Menu

Zdrav stil života sa decom

Home » Život » Održivi razvoj » Zdrav stil života sa decom - 04.2019

Živeti održivo – živeti zdravo, paziti na životnu sredinu, biti svestan uticaja koje naše ponašanje ima – najbolje vaspitanje je kada deci pokažemo kako to funkcioniše. I nije tako teško – pokušajte!

Cela porodica čuva i brine o životnoj sredini. Ovog ubeđenja je danski porodični terapeut Jesper Juul. U pogledu odnosa prema klimi i zaštiti životne sredine, mnogi odrasli su dali loš primer. Sada, se širom sveta mladi bune kao što to radi i mlada šveđanka Greta Thunberg. Oni pozivaju svet odraslih da reaguje kako bi se zaustavile klimatske promene. U mnogim mestima se čak i odsustvuje iz škole zbog demonstracija kako bi se skrenula pažnja. Sada deca vaspitavaju odrasle.

Ko poznaje i voli prirodu neće je uništavati. Ideje zajedničkih porodičnih aktivnosti uključuju: šetanje kroz šumu i osluškivanje raznih zvukova, postavljanje kućica za insekte, učestvovanje u debatama na temu bilja ili sadnje cveća. Jer ko od malena spozna i nauči od starijih te neke specifične vrednosti, prirodno je da uzima u obzir svoje okruženje i prema njemu a i prema ljudima je pažljiv.

Saveti za ekološku porodičnu svakodnevnicu

Pranje i čišćenje

Štedeti vodu je zaista jednostavno: tuširajte se umesto da se kupate, koristite dugme za uštedu vode iz vodokotlića prilikom ispiranja wc šolje, dok perete zube zavrnite slavinu za vodu.

Dodajte po neku promenu u svakodnevnu rutinu, i vremenom će se to podrazumevati.

Praktični saveti za celu porodicu:
U kupatilu se nalazi puno plastičnih proizvoda. Plastični štapići sa vatom će u budućnosti biti zabranjeni u EU. Na pakovanjima se može uštedeti tako što ćete uzeti šampone i sapune u čvrstom obliku.
Eko-pelene bebama štite kožu ali štite i životnu sredinu. Eko-pelene ne sadrže prirodni lateks i nemaju nepotrebne sirovine.
Konvencionalni deterdženti ispiraju štetne hemikalije u odvod. Umesto toga, treba upotrebljavati proizvode bez fosfata i prati tačno u skladu sa uputstvima za pranje kako bi se uštedela energija i sredstva za pranje.

Abstrakte Kunst: Melone, Banane, Apfel und Orange

Hrana i kupovina

Svako ko ima lični odnos prema hrani automatski je svesnijeg pristupa u odnosu prema hrani. Kako to učiniti? Provođenjem više vremena u prirodi, sakupljanjem biljaka, berbom voća, naručivanjem sanduka za povrće, donošenjem mleka sa organske farme, pravljenjem voćne salate i pečenjem hleba. Kupujući na pijaci, bićete inspirisani ljudima, divnim mirisima i bojama. Takođe veoma bitno iskustvo za decu je da ona sama sade, uzgajaju i beru povrće. To može da bude i paradajz u saksiji na balkonu ili posuda sa potočarkom.

Praktični saveti za celu porodicu:
Obratite pažnju ne samo na organsku hranu, već i na region odakle hrana potiče. Uživajte u odabranim mesnim i mlečnim proizvodima i preferirajte kvalitetne organske proizvode. Mahunarke pružaju proteine isto kao i meso i mogu se upotrebiti u mnogim divnim receptima, kao što je šareni gulaš od povrća.
U porodičnom životu retko nešto ide po planu. Ali mnogo pomaže unapred isplanirano kupovanje hrane. Dobro planiranje će nas poštedeti stresa, a ujedno će se i mnogo manje hrane baciti. Kreativno se može kuvati od ostataka hrane ukoliko se zajednički razmisli i osmisli recept.
Umesto konzumiranja jako zaslađenih sokova, koristite vodu iz slavine ili sok od jabuka od organskih proizvođača. Ako volimo mineralnu vodu, onda neka potiče iz domaćih izvora. Ukoliko se koriste staklene flaše za višekratnu upotrebu potrebno je alternativno pristupiti upotrebi reciklažnih PET flaša. Hranu za poneti, na primer, za školsku užinu, za planinarenje ili za posao, stavljajte u ekološki prihvatljivu ambalažu. Koristite činije od obnovljivih materijala kao što je bambus. Umotajte hleb i voće u krpe od pčelinjeg voska umesto u aluminijumske folije. Umesto plastičnih flaša koristite flašice za višekratnu upotrebu.

