Active Beauty
Tabu tema toalet: Sve informacije o toalet-papiru

Green Idea

Tabu tema toalet: Sve informacije o toalet-papiru

Toalet-papir je deo svakodnevice o kom retko pričamo. Da li ste znali da svaki stanovnik i stanovnica Austrije godišnje u proseku potroši deset kilograma toalet-papira? Ovaj broj tokom našeg života iznosi oko 3.650 rolni. Na efekte koje to ostavlja na životnu sredinu možemo da utičemo odabirom našeg toalet-papira. Šta će završiti u toalet-šolji zavisi od nas!

Koji toalet-papir treba da završi u toalet-šolji?

Koliko god doprinos zaštiti životne sredine delovao kao mali, nešto možemo da promenimo i kupovinom toalet-papira.
Za proizvodnju papira potrebna je celuloza. Da bi se ona dobila, seče se drveće. Kod recikliranog (toalet) papira koristi se celuloza iz starog papira. Kupovinom recikliranog papira doprinosimo, dakle, automatski zaštiti tropskih predela. U toalet-šolji bi prema tome u najboljem slučaju trebalo da završi samo reciklirani toalet-papir. Izbegavanjem izbeljivanja toalet-papira smanjujemo emisiju CO2 koji nastaje beljenjem.

Dobro je da znate:

Ekološka oznaka „Plavi anđeo“ garantuje upotrebu 100 posto starog papira. Označeni proizvodi su takođe testirani na štetne materije i odsustvo izbeljivača je zagarantovano. Kvalitet i higijena obezbeđeni su visokim temperaturama u procesu reciklaže!

Šta ne sme u WC-šolju: maramice, tuferi i slično

Ovo nam je svima poznato: stojimo u kupatilu i toalet-šolja nam je praktično rešenje za problem s dosadnim dlakama, tuferima ili maramicama. Kada povučemo vodu, smeće brzo nestaje iz našeg vidokruga. U WC-šolji bi zapravo trebalo da završi samo (održivi) toalet-papir. Dlake, vlažne maramice, tuferi, konac za zube, tamponi, obične i kozmetičke maramice, sve njih treba da bacimo u ostali otpad. Zašto? Zato što je u ovom slučaju zabluda pomisao da „ako ga ne vidimo, onda ne postoji“. Higijenski artikli ne postaju nevidljivi i na kraju završavaju u postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda. Posledica su zapušene cevi i pumpe. Pored napornog trošenja dodatnog vremena za zaposlene, nastaju i veći troškovi, što zatim postaje primetno u našim izdacima za otpadne vode. Ako osvestimo ove nedostatke, u budućnosti ćemo se sigurno podsećati na to da toalet nije kanta za smeće.

U krvotoku prirode

A kada se papir u rolni potroši? Apciklaža rolni toalet-papira! Ne bacajte rolne jer možete da ih iskoristite, na primer, sledećeg proleća. One mogu savršeno da posluže kao male saksije. Uz nekoliko semenki, malo zemlje i odgovarajuću negu razvijaju se male biljke. Nastalo je novo zelenilo jer je i zbog recikliranog papira priroda nekada ostala bez jednog drveta!