Active Beauty
Praznični venac: Sama sam ga napravila!
Tekst: Anna Theresa Lohninger

Nosilac svetlosti

Praznični venac: Sama sam ga napravila!

Prema ovom motu čuvamo svoje uspomene iz detinjstva i sami postajemo kreativni. „Klasičan i tradicionalan“ ili „staklen i originalan“: ovde možete naći jednostavno uputstvo kako da budete kreativni i sami napravite venac. Uz praznične pesme i keksiće!

Zašto praznični venac ne sme da se izostavi

Godine 1833. Johan Hinrih Vihern (Johann Hinrich Wichern) u jednom evangelističkom sirotištu u Hamburgu pokrenuo je tradiciju prazničnog venca. Prvobitno to je bio venac za siromašnu decu koji je brojnim svećama osvetljavao radost iščekivanja praznika koji donosi svetlost. Četiri velike sveće simbolišu – kao i danas – nedelje. Po jedna manja sveća dodatno je krasila venac za svaki radni dan. Tako su siročići tačno znali koliko sveća ih deli od božićnih praznika i kroz igru su učili da broje.

Održive ideje za praznični venac

Od klasičnog venca do izvanrednog umetničkog projekta: Svako ima omiljeni praznični venac koji ne sme da se izostavi na prazničnoj kontrolnoj listi. Još je lepše ako ga napravimo tako da bude održiv!

Da li spadate među ljude koji u decembru odlaze u šetnju sa željom da dožive što više kontemplativnih trenutaka u prirodi? Onda je ovo vaš praznični venac:

Praznični venac „Uradi sam": klasičan i tradicionalan

Potrebno vam je:

 • 4 sveće u boji po izboru
 • 4 svećnjaka
 • prirodna rafija
 • jutani kanap
 • zelena žica
 • Odgovarajuća dekoracija iz kuhinje:
  2 štapića cimeta, zvezdasti anis, karanfilić, 1 pomorandža
 • Prirodni materijali iz šume:
  grančice jele, malo mahovine ili lišajeva, nekoliko šipaka i šišarki
 • Osnova za venac:
 • prirodna slama ili venac od grančica
 • višenamenske makaze i baštenske makaze

Ovako funkcioniše:

Kada sakupite i osušite prirodni materijal iz šume, možete da počnete s kreativnim radom kod kuće. Dodajte malo prazničnog raspoloženja uz praznične pesme, čaj i praznične keksiće.
 1. Pomorandžu isecite na kriške, prepolovite ih, stavite na rešetku iz šporeta obloženu papirom za pečenje i ostavite da se osuše na vazduhu na toplom mestu.
 2. Napravite osnovu za venac od slame ili grančica: materijal vežite u obliku venca, obmotajte jutanim kanapom i pričvrstite.
 3. Odrežite grančice jele veličine šake i jednu po jednu ih pričvrstite za venac žicom u jednom pravcu. Savet: što su obrtaji žice uži, to će praznični venac biti čvršći i uredniji. Za prirodan i razigran izgled nije potrebno mnogo.
 4. Kada venac bude stabilan i slama ne bude štrčala iz njegove osnove, na grančice jele pričvrstite svećnjake u pravilnim razmacima i na njih stavite sveće.
 5. Napravite četiri petlje od prirodne rafije i pričvrstite ih ispred sveća. Savet: da biste venac pričvrstili žicom, materijal koji želite da pričvrstite uhvatite na jednom mestu i žicu isecite tako da na donjoj strani ostanu dva dela žice srednje dužine. Ova dva dela uvrnite jedan oko drugog i za venac zakačite ukras po želji.
 6. Previše se klima? U tom slučaju fiksirajte ga pištoljem za vruć lepak ili, još bolje, održivim lepkom.
 7. Napravili ste sami svoj prirodni praznični venac!
Više volite originalnu apciklažu i već ste počeli da prikupljate Pinterest ideje za svoj malo drugačiji praznični venac? Ovde možete naći jednu originalnu varijantu od starog stakla:

Praznični venac „Uradi sam": staklen i originalan

Potrebno vam je:

 • 4 stare čaše različitih veličina
 • jutani kanap
 • 4 mirisne sveće
 • ekološka akrilna boja na bazi emajla
 • četkica za bojenje
 • višenamenske makaze
 • iz prirode: grančice jele, osušene grančice šipka

Ovako funkcioniše:

Prazničnii venac od starih čaša možete da napravite na najjednostavniji način. U zavisnosti od izabrane boje, on se savršeno uklapa u vaš dom.

1. Čiste stare čaše poređajte naopačke na stare novine, obojite četkicom u željenu akrilnu boju, ali pritom izostavite ivicu poklopca.
2. Obojene čaše ostavite da se osuše, a u međuvremenu odrežite grančice jele i šipka.
3. Zatim obmotajte jutani kanap više puta oko ivica poklopaca osušenih čaša i umetnite grančice.
4. Grančice fiksirajte jutanim kanapom, a zatim napravite petlju.
5. U četiri čaše stavite mirisne sveće i vaš originalni praznični venac je gotov!

Uzgred: Postoji i odgovarajuća dekoracija za sto!

Naš savet

Grančice jele režite kada je mesec u fazi rasta – što je pun mesec bliži, to bolje. Tako će iglice manje opadati s grana. Venac odnosno graničice stalno prskajte vodom. Vlažne iglice nisu tako lako zapaljive! Koristite srednje ili dugačke sigurnosne šibice da biste upalili sveće. Pažnja: nikada ne ostavljajte praznični venac s upaljenim svećama bez nadzora!