Abstrakte Kunst: Einkaufswagen mit bunten Paketen

Kako se obući

Nekada je to bilo pod obavezno da se u školi predstavimo u markiranoj odeći. Danas je kul nositi odeću koju smo lično sašili ili ispleli. Čak i odeća sa buvljaka pokazuje više stila nego novi, skupi modeli koji se jednostavno posle nekoliko nošenja i bace. Ovakav pristup ne samo da štiti životnu sredinu, već ima i veliki dodatni efekat: deca se mogu kreativno izraziti i donekle napraviti sebi svoju odeću. Ako nam mama i tata budu primer kako nema potrebe da se juri za nekakvim trendovima i da „novo“ nije nužno opušten look, deca prihvataju takav stav od samog početka.

Praktični saveti za celu porodicu:
Odeća koja je pocepana može da bude popravljena. Dečije hulahopke će biti ušivene, tatine farmerice ćemo zajedno odneti da se zakrpe u krojačkoj radnji. Ne provodite slobodno vreme u kupovini u tržnom centru, već radije razgledajte po buvljaku. Razgledanje starih stvari i mami i tati je zabavno isto kao i deci. Budite kreativni: ako su se maslinasti džemper ili ljubičasta haljina malo pocepali, njih će prilično ulepšati prišivene cvetne zakrpe, bedževi i stikeri.
Ako se kupuju nove cipele i odeća, onda obratite pažnju na kvalitet, otporne materijale i poštene radne uslove gde je odeća i obuća proizvedena.
U našem ormaru treba da se nalazi što manje plastike kao što je poliester. Radije koristite odeću regionalnog kvaliteta i od prirodnih materijala kao što su lan ili organski pamuk.

Igranje i čitanje

Kompjuteri i pametni telefoni postali su sastavni deo u većini porodica. Ali to ne znači da uvek morate da kupite najnoviji model. Obzirom da proizvodnja ovih uređaja troši mnogo resursa, radnici obično proizvode i rade u vrlo lošim uslovima. Prilikom upotrebe, kompjuteri, mobilni telefon i ostali uređaji takođe troše mnogo energije. Pretraživanje Interneta, na primer, troši ogromne količine energije kako bi rashladila velike sisteme podataka. O ovim temama treba razgovarati u okviru porodice. Tada se mogu postaviti pravila za upotrebu računara i pametnog telefona.

Praktični saveti za celu porodicu:
Nije svakom članu porodice potreban lični laptop. Dobro održavajte svoju opremu i popravite je u slučaju nastalog kvara umesto kupovine nove. Preporučuje se da se u porodici dogovore koji su dozvoljeni vremenski intervali za gledanje televizije i surfovanja internetom a ujedno je važan i izbor emisija. Nema ništa loše kada se postavljaju granice. S jedne strane kako ne biste trošili svoje dragoceno vreme, s druge strane zbog uštede energije – jer svaki klik troši resurse.
Umesto režima mirovanja koji je gladan crpljenja energije, jednostavno istovremeno isključite sve tehničke uređaje na prekidaču produžnog kabla.
Pročitajte jednom na sasvim staromodan način knjigu. Ne morate uvek da kupite nove knjige, već se one mogu nabaviti u kutijama za knjige koje su izložene na ulicama, u knjižarama ili na raznim online platformama.

Ein Fahrrad vor einem grünen Hintergrund

Vožnja i obilazak

Mnoge porodice, a posebno one koje žive na selu – ne mogu bez automobila. Ipak, bez automobila možete češće nego što mislite. Naravno ta odluka čuva životnu sredinu kao i novčanik. Kratke relacije umesto vožnje automobilom se lako zamenjuju pešačenjem. Na primer, put u školu obezbeđuje i šetnju u isto vreme. Za dalje destinacije, kao što je muzička škola ili do gimnastičkog kluba, roditelji mogu da menjaju raspored ko kada vozi a takođe i mogu drugu decu da odvezu i to sve u dogovoru. A tu je uvek i javni prevoz.

Praktični saveti za celu porodicu:
Sasvim je normalno da integrišete upotrebu svog bicikla u svakodnevni život: prilikom odlaska u kupovinu, na putu do škole ili na putu do posla. Takođe i kod zajedničkih porodičnih putovanja tokom vikenda. Polovna bicikla se mogu kupiti online, u prodavnicama koje prodaju bicikle ili sportskim radnjama. Važno je da su bicikla dobro održavana.
U idealnom slučaju, za vreme raspusta ne mora uvek biti All-inclusive porodični odmor koji podrazumeva i let do naše destinacije za odmor, zabavom i igralištima za decu koja se unapred rezervišu i brdom hrane u hotelskom bifeu. Neki od predloga za raspuste i godišnje odmore koji mogu biti jeftiniji i sa osvrtom na zaštitu životne sredine: zajednički obilazak sa vozom određenog grada, automobilom otputovati na more, ako ostanemo kod kuće opuštanje među planinama i na jezerima ili provesti nekoliko dana na farmi koja se bavi organskim uzgojem.

Prema gore
OKViše informacija