Pet domaćih sredstava posle sunčanja koja neguju našu kožu

1. Aloe vera

Ako je koža crvena posle dana provedenog na plaži, gel aloja vere deluje tako što „ublažava svrab, hladi, sprečava upalu i zadržava vlažnost“, piše Hajke Kezer (Heike Käser) u svojoj knjizi „Kozmetičke sirovine iz prirode“ („Naturkosmetische Rohstoffe“). Oko 200 sastojaka prave aloje, a tu spadaju vitamini, enzimi, amino-kiseline, minerali i polisaharid aloveroza, dobri su za kožu. Polisaharid aloveroza deluje posebno regenerativno na kožu i sluzokožu.

Kako funkcioniše: Ako imate ovu biljku kod kuće, jednostavno odsecite komad, prepolovite ga i nežno utrljajte na kožu tečnost gelaste strukture s unutrašnje strane biljke. Gel aloja vere je bezbojan, prijatno miriše i možete da ga napravite sami.

2. Prava kamilica

Lekovita biljka kamilica iz porodice glavočika ima protivupalno dejstvo i zaceljuje rane. Njeni sastojci, pre svega eterično ulje, regenerišu tkivo i podstiču metabolizam kože. Oblog od hladnog čaja kamilice pomaže kada je koža iritirana suncem. Ipak, budite oprezni: čaj od kamilice može da nadraži oči – zato ako se opekotine od sunca nalaze u predelu lica, izaberite drugo domaće sredstvo posle sunčanja.

3. Crni čaj

Crni čaj ima efekat hlađenja. Ovo domaće sredstvo protiv opekotina od sunca bogato je antioksidansima i taninima. Koža se uz crni čaj umiruje i manje se ljušti. Da biste napravili oblog, natopite pamučnu tkaninu kuvanim, ohlađenim crnim čajem. Stavite oblog na pogođena mesta na koži. Nakon delovanja ne morate da ispirate ostatke crnog čaja.

4. Kokosovo ulje

Kokosovo ulje snabdeva kožu mnogim hranljivim materijama kao što je vitamin E. Ono pomaže koži da se regeneriše. Pored toga, kokosovo ulje ima protivupalno dejstvo. U toplim danima kokosovo ulje ima tečnu konzistenciju i veoma lako se nanosi na kožu. Inače je dovoljno da ga samo malo zagrejete – na otprilike 23 stepena počinje da se topi.

5. Jogurt i kvark sir

Mlečni proizvodi su takođe dobra kućna sredstva posle sunčanja jer prijatno hlade i izvlače toplotu iz kože koja je bila izložena suncu. Kvark sir, odnosno jogurt, ne mažite direktno na kožu, već napravite oblog koji se drži petnaest minuta na pogođenom mestu na koži. Ukoliko je period delovanja duži, kvark sir se skuplja i podstiče cirkulaciju – to je efekat koji želimo da izbegnemo. Nakon tretmana nežno isperite kožu. Veoma važno: Opekotine s plikovima ne smeju da se tretiraju mlečnim proizvodima zato što oni sadrže bakterije mlečne kiseline.