Active Beauty
Prolećno čišćenje: evo kako da bude maksimalno ekološki prihvatljivo

Saveti za čišćenje domaćinstva

Prolećno čišćenje: evo kako da bude maksimalno ekološki prihvatljivo

Došao je savršen trenutak za prolećno čišćenje. Ali kako da temeljno čišćenje domaćinstva obavite na ekološki najprihvatljiviji način? To nije toliko teško ako obratite pažnju na nekoliko stvari. Na primer, naučite da prepoznate koja sredstva za čišćenje manje štete našoj životnoj sredini. Osim toga: možete da koristite i ova sredstva koja ima svaki dom da biste sami napravili sredstva za čišćenje.
Jedno treba odmah da se razjasni: „ekološki prihvatljivo (sredstvo)“ uopšte nije uobičajeno sredstvo za čišćenje, zato što sva sredstva za čišćenje zagađuju otpadne vode hemikalijama. Ipak, nije nevažno koje sredstvo za čišćenje koristite. Proizvodi se ponekad u velikoj meri razlikuju u pogledu toga koliko su njihovi sastojci opasni za životnu sredinu i koliko lako mogu da se razgrade u postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda.

Ova sredstva za čišćenje prikladna su da bi prolećno čišćenje bilo ekološki prihvatljivo

Zvanične i nezavisne eko-oznake kao što su „Plavi anđeo (Blaue Engel)“ ili EU-eko-oznaka „Evro-cvet (Euroblume)“ dobre su za orijentaciju prilikom kupovine. Ovako označena sredstva za čišćenje zagađuju otpadne vode manje od uobičajenih sredstava za čišćenje – a ipak temeljno čiste. Savetuje se oprez kod deklaracija koje sadrže reči poput „organsko” ili „eko”, jer te oznake na proizvodima govore samo ponešto o njihovom poreklu i proizvodnji. Međutim, one ne daju nikakve informacije o dejstvu njihovih sastojaka.

Usput, nije neophodno da primenite specijalna sredstva da biste obavili prolećno čišćenje: čišćenje domaćinstva na ekološki prihvatljiv način znači da treba da suzite izbor sredstava za čišćenje. Višenamensko sredstvo za čišćenje vlažnih površina, tečnost za ručno pranje sudova, pasta ili smesa za ribanje naslaga i sredstvo za čišćenje kamenca obično budu dovoljni, da bi se domaćinstvo održavalo čistim.

Inače: sredstva za čišćenje sa zvaničnim eko-oznakama u stvari su ekološki prihvatljivija od drugih proizvoda samo ako se pravilno doziraju. Moto stoga glasi da sredstva za čišćenje treba da koristite štedljivo. Ako želite da vam čišćenje bude još bolje, možete da koristite specijalne tkanine od mikrovlakana koje deluju kao fina četka. Još jedan savet pri kupovini ekološki prihvatljivih sredstava za čišćenje: koncentrati stvaraju manje ambalažnog otpada.

Od ovih sredstava za čišćenje treba da se uzdržimo ako želimo da pazimo na životnu sredinu

Surfaktanti ili tenzidi koje sadrže sredstva za čišćenje sada su potpuno biorazgradivi. Stvar stoji drugačije sa sastojcima poput fosfonata, sintetičkih polimera ili mirisnih materija. Oni se teško biološki razgrađuju i mogu da se natalože u životnoj sredini, gde onda zagađuju vode i štete živim bićima. Jedinjenja fosfora i azota mogu da dovedu do prekomernog đubrenja vodenih masa. Svako ko vodi računa o tome da prolećno čišćenje bude ekološki prihvatljivo treba zato da koristi sredstva za čišćenje koja ne sadrže ove sastojke.

Osim toga, ako želite da očistite dom na ekološki prihvatljiv način, ne bi trebalo da koristite nikakva hemijska sredstva za dezinfekciju. Ona sadrže aktivne sastojke koji uništavaju mikroorganizme. I sredstva za čišćenje koja sadrže jake kiseline ili alkalije su tabu – s njima je i rizik od zadobijanja hemijskih opekotina veći. Radi zaštite životne sredine trebalo bi da odustanemo od korišćenja sredstava za čišćenje sanitarija na bazi hlora, sredstava za čišćenje toaleta koja sadrže hlorovodoničnu ili azotnu kiselinu, kao i od hemijskih sredstava za čišćenje odvoda.

Sredstva za prolećno čišćenje koja možete da napravite sami od onog što ima svaki dom

Dovoljno je nekoliko sredstava koje ima svako domaćinstvo da bi kuhinja, kupatilo i ostale prostorije bili čisti. Limuntus, soda, soda bikarbona, sirće i sapun od skute mogu da zamene skoro svako sredstvo za čišćenje. Njihov veliki plus: kada se pravilno koriste, ne samo da manje zagađuju životnu sredinu, već su i jeftini.
  • Tvrdokorne naslage u odvodima mogu da se rastvore, tj. otpuše sredstvom koje sadrži delimično sodu, delimično sirće i malo vrele vode.
  • Univerzalno sredstvo za čišćenje možete lako i sami da napravite mešavinom od jednog dela sirćetne esencije i deset delova vode. Njegovom primenom površine poput prozora ili podova iznova blistaju od čistoće.
  • Mrlje ili naslage od kamenca mogu da se uklone limuntusom. Za razliku od sirćeta, limuntus deluje tako da ne oštećuje gumene zaptivke i prijatno miriše. Ali obratite pažnju: primenjujte ga samo u hladnom ili mlakom stanju, inače ostanu tragovi.
  • Pasta za ribanje lako se pravi tako što se soda bikarbona rastvori u malo vode.
Još jedan savet za sve koji žele da očiste dom na ekološki prihvatljiv način sredstvima za čišćenje domaće izrade: eterična ulja ne bi trebalo da se koriste kao sastojak. Ulja od pomorandže, limuna, lavande i slična ulja teško se razgrađuju i izuzetno su štetna za vodene organizme.