Active Beauty
Ječmena trava: šta sve može ova superhrana

Zeleno čudesno oružje

Ječmena trava: šta sve može ova superhrana

Budite u formi, zdravi i lepi – i sve to zahvaljujući ječmenoj travi! Donosimo vam najvažnije činjenice o ovoj zelenoj superhrani.
Ako ste u potrazi za vrhunskom superhranom, sigurno nećete moći da zaobiđete jednu od najstarijih vrsta žitarica na svetu: ječam. Tačnije rečeno, ječmenu travu. Ako je verovati japanskom lekaru i farmakologu Yoshihideu Haiwarai, kelj, spanać i brokoli gube trku sa njom. On je ispitao stotine biljnih vrsta da bi našao najzdraviju i izabrao je apsolutnog pobednika: ječmena trava navodno sadrži više minerala, mikroelemenata, vitamina, antioksidanasa, hlorofila i enzima nego sve ostale zelene biljke.
 
Trenutno nema dovoljno naučnih podataka o ječmenoj travi koji bi potkrepili takva stanovišta. „Za pouzdane tvrdnje nedostaju temelji“, piše medizin transparent. Međutim, neosporno je da je ječmena trava puna dragocenih sastojaka.
 

Šta je ječmena trava?

 
Ubrzo nakon što se zasadi seme ječma, iz zemlje niču jarkozelene vlati trave: ječmena trava. U pitanju su mladi izdanci ječma – i to upravo one vrste ječma koja obično dolazi kao žitarica u naše supermarkete.
 
Ječmena trava se bere pre nego što ječam formira svoja zrna. Superhrana je u ovom stadijumu još oslobođena glutena, ali zato sadrži mnogo ugljenih hidrata – oko 300 kcal na 100 grama. Zbog velike energetske gustine, ječmena trava se često koristi i kao hrana za životinje.

 

Pravilna upotreba ječmene trave

AJečmenu travu je najjednostavnije uzimati u obliku organskog praha ili kapsula iz dm-a. Ječmena trava u prahu ima mnogo pozitivnih strana. Možete jednostavno da je umešate u šejk, smuti ili musli. Ako vam se ne dopada ukus ječmene trave, najbolje je da je konzumirate u kapsulama, odnosno tabletama. Pratite uputstva proizvođača i ne zaboravite da pijete dovoljno tečnosti.
 
U svežoj ječmenoj travi možete da uživate tako što ćete da je sitno iseckate i dodate u salatu ili njome pospete supu, omlet i slična jela, kao što to činite sa vlašcem. Ječmenu travu možete da uzgajate i kod kuće na prozorskoj dasci. Seme ječma nabavite u prodavnici zdrave hrane i držite ga dobro navlaženo u posudi ili saksiji za cveće prekriveno tankim slojem zemlje ili granulata. Na sobnoj temperaturi ječam će nakon nekoliko dana da proklija, dok ćete zelene vlati moći da uberete nakon otprilike dve nedelje.

 

Šta sve može ječmena trava?

Kao što smo spomenuli, trenutno ima malo podataka da bi njeni efekti mogli da se dokažu sa apsolutnom sigurnošću. Međutim, ono što znamo jeste da se ječmena trava odlikuje izuzetnom kombinacijom vitalnih supstanci. Ovoj posebnoj strukturi vitamina, minerala, mikroelemenata i drugih sličnih materija pripisuje se antiinflamatorno dejstvo, takođe se smatra da ječmena trava stabilizuje kardiovaskularni sistem i snižava visoke vrednosti holesterola.
 
Pozitivno dejstvo ima i na zdravlje creva, sprečava napade gladi i pomaže u smanjenju težine. Ostale prednosti redovne upotrebe su jaka kosa i čista koža.