Active Beauty
Umesto brze mode (Fast Fashion): „Uradi sam“ trend visible mending

Ručni rad

Umesto brze mode (Fast Fashion): „Uradi sam“ trend visible mending

Krpljenje odeće? Donedavno se smatralo nepopularnim. Međutim, sada nam stiže novi način popravljanja odeće. Trend koji u Japanu ima vekovima dugu istoriju zove se visible mending. Pod njim podrazumevamo vidljivu popravku odeće. Prednost: Ovaj trend je posebno pogodan za početnike zbog toga što ne zahteva perfekciju.

Najvažnije o trendu visible mending

Ovde možete da pročitate nekoliko činjenica o ovom trendu apciklaže.
 

Šta vam je potrebno za visible mending?

Popravka odeće obično bi trebalo da bude što manje primetna. Ali kod ovog vida apciklaže dešava se nešto sasvim suprotno. Kao kod japanske veštine Kintsugi, svesno se skreće pažnja na popravku. Cilj: Pretvaranje nedostatka (na primer, rupe) u nešto lepo, u pozitivan modni izraz – i inspirisanje drugih na taj način. Zbog toga se često koristi konac koji se razlikuje od boje tkanine. Najpogodniji su dvostruki konac za šivenje, japanski konac Sashiko, konac za pletenje ili konac za krpljenje koji se uvlači u iglu. Neki se zaklinju u pčelinji vosak kako bi učinili konac stabilnijim. Prišivci, odnosno ostaci tkanine, takođe mogu da se integrišu u ovo umetničko delo kao zakrpe. Pečurka za štopovanje i okvir za vez olakšavaju krpljenje, ali tkaninu možete jednostavno da pričvrstite i gumicom preko tegle sa navojem.  

 

Koji je najbolji način da počnete?

Prvo treba da razmislite o tome koji motiv ili šablon želite da izvezete da biste mogli da iscrtate pomoćne linije krojačkom kredom. To mogu da budu oblici kao što su srca, zvezde ili oblaci, ali i apstraktni šabloni od konca u raznim bojama. Inspiraciju možete da potražite na Instagram nalogu kao što je @resi_slowfashion ili u brojnim objavama na Pinterestu pod pojmom „Visible mending“. Kao i kod svakog drugog zanata, i ovde važi da vežba čini majstora – što više iskustva, to je rad brži i lepši.

 

Kako da popravljeni komadi odeće traju što duže?

Umetničko delo koje umesto da stoji u muzeju završava u mašini za veš po prirodi stvari mora nešto i da istrpi. U principu važi da između ivice tkanine i šava ostavite najmanje pet milimetara rastojanja, kratki bodovi su stabilniji od dugih, krajevi konca moraju da budu dobro fiksirani čvorovima, zakrpe koje se previše preklapaju moraju da se odseku. Ako imate mašinu za šivenje, pre ručnog rada pričvrstite prišivke. Pored toga, zakrpe i konac treba da izdrže iste temperature pranja kao i sama odeća. A ako se zakrpa (patch) odvoji? Znate kako možete da je popravite.

 

Koje tehnike trenda visible mending postoje?

Najjednostavnija tehnika za početnike jeste bod provlačenja, koji izgleda kao isprekidana linija koja ide iznad i ispod tkanine. „Postoje tri osnovne tehnike kojima mogu da se zakrpe rupe na odeći od vune. Swiss Darning se naziva krpljenje pletenim bodom, Scotch Darning je krpljenje bodom s rupicama ili festonskim bodom, i postoji još krpljenje tkanjem“, kažu Serafina Špat (Serafina Spatt) i Alina Savedra Santis (Alina Saavedra Santis), obe osnivačice bečkog krojačkog ateljea Resi Slowfashion. Ništa ne razumete? Pronađite inspiraciju za svoju odeću ovde.

 

Tri primera trenda visible mending

Jednostavno, s ljubavlju prema detaljima


Rupa na farmerkama? Ovom tehnikom vidljivi nedostatak postaje divan detalj koji uspevaju da naprave i početnici u šivenju.

 
Ovako funkcioniše:
 1. Napravite šablon srca od papira i isecite ga višenamenskim makazama (ne koristite makaze za tkaninu!).
 2. Krojačkom kredom iscrtajte oblik srca na farmerkama.
 3. Makazama za tkaninu isecite oblik srca na farmerkama.
 4. Šablon srca stavite na čipku i prenesite ga na tkaninu s veličinom poruba od minimum 1 cm.
 5. Makazama za tkaninu isecite oblik srca zajedno s porubom.
 6. Okrenite farmerke na unutrašnju stranu, prekrijte rupu u obliku srca čipkom i fiksirajte čiodama.
 7. Zašijte čipku na farmerke. Za to je pogodan, na primer, jednostavni bod provlačenja ili bod za iglom.
  Bod za iglom ili zatvoreni povratni bod su napredne verzije boda provlačenja; praznine između isprekidanih linija popunjavaju se jednostrukim ubodom.

Savet: Ako vam se šavovi čine previše zahtevni za početak, upotrebite lepak za tkaninu ili odnesite farmerke u krojačku radnju.
 

Šablon morska fantazija srednje težine

Prilično pocepano: More i mali rak vešto skreću pažnju s popravljene poderotine na farmerkama. Ovaj unikat je u svakom slučaju jedinstveniji od originalnih farmerki!

 

Ovako funkcioniše:
 1. U idealnom slučaju, malog raka iscrtajte krojačkom kredom na farmerkama.
 2. Noge raka zašijte u drečavo narandžastom ili crvenom tonu bodovima za iglom, telo raka popunite punim bodovima.
  Za pun bod šavove ređajte gusto jedan pored drugog. Za duži životni vek najbolje je da pravite kratke, međusobno povezane bodove.
More se nagoveštava labavim, kratkim bodovima koji grubo pokazuju u istom pravcu. Možete da menjate gusto i manje gusto vezena područja i koristite različite plave tonove.
 

Za napredne: Ukrašavanje cvećem i trešnjama


Farmerke su već izbledele na nekim mestima ili uporna fleka ne može u potpunosti da se ukloni? Vezom cveća i trešanja kreiramo novi praznik za oči.

 
Ovako funkcioniše:
 1. Latice cveća i trešnje iscrtajte krojačkom kredom na farmerkama.
 2. Ivice motiva izvezite punim bodom, na primer, belim koncem.
 3. Sami motivi mogu da se popune punim bodom druge boje, kao kod motiva raka. Alternativno možete da nagovestite mrežnu strukturu. Za to je dovoljan jednostavan bod za iglom koji se stavlja jednom horizontalno i jednom vertikalno (kao na slici). Na taj način se bojom brže popunjavaju prvenstveno veći motivi, bez trošenja vremena na puni bod. Naizmenična upotreba punog boda i mrežaste strukture u svakom slučaju daje ukrasu više živosti.
Sada ste vi na redu. Koji komad odeće u vašem ormanu već dugo čeka da bude ponovo otkriven, ukrašen s mnogo ljubavi i ponovo rado nošen?