Active Beauty
Vodič za zimu sa bebom i ugodnu hladnu sezonu

O čemu sve moramo da vodimo računa kako bi našim mališanima bilo ugodno toplo.

Vodič za zimu sa bebom i ugodnu hladnu sezonu

It’s cold outside, baby! Koliko god da je šetnja kroz zimsku čaroliju lepa, sneg i ledene temperature bebama mogu da stvore probleme. U našem vodiču za zimu sa bebom otkrićemo vam kako da mališani ipak uživaju u prvim pahuljama snega.

Sneg, mraz, ledene temperature: kada je svet umotan u beli pokrivač, toplo vam je oko srca, ali su vam prsti često hladni. Da bi i beba mogla da uživa u zimi, trebalo bi da je izvedemo na svež vazduh samo uz odgovarajuću opremu. Tek tada možemo da se radujemo prvom Božiću sa bebom. Jer šetnja kroz zimsku čaroliju ima velike prednosti. Hladan vazduh podstiče cirkulaciju i obezbeđuje mališanima uveče miran san. A zimsko sunce nam poklanja vitamin D. Zbogom, zimska depresijo!

Sada se pitate da li je vaša beba dovoljno velika za zimsku hladnoću? To zavisi od temperature. Ako su temperature ispod nule, dete bi trebalo da ima barem tri meseca. Ukoliko je toplije, možete da idete u šetnju već dve do tri nedelje nakon porođaja. U svakom slučaju, vaša beba bi trebalo da bude potpuno zdrava. .

O čemu treba da vodite računa tokom prve zime sa bebom? Ovde smo sakupili najvažnije savete.

Prva zima sa bebom: 4 saveta od glave do pete

  1. Nega kože koja štiti od vremenskih prilika

U principu, nega nežne bebine kože zimi ne mora da bude mnogo drugačija od nege u proleće i leto. Jedina razlika: trebalo bi da izbegavate upotrebu krema na bazi vode, jer bi one na temperaturama ispod nule mogle da se smrznu na koži. Bolje je da koristite kreme koje osetljivu kožu lica štite od vetra i vremenskih prilika. Ukoliko je koža nakon dana provedenog napolju i dalje nadražena, mogu da pomognu kreme sa pantenolom.

  1. Slojevita odeća umesto debele jakne

„Umotajte“ svog dragog mališana niti suviše toplo, niti suviše hladno. Savet: Stavite bebi uvek jedan sloj više nego što nosite sami. Pored toga, za bebinu odeću odaberite tople, ali ipak vazduhopropusne materijale kao što je vuna. Bolje je koristiti nekoliko slojeva umesto samo jednog debelog sloja. Slojevita odeća bolje greje, pošto vazduh između slojeva ima efekat izolacije. Upozorenje: dete nikada ne sme da se oznoji na niskim temperaturama. Da biste to proverili, možete rukom da mu dodirnete potiljak. Ako je prijatno topao, sve je u redu. Ovo mesto ne sme da bude ledeno hladno – to znači da je vašoj bebi hladno!

Savet: Julija Rajhl (Julia Reichl), babica: „Dobra krznena vreća za kolica je posebno važna, jer krzno ne samo da ima efekat zagrevanja, već i regulacije. To je korisno kada se sunce pomoli oko podneva, a beba zaspi na toploj terasi.“

  1. Verujte svom osećaju i nemojte da preterujete

Niste sigurni da li je napolju dovoljno prijatno za zimsku šetnju? Tada bi trebalo da verujete u svoj osećaj i radije ostanete sa bebom u toplom. Najzad, i ušuškavanje je važno za imunološki sistem i dobro raspoloženje, a prija i mami i tati. Bilo da ste unutra ili napolju: kao i u leto, vašoj bebi ne bi trebalo da bude ni toplo ni hladno. I ovde priskače u pomoć test na potiljku – treba da bude topao, ali ne i vreo.

  1. Svež vazduh, ali bez promaje

Ono što važi za odrasle, veži i za bebu: suv vazduh od grejanja može da iritira sluzokožu. Zbog toga je važno da se dečija soba redovno provetrava. Vlažne krpe na radijatoru mogu da obezbede prijatniju klimu u sobi. Idealna vlažnost vazduha bi trebalo da bude od 50 do 70 procenata. Međutim – i to nije tajna – ne izlažite bebu promaji. Zbog toga je najbolje da postavite krevetić na neko zaštićeno mesto u sobi.