Active Beauty
Budite osveženi: pet brzih saveta protiv vrućine

Osvežavajuće

Budite osveženi: pet brzih saveta protiv vrućine

Lepo vreme stvara dobro raspoloženje, ali nakon nekoliko dana ekstremnih temperatura oduševljenje može da nestane. Pročitajte ovde pet saveta protiv vrućine koji obezbeđuju brzo osveženje.
Osveženje: ima li pomoći? Šta možemo da učinimo protiv vrućine i obilnog znojenja kada ne možemo spontano da se osvežimo u jezeru ili bazenu.

 

Osveženje stiže: pet saveta protiv vrućine     

1. Gašenje letnje žeđi

Ovo je klasik među savetima protiv vrućine, ali vredi da još jednom naglasimo: U toku vrelih letnjih dana važno je da pijemo dovoljno tečnosti. Upravo sada postoji široka ponuda svežeg voća koje oplemenjuje čašu vode ili može da se pretvori u smutije, sokove i ledeni čaj.
 
Dodatni savet: Bez obzira na to što su primamljivi, ipak bi trebalo da preskočite ledene napitke na visokim letnjim temperaturama. Što više temperatura napitka odstupa od temperature tela, to telo mora više da se napreže da bi izjednačilo ovu razliku. Posledica: znojimo se više. Zbog toga je najbolje da uživate u napicima koji imaju sobnu temperaturu.

 

2. Osveženje na pritisak dugmeta

Nijedan spisak saveta protiv vrućine ne može da se sastavi bez njih: sprejevi za osveženje su glavni pribor za leto. Zahvaljujući finoj magli koju sprejom nanosimo na kožu, nastaje osećaj hladnoće od isparavanja. Finom mirisnom notom sprej osvežava i oživljava i duh – na primer lavandom. Pažnja: Eterična ulja ne bi trebalo da se primenjuju na licu. U trudnoći se takođe preporučuje oprez u primeni eteričnih ulja. Sprejevi za telo obezbeđuju osim toga i dodatnu dozu nege.
 
Osveženje na pritisak dugmeta možete na brzinu da napravite i sami: Sipajte malo destilovane vode i nekoliko kapi eteričnih ulja i gela aloja vere u bočicu s prskalicom, protresite (da bi se ulje i voda dobro pomešali) i sprej je gotov! Preporučuje se da koristite samo prirodne sastojke koji imaju bio-sertifikat. Sprej koji ste sami napravili možete da čuvate u frižideru do nedelju dana.

3. Životne namirnice koje hlade

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini i ajurvedi postoje životne namirnice koje hlade i one koje greju. Lekarka opšte prakse i stručnjakinja za tradicionalnu kinesku medicinu Signe Streli-Kastner ima delotvorne savete protiv vrućine – ona preporučuje da se za rashlađivanje držite sezonskog voća i povrća: „Ono što kod nas raste u toku leta pogodno je da telo u toku vrelih dana drži svežim i živahnim.“
 
Voće i povrće koje sadrži veliku količinu vode spada u životne namirnice koje hlade, kao i lekovite biljke kao što su mirođija, lavanda, nana, salata grbaštica i žalfija. Kiseli mlečni proizvodi takođe mogu da obezbede hlađenje iznutra. Meso, jaja i namirnice kao što je kafa ili čokolada trebalo bi da izbegavate tokom vrelih dana. Način pripreme takođe igra određenu ulogu: Kratko kuvanje na pari, dinstanje ili hlađenje tople hrane prija telu u vrelim danima. Roštiljanje prema tradicionalnoj kineskoj medicini unosi vrelinu u telo.

 

4. Masaža koja hladi

Ukoliko vam vrućina u kancelariji u nekom trenutku ipak postane nepodnošljiva, osvežavajuća masaža može da izvede pravo čudo. U tu svrhu uronite vrh prsta u hladnu vodu i pritisnite ga pet sekundi na tačku na korenu nosa između obrva. Uronite nakon toga vrhove prstiju obe šake u hladnu vodu i pređite njima preko obrva u pravcu slepoočnica. To podstiče receptore kože za hladnoću i hladi glavu.
 
Posebno efektivne za rashlađivanje u vrelim danima su i takozvane pulsne tačke: one se nalaze na potiljku, na unutrašnjim stranama laktova, iza kolena i na stopalima. Postavite na ove tačke vlažan, hladni peškirić ili pustite da vam hladna voda teče preko zglobova ruku.

 

5. Osvežavajuće čišćenje i nega

U vrelim danima već ujutru tokom tuširanja možete mnogo toga da učinite za svoju dobrobit. Kod ovog saveta protiv vrućine takođe važi: umerene temperature su bolje. Ukoliko tokom tuširanja koristite previše hladnu vodu pore na koži se skupljaju, toplota se teže izbacuje iz tela, a vi se nakon toga znojite još više. Ukoliko su vam stopala nakon dugog vrelog dana otečena i umorna možete da im priuštite hladnu kupku s nanom ili žalfijom. Sastojci kao što su nana, mentol ili žalfija pružaju osveženje i bistru glavu.
 
Želite dozu posebnog osveženja? Losioni za telo, kreme za lice, proizvodi posle sunčanja, sprejevi za telo i maske za lice veoma dobro podnose niske temperature u frižideru, te prilikom nanošenja dodatno osvežavaju kožu.