Active Beauty
Žurnalizovanje: korisnije od pisanja dnevnika?

Kako da vam pođe za rukom da svoje slobodno vreme svesno iskoristite za sebe?

Žurnalizovanje: korisnije od pisanja dnevnika?

Iako ograničenja kretanja zbog virusa korona nisu nešto što smo priželjkivali, ona su nas navela da ponovo počnemo da se bavimo sobom. Šta još može da nam pomogne da aktivno uživamo u pozitivnim mislima? Žurnalizovanje!

Možemo da iskoristimo trenutke mira da oslušnemo svoju intuiciju i napravimo reviziju. Koje odluke i želje se kriju u nama? I kako da ih ostvarimo i postanemo srećniji? Ako je verovati ljubiteljima žurnalizovanja, odgovore možemo da nađemo između redova. U tome mogu da nas podrže i strategije sreće.

U čemu je razlika između žurnalizovanja i pisanja dnevnika? To nije sasvim jednostavno razgraničiti. Grubo rečeno, žurnalizovanje je pisanje dnevnika s više strukture. Ovde se ne radi o slobodnom reflektovanju dana, već je pristup uglavnom konstruktivniji. To se vidi već po unapred formatiranom dizajnu žurnala: od šestominutnog dnevnika do dnevnika sreće dostupno je skoro sve što vaše srce poželi. Istovremeno postoje metode žurnalizovanja koje su slične dnevniku: na primer, takozvane jutarnje stranice – ali o tome više kasnije. U suštini, žurnalizovanje se uvek odnosi na pozitivni lični razvoj.

Zašto nas žurnalizovanje čini srećnima?

Kada sednete i popišete sve ono na čemu ste zahvalni, prema pozitivnoj psihologiji, možete da poboljšate svoje stanje. Ukoliko vam ovo u početku bude išlo teško, žurnali (zahvalnosti) s unapred pripremljenim pitanjima mogu da budu od pomoći. Dugoročno ova vrsta žurnalizovanja smanjuje stres tako što podstiče pozitivan stav.

Možda ste danas posebno uživali u kafi ili ste čuli svoju omiljenu pesmu na radiju? Zapišite ovo pre nego što pođete na spavanje. Tako ćete se prisetiti pozitivnih trenutaka, što prema studijama može da poboljša vaš san.

Ukoliko redovno pišete, ne samo da poboljšavate svoj stil pisanja već unapređujete i svoju sposobnost jezičkog izražavanja. Ovo su otkrili istraživači tokom jedne studije na Univerzitetu Stanford. Razlog je to što pisanje pomaže u pronalaženju rešenja problema koja zatim mogu da se upotrebe i kao jezički argumenti.

4 Metode žurnalizovanja koje treba da isprobate

Jutarnje stranice

Jutarnje stranice su jedna od najpoznatijih i najpopularnijih metoda žurnalizovanja. Ujutro nakon ustajanja na tri A4 stranice intuitivno zapisujte sve što vam padne na pamet. Ova vrsta žurnalizovanja pomaže u prekidanju sopstvenih misaonih obrazaca i oslobađanju od blokada.

Žurnal zahvalnosti

Ova vežba je takođe široko rasprostranjena i, kao što je već pomenuto, potiče iz pozitivne psihologije. Zapišite svakog dana – najbolje pred odlazak na spavanje – tri (male) stvari na kojima ste zahvalni. To mogu da budu i neke lepe situacije koje su vam se dogodile.

Tri dobre stvari

Ako želite da odete korak dublje, možete da proširite žurnal zahvalnosti i zapišete dodatno kako ste se osećali u tim trenucima i kako su se desile te pozitivne situacije.

Vežba Best-Possible-Self (Najbolje moguće ja)

U ovoj vežbi redovno se posvećujete sopstvenim željama. Ukoliko četiri dana zaredom izdvojite 20 minuta vremena i zapisujete svoje ciljeve i planove, poboljšaćete svoje zadovoljstvo. Ovo je takođe naučno dokazano. Fokus treba da bude isključivo na pozitivnom.