Menu

Recikliranje

Treba mi manje stvari.

Home » Inspiracija » Recikliranje - 09.2017

Održiv život može da bude tako jednostavan.

Saveti kako da izbegnete suvišno smeće: kupovati domaće proizvode, proizvoditi manje otpadaka, ekološko smatrati dobrim izborom, ali i živeti prema tim načelima. Posezati za onime što već imamo i od toga praviti novo. Mada sve ovo izgleda jako lepo, u svakodnevnom životu neprestano nastaju novi izazovi. Pritom nam najčešće nedostaje samo malo kreativnosti, jer uz malo mašte i spretnosti u rukama brojne stvari koje svakodnevno nagomilavamo, mogu da se recikliraju i dobiju drugu namenu. Svejedno je da li od staroga drveta pravimo stalak za odeću ili od lekovitoga bilja i ostataka platna male jastučiće za ormar, svaki materijal može biti nadahnuće za nove ideje. Tako svojim stvarima dajemo notu individualnosti i pritom štedimo novac i resurse. Usput pravimo veliki korak u smeru održivog života.

Ne bacajte, reciklirajte i u svakodnevni život unesite neku novu kreativnost!

Kreativno i praktično

Usput. SENNHEISER X FREITAG je korporacija koja može da se vidi, ali i čuje. Obruč slušalica je napravljen od iste cerade za kamione od koje je napravljena i torbica za slušalice.
Praktično. Boca od plemenitog čelika ne sadrži bisfenol A, teška je samo 100 grama i namenjena je za držanje vrućih i hladnih napitaka. 24 BOTTLES.
Alternativno. Maramice od pčelinjeg voska sa jojobinim uljem imaju antibakterijsko delovanje i zamenjuju plastične i aluminijumske folije.
Funkcionalno. Kutija za hleb i daska za sečenje od bambusa (model „Leo“ BERGHOFF) u jednom: kada sečenje hleba postane održivo i ispravno.
Održivo. Rukavica za domaćinstvo IF YOU CARE napravljena je od stopostotnog kaučuka, jako je otporna i namena joj se može izmeniti.
Kreativno. Šareni podmetači za jaja LOCKENGELÖT. Ovako izgleda kada neki predmet doradimo i promenimo mu namenu.
Dekorativno. Ajkula od starih indonežanskih brodskih podovo – cool predmet koji privlači poglede.
Reciklirano . Ranac 360° od staroga jedra, čvrst i prostran.

Saveti kako da izbegnete suvišno smeće

  • Umesto jednokratnog korišćenja… kutija. Stare kutije za kafu, staklene boce, kutije za keks… sve te predmete možete da koristite više puta i tako na dnevnom nivou smanjite nakupljanje smeća.
  • Platno umesto plastike. Ne planiramo baš svaku kupovinu, a mala platnena torba stane u bilo koju ručnu torbu. Dobro će poslužiti pri svakoj spontanoj kupovini.
  • Kreativno, umesto novo. Ako razmišljamo kreativno, onda nam je jasno da mnogim stvarima možemo promeniti namenu ili ih pretvoriti u nešto drugo kao što, na primer, od paleta možemo da napravimo sto.
  • Namirnice iz domaćinstva umesto hemije. Veliki broj fleka možete da odstranite pomoću prirodnih sredstava koja ne štete životnoj sredini. Pritom štedimo i na otpacima od odbačenih pakovanja.
  • Pozajmljeno umesto kupljeno. Ne moramo sve da posedujemo. Bolje je da stvari koje ne koristimo često, pozajmimo od prijatelja i suseda nego da ih kupujemo.

 

 

Prema gore
OKViše informacija