Active Beauty
Praznični meni: losos-pastrmka na dva načina
Tekst: Carolina Forstner, Rezept: Vitus Winkler

Ljubitelji ribe

Praznični meni: losos-pastrmka na dva načina

Želite da poslužite nešto posebno tokom božićnih dana i razmazite svoje najdraže? Nema problema! Čuveni salcburški kuvar Vitus Vinkler kreirao je za ACTIVE BEAUTY praznični meni koji ne samo da predivno izgleda već i obećava odličan ukus. I budite sigurni: zahvaljujući detaljnim receptima, svakom kuvaru iz hobija polazi za rukom da pripremi ovaj ekstravagantni meni i na sopstvenom šporetu.
Srednje jelo za ljubitelje ribe na prazničnom meniju: Vrhunski kuvar iz regije Pongauer Vitus Vinkler (Vitus Winkler) za ACTIVE BEAUTY je pripremio losos-pastrmku za prazničnu trpezu.

Srednje jelo na prazničnom meniju: losos-pastrmka na dva načina

Sastojci za mariniranu losos-pastrmku

  • 2 losos-pastrmke (po 150 g), bez kože
  • 50 g mešavine biljnog čaja (pogodna je hajdučka trava, semenke komorača, kopriva, virak ili nana)
  • 10 g sveže nane ili mirođije
  • 2 supene kašike cvetnog polena
  • 1 prstohvat kurkume (na primer, dmBio)
  • 1100 ml vode
  • 100 g kamene soli, nejodirane

Priprema marinirane losos-pastrmke

Sipajte so u vodu i kuvajte je dok se u potpunosti ne rastvori. Dodajte mešavinu biljnog čaja, mirođiju, kurkumu i cvetni polen pa sačekajte da provri. Zatim ostavite da odstoji oko 10 minuta. Procedite kroz fino sito, ostavite marinadu od bilja da se prohladi, a zatim je stavite u frižider.
Očistite filete ribe od kostiju, marinirajte ih oko 30 minuta u hladnoj marinadi, a na polovini tog vremena filete okrenite. Zatim ih malo osušite kuhinjskim ubrusom, isecite bočne delove i ostavite da se hlade do posluživanja.

Sastojci za krem od mirođije

  • 1 supena kašika sitno iseckane mirođije
  • so i biber
  • 2 supene kašike majoneza
  • 2 supene kašike Crème fraîche
  • sok od pola limuna

Priprema krema od mirođije

Pomešajte sve sastojke i ostavite da se hlade do posluživanja.


Sastojci za losos-pastrmku u crnom testu

Sastojci za losos-pastrmku – „poklon paketić“

  • 2 tramezzini kriške (kao zamena 4 kriške tost-hleba bez kore)
  • 1 losos-pastrmka
  • 250 g prečišćenog putera za pečenje

Priprema losos-pastrmke – „poklon-paket“

Premažite po dve tramezzini kriške kremom od mirođije, stavite na njih losos-pastrmku, preklopite drugom premazanom tramezzini kriškom i pritisnite. Kriške pažljivo stavite u kesu za zamrzivač i ostavite ih u zamrzivaču 15 minuta. Zamrznute kriške isecite na jednake komade veličine otprilike 2 x 3 cm.

Sastojci za crno testo

  • 3 belanca
  • 1 prstohvat soli
  • 20 g kristal šećera
  • 1 kafena kašika sipinog mastila
  • 300 ml belog vina
  • 250 g oštrog brašna
  • ½ limuna (sok i kora)
  • 10 g burbon vanilin-šećera
  • 12 stabljika vlašca

Priprema crnog testa

Umutite belanca sa solju i šećerom tako da dobijete sneg.
Rastvorite sipino mastilo u belom vinu i mešajte sa ostalim sastojcima dok ne dobijete glatku smesu.
Zatim u smesu umešajte sneg od belanaca i ostavite sa strane.

Zamrznute sendviče s ribom umotajte u testo i pržite na vrelom prečišćenom puteru dok ne dobiju zlatnožutu boju. Zatim ih stavite na kuhinjski ubrus da se ocede. Kako bi se riblji paketići pretvorili u prave male poklon-pakete, pomoću stabljika vlašca napravite dekorativne mašnice na svakom paketiću. Umočite stabljike nakratko u vruću vodu i zavežite ih na paketiće. Vitusov praktični savet: Paketiće s losos-pastrmkom možete da pripremite jednostavno ujutru a pre posluživanja dopecite ih još dva minuta u rerni na 220°C.



Losos-pastrmka kao srednje jelo: Sada je vreme za posluženje

Kombinacija aromatične biljne marinade i hrskavih poklon-paketića obogatiće svaki praznični meni. Uz savete profesionalnog kuvara Vitusa Vinklera ovi kulinarski specijaliteti postaju prava atrakcija na prazničnoj trpezi.

Saveti za poširano prepeličje jaje

  • 4 prepeličja jaja
  • so
  • 1/16 l jabukovog sirćeta (na primer, dmBio)

Priprema poširanog prepeličjeg jaja

Prepeličja jaja pažljivo razbijte malim nožem i pojedinačno stavite na duboku kašiku. Zakuvajte pola litre vode sa sirćetom i posolite. Kružite varjačom po vrućoj vodi tako da nastane „vir“. Sada spustite svako prepeličje jaje pojedinačno kašikom u vodu, a usled rotacije vode belance se obmotava oko žumanceta. Prepeličje jaje ostavite u vodi otprilike 30 sekundi. Pomoću kašike za ceđenje podignite poširano jaje iz vode i stavite ga na kuhinjski ubrus da se ocedi.

Sastojci za posluživanje

  • marinirana losos-pastrmka
  • 100 ml mlaćenice
  • 4 supene kašike ulja semenki bundeve
  • kres salata
  • mirođija
  • cvetni polen/cvetni prah
  • so
Pomešajte mlaćenicu s uljem semenki bundeve i obilno posolite. Ostavite da se hladi do posluživanja. Mariniranu pastrmku isecite na sitne komade i stavite na sredinu tanjira, posolite prepeličje jaje i stavite ga na vrh.
Zatim ukrasite preostalim kremom od mirođije, cvetnim polenom, kres salatom i mirođijom. Mariniranu pastrmku za stolom prelijte mlaćenicom s uljem semenki bundeve i poslužite s pastrmkom u poklon-paketiću.