Active Beauty
Pravilno pranje veša: koji deterdžent odabrati?

Kontrola proizvoda

Pravilno pranje veša: koji deterdžent odabrati?

Teško vam je da se odlučite kada je reč o proizvodima za pranje veša? Pročitajte ovde koja su vam tri deterdženta apsolutno neophodna i kakvi praktični dodaci postoje.
Čitavi metri polica u drogerijama ispunjeni su različitim deterdžentima: postoje kapsule koje je lako dozirati, deterdženti u obliku tečnosti ili praha. Pored poznatih brendiranih proizvoda iz reklama, tu su i blagi deterdženti za osetljivu kožu i biorazgradivi deterdženti za ekološki osvešćene kupce. Kada je reč o proizvodima za pranje veša, zaista nije lako odabrati pravi.   

 

Od čega se sastoje deterdženti?

Glavna komponenta deterdženata su surfaktanti. Oni smanjuju površinski napon vode. Ovo omogućava uklanjanje prljavštine i masnoće s tekstila. Spisak sastojaka u većini deterdženata takođe uključuje izbeljivač, enzime, mirise, omekšivače vode ili (u tečnim deterdžentima) konzervanse.

 

Kako da peremo veš na ekološki način?

Žigovi kao što su Ekolabel EU i Plavi anđeo odlikuju ekološki prihvatljive deterdžente. Zbog toga, svako ko želi da pere veš na maksimalno ekološki način, treba da obrati pažnju na ova dva žiga.
Takođe je važno da se deterdžent pravilno dozira u skladu s tvrdoćom vode, količinom veša i stepenom zaprljanosti i da se pere na najnižoj mogućoj temperaturi.

Pranje svetlog veša: jakim deterdžentom

Upotreba jakog deterdženta

Jak deterdžent pogodan je za beli, svetao i vrlo zaprljan tekstil i koristi se na temperaturama pranja od 20 do 95°C.

 

Sastojci i dejstvo jakog deterdženta

Sredstva za izbeljivanje i optički izbeljivači sadržani u njemu obezbeđuju da veš ne požuti ili posivi. Međutim, boje s vremenom ipak blede. Obojeni veš zbog toga ne bi trebalo suviše često da se pere jakim deterdžentom.
Tečni ili praškasti deterdžent? I jedno i drugo je moguće. Međutim, prah je ekološki prihvatljiviji od tečnog deterdženta ili kapsule s gelom i takođe bolje uklanja fleke – jer izbeljivači u tečnom obliku ne mogu tako lako da se vežu.

 

Pranje obojenog i tamnog veša: deterdžent za tamni veš

Upotreba deterdženta za obojeni veš

Obojena i tamna odeća nežnije se pere deterdžentom za obojeni veš. Temperatura pranja treba da bude od 30 do 60°C.

 

Sastojci i dejstvo deterdženta za obojeni veš

Deterdžent za obojeni veš ne sadrži izbeljivač. Kako bi se obezbedilo da se tokom pranja boje ne ispiraju ili ne prenesu na drugi tekstil, deterdženti za obojeni veš sadrže takozvane inhibitore boje. Kapsule s gelom i tečni deterdženti štede boje bolje od deterdženata u prahu.
 

Pranje osetljivog veša: deterdžent za vunu

Upotreba deterdženta za vunu

Deterdžent za vunu pogodan je za prirodna vlakna kao što su vuna, svila i perje i koristi se na temperaturama pranja do maksimalno 30 °C.

 

 

Sastojci i dejstvo deterdženta za vunu

Pošto se životinjska vlakna uglavnom sastoje od proteina, deterdžent za vunu ne sadrži enzime koji napadaju ova prirodna vlakna. Sredstva za izbeljivanje i optički izbeljivači takođe se ne nalaze u deterdžentu za vunu. Da bi zaštitio osetljiva vlakna od trenja u mašini za pranje veša, deterdžent za vunu formira posebno gustu, finu penu. Ovo takođe sprečava da se vlakna mrse. Za razliku od drugih deterdženata, lužina iz deterdženta za vunu je pH neutralna.


 

Korisni proizvodi za pranje veša

Jaki deterdženti, deterdženti za obojeni veš i vunu neophodni su u svakom domaćinstvu. Pored toga, postoji mnogo drugih pomagača koji olakšavaju pranje veša.
 
Zgodno je imati pri ruci posebna sredstva za tretiranje fleka koja mogu da se koriste za tretiranje tvrdokorne prljavštine pre nego što odeću stavimo u mašinu za veš. Dostupna su i s dodatkom četkice tako da sredstvo za obradu fleka može dobro da se utrlja u vlakna. Alternativno, možete da koristite i kućna sredstva kao što su soda bikarbona, sirće ili limunska kiselina.
 
Omekšivači su na lošem glasu jer oni posebno snažno zagađuju otpadne vode. Sadrže aromatične  materije koje takođe mogu da izazovu alergije. Međutim, postoji ekološki prihvatljiva alternativa omekšivačima: dodavanje sirćeta u mašinu za pranje veša eliminiše neprijatne mirise. Ako baš ne želite da se odreknete mirisnih aditiva za pranje veša, trebalo bi da ih koristite što ređe.
 
Maramice za skupljanje boja i prljavštine savršene su da vam uštede muku oko prethodnog sortiranja veša. One takođe sprečavaju da tekstil poprimi boju druge odeće koja se pere zajedno sa njim. Jednostavno ih stavite u bubanj mašine za veš. Pored proizvoda za jednokratnu upotrebu, postoje i maramice za skupljanje boja za višekratnu upotrebu.
 

 
 
Denkmit
nature
tečni detergent za veš u boji
1,26 l
Denkmit
Pro Climate
sredstvo za pranje veša u boji 
1 l
Denkmit
ULTRA SENSITIVE
detergent za pranje veša 
1,35 kg 
Denkmit
Cozy & Care
detergent za pranje vune
1,5 l
Denkmit
tečni detergent za veš 
1,1 l