Active Beauty
Balkon po uzoru na prirodu: raznovrsnost

Baštovanstvo

Balkon po uzoru na prirodu: raznovrsnost

Želite svoj balkon da pretvorite u bogati cvetni dragulj za ptice, leptire i pčele? Uz pomoć ovih malih saveta nekoliko kvadratnih metara zelenila kojima raspolažete postaće utočište za životinjski svet. Čak i u gusto naseljenom centru gradu može da se uredi balkon po uzoru na prirodu.

Veliko cvetanje

Pored uobičajenih biljnih vrsta kao što su bosiljak, paradajz ili jagode, čitav niz divljeg cveća može da donese šarenilo na balkon. Ekološki orijentisane baštovanke i baštovani više vole domaće biljke nego egzotične varijante. Ekološke prednosti su potpuno jasne jer domaće biljke za insekte predstavljaju hranilište, priliku za razmnožavanje i zimovnik.

Na balkonu koji je uređen po uzoru na prirodu mogu da se sade ove vrste divljeg cveća:
 
  • Carstvo nektara za bumbare i leptire: livadska žalfija, ivančica
  • Žuti prstenak
  • Divizma
  • Žednjak
  • Neven
  • Sapunjača

Važno: Upotrebite zemlju bez treseta jer se na taj način štite naše močvare.

 

Mala površina na kojoj ima mesta za sve

Balkon po uzoru na prirodu ne služi samo kao važan izvor hrane za sve što u gradu i na selu gmiže i leti, već može da bude i životni prostor i izvor vode za ptice i insekte. Hotel za insekte ne zahteva mnogo prostora – na primer, možete da ga okačite na svom balkonu. Vaš balkon po uzoru na prirodu mogao bi da bude opremljen i činijom vode. U toku leta na visokim temperaturama žeđ ne osećaju samo ljudi. Ptice se takođe raduju prijatnom rashlađenju. U tu svrhu možete da upotrebite plitku činiju.

 

Pravilno zalivanje

Bez obzira na to što čeznete za skokom u hladnu vodu, svoje povrće ne bi trebalo da zalivate previše često. Ukoliko zalivate biljke u pravoj meri, korenje može da prodre dublje u zemlju, a biljke postaju snažnije i otpornije na vrućinu. Prilikom zalivanja bi trebalo da vodite računa o tome da višak vode može da se odliva, jer nakupljanje vlage može da potpomogne razvoj raznih biljnih bolesti.
 
Važno je pre svega da vodite računa o individualnoj potrebi biljaka za vodom i – ukoliko je to moguće – da umesto vode iz česme za zalivanje koristite kišnicu. U tu svrhu možete da postavite kantu za zalivanje ili drugu posudu na balkon i ostavite je da se napuni kada sledeći put padne kiša.

 

Đubrenje uz pomoć kućnih sredstava

Sintetička đubriva nemaju šta da traže na balkonu koji je uređen po uzoru na prirodu. Ukoliko vam na raspolaganju ne stoji kompost, možete da koristite talog od kafe, sadržaj upotrebljene kesice čaja ili vodu u kojoj ste kuvali povrće i krompir.

 

Prezimljavanje? Svakako!

Pre nego što dođe vreme za prezimljavanje, morate svoje biljke da pripremite za ovu promenu. Od kraja avgusta biljke više ne bi trebalo da đubrite, a nekoliko nedelja pre zimske pauze trebalo bi da ih zalivate štedljivo. Optimalno mesto za biljke zimi svetlo je, zaštićeno od mraza i s prozorom. Pažnja: U zagrejanoj dnevnoj sobi većini biljaka je previše toplo. Biljke bi trebalo da se zalivaju i tokom zimskog sna, ali samo jednom u sedam ili četrnaest dana. Tada treba takođe da se izbegava nakupljanje vlage.