužini rasporedite oko 20 g testenine (slažite kao da slažete wrap-sendvič). Po ukusu začinite majonezom, pa preko testenine dodajte malo trakica šargarepe, krastavaca, kupusa, avokada, tofua, manga, klica mungo pasulja, kao i listića korijandera.
5.papir prvo sa gornje i donje strane nežno preklopite preko sastojka. Potom savijte sa leve strane i pravilno zarolajte udesno. Krajeve rolnica odsecite. Rolice uspravno poređajte u posudu, otvorenog kraja okrenutog nagore, ukrasite crnim susamom i poslužite.
Preporuka: ako želite vegansku varijantu, izostavite riblji sos i majonez. Rolnice možete da ponesete i na posao.