Active Beauty
Batik trend: održivo i prirodno bojenje

Budite kreativni

Batik trend: održivo i prirodno bojenje

Da li se često pitate kako se postižu ti lepi dezeni na šarenim haljinama? U ovom uputstvu „uradi sam“ za batik bojenje pokazaćemo vam kako to funkcioniše!
Za sve one koji preferiraju decentne boje i radije biraju odeću koja je pogodna za svaki dan, donosimo korisno uputstvo za dizajniranje tokom farbanja. S proverenim biljnim bojama, jednostavnim savetima, trikovima i radošću zbog iznenađujućeg rezultata. Da budemo iskreni? Stopostotna garancija kako će batik šare da ispadnu ne postoji. Upravo to je tako uzbudljivo, i pre nego što bacite svoj omiljeni komad odeće u smeće zbog ružne fleke – ovaj eksperiment se uvek isplati!

Bojenje prirodnim biljnim bojama

U prirodi, kao što znate, ne postoje garancije, ali postoje neke proverene tendencije kada su u pitanju boje iz biljnog sveta! Boje i intenzitete možete da testirate na parčetu pamučne tkanine, kao i da ih isprobate i iskombinujete na najmaštovitiji način. Probne tkanine možete odlično da pretvorite u ambalažu za poklone .

Nekoliko inspirativnih biljnih boja
 • Cvetovi kamilice: limunžuta
 • Kurkuma u prahu: sunčana tamnožuta
 • Žuta ljuska luka: zemljana narandžasta
 • Zlatnica: fina maslinastozelena
 • Listovi koprive: nežna sivozelena
 • Cvetovi crnog ukrasnog sleza: petrolejplava
 • Crveni kupus: topla plava
 • Sok od cvekle: intenzivna crveno-ružičasta
 • Borovnice: ružičasto-ljubičasta
 • Kupine/crne ribizle/bobice zove: plavo-ljubičasti tonovi
 • Kora i koštica avokada: harmonična tamnoružičasta
 • Crni čaj: nežna smeđa
 • Ljuske i listovi oraha: zemljana srednjesmeđa

Boju napravite jednostavno od željene biljke i vode. Što je više biljaka u vodi, to je jači intenzitet boje. Što duže tekstil stoji u tečnosti, to je tkanina obojenija.


Tehnika batik šara

U principu važi: boji se sve što nije prekriveno, a sve što je prekriveno, ostaje svetlo! Koliko su karakteri individualni, toliko su individualni i ukusi. Uzmite željeni komad odeće i razmislite šta bi na njemu dobro izgledalo – koja boja, koji dezen, gde bi otprilike trebalo da stoji?

Nekoliko mogućih ideja za uzorke:
 1. Čvorovi
  Napravite čvorove na nekoliko mesta na tkanini.
 2. Bulls-Eye i mandala
  Uhvatite tkaninu šiljatim predmetom, pričvrstite kanapom i držite vrh tkanine u ruci prilikom bojenja. Za mandala efekat vežite vrh tkanine gumicom više puta i na kraju farbanja potopite celu tkaninu, tako dobijate različite intenzitete boje.
 3. Pruge/karoi/trouglovi
  Presavijte tkaninu u harmoniku kako biste napravili pruge po dužini ili širini odnosno kvadrat/trougao u željenoj veličini, a zatim pričvrstite spajalicama ili kanapom.
 4. Prelivi
Da biste postigli preliv, tkaninu samo delimično stavite u šerpu i pustite da snaga upijanja tkanine deluje sama od sebe. Tkaninu pričvrstite, na primer, na vešalicu za odeću.
Budite kreativni i tkaninu intuitivno zavežite, presavijte i napravite čvorove na njoj.

Uputstvo „uradi sam“ za batik tehniku

Ovo vam je potrebno za novu omiljenu haljinu:
 • svetla haljina (pamučna ili lanena)
 • rukavice
 • konac, makaze, gumice
 • dve šerpe, voda, varjača
 • so kao sredstvo za bojenje tekstila
 • prirodna boja po izboru
 • 0,5 l sirćeta

Batik tehnika korak po korak

Korak 1: Primenite željenu tehniku dezena na haljini.

Korak 2: Zagrejte dva litra vode u šerpi i dodajte so. Tako se otvaraju vlakna i tkanina se priprema za bojenje. Stavite haljinu u šerpu i ostavite je pola sata u vrućoj vodi. Želite da uštedite struju? Isključite ringlu i stavite poklopac na šerpu!

Korak 3: Dok se haljina kupa u slanoj vodi, zagrejte još jednu šerpu sa dva litra vode i željenom prirodnom bojom. Ne dozvolite da voda proključa da bi se sačuvala jačina prirodne boje.

Korak 4: Stavite pripremljenu haljinu (bilo da je mokra ili suva) u šerpu s bojom i ostavite je da se boji sat vremena u njoj. Boje se ona mesta koja nisu zavezana, odnosno čvrsto prekrivena tkaninom.

Korak 5: Osušite haljinu, a zatim je kuvajte u dva litra vode sa sirćetom. Na ovaj način se zatvaraju vlakna i intenzitet boje se lakše i duže zadržava.

Korak 6: Pre prve upotrebe haljinu uobičajeno operite u veš-mašini na 30 stepeni.. Uživajte u svojoj jedinstvenoj batik haljini!

Prirodne boje, blistavo lepe?

Moć prirodnih boja prepoznajemo, na primer, kada su u pitanju životne namirnice. Uz pravilnu pripremu i pravilno održavanje nema bojazni za jačinu i postojanost prirodne boje. Kako bi vaša nova kreativna haljina ostala blistavo lepa, ipak izbegavajte pranje na temperaturi iznad 30 stepeni i sušenje na podnevnom suncu. Prirodno obojena odeća voli niske temperature i prirodni deterdžent koji razvija svoju punu snagu i na niskim temperaturama.

S vremena na vreme možete da pojačate izgubljenu boju na jednostavan način novim pokušajem bojenja „uradi sam“, a ako više ništa ne pomaže, postoje i boje za tekstil i bojenje u veš-mašini.


Naš savet

Krpe za sudove i omiljenu odeću na koju su slučajno sletele fleke jednostavno apciklirajte, osmislite kreativne šare i spojite to sve sa izletom u prirodu. Tamo se nalaze neke od prethodno pomenutih prirodnih biljnih boja, a možete da otkrijete i neke nove. Veoma je uzbudljivo u svetu vanvremenskog batik trenda!