Active Beauty
Muška kosa: ovako izgleda nega!

Specijalna nega

Muška kosa: ovako izgleda nega!

Draga gospodo, imajte na umu: nije dovoljno da koristite samo šampon. Muškoj kosi potrebna je specijalna nega da bi se lepo sjajila, da ne bi opadala ali i da biste njom impresionirali svoju dragu.

Kod muškaraca važi takođe pravilo: najmodernija frizura nema smisla ukoliko kosa sama po sebi nije jaka, zdrava i sjajna. Muškoj kosi je potrebna pažnja koliko i bujnoj kosi žene.


Vlasi muškaraca su po svojoj strukturi načelno istog sastava kao i vlasi žene. Koža glave je u prvom redu razlog što oni moraju da se neguju na drugačiji način: Hormonske razlike dovode kod muškaraca češće do opadanja kose, do pojačanog stvaranja peruti i masnog korena kose.

Muška kosa: šest stvari koje muškarci treba da rade

1. 2 u 1 proizvode treba koristiti samo s vremena na vreme

Muška kosa zapravo nije komplikovana. Uprkos tome, muškarac je često neguje na pogrešan način – zato što ne zna za bolje: šampon i gotovo, tako zvuči pragmatični moto mnogih muškaraca. Pri tome ne vode računa o tome da li je proizvod koji koriste prilagođen njima, da li su potrebni i neki drugi koraci za negu.

Često koriste praktične 2 u 1 proizvode – koji dugoročno ne ispunjavaju individualne potrebe kože glave i kose. Pogrešna nega može kosu da učini otupelom, mlitavom, a u najgorem slučaju perutavom ili nepotrebno retkom.  

2. Nega kose za muškarce: pravilno pranje

Savršena nega za mušku kosu sastoji se od pranja kao osnove i prilagođenog obezbeđivanja masnoćama i supstancama za negu. Šamponi bi trebalo da budu veoma blagi (najbolje pH-neutralni). Esencije i vitamini pružaju dodatnu negu tokom pranja. Ono što mnogi (muškarci) ne znaju: Prilikom doziranja šampona manje je više. Količina šampona veličine lešnika dovoljna je za pranje kratke i srednje duge kose.
 
 
Ekstra savet: Od temperature vode takođe zavisi koliko će blago biti pranje kose. Vrela voda isušuje. Idealno je pranje mlakom vodom i ispiranje hladnom vodom. Na taj način se zatvara spoljni sloj dlake, a kosa postaje glatkija i sjajnija.

3. Balzam i tretmani: važno i za mušku kosu

Korišćenje šampona vam omogućava da imate čistu kosu. Da bi kosa bila zaista zdrava i jaka, potrebni su proizvodi za negu koji će kosi i koži glave da obezbede hranljive i vitalne supstance. Za to su idealni balzami koji se utrljavaju u mokru kosu i nakon kratkog vremena isperu. Važno prilikom primene: Koristite balzam redovno (najbolje prilikom svakog pranja) i umasirajte ga u kožu glave. Hrana nije potrebna samo kosi nego i koži.
 
Ekstra savet: Ukoliko svojoj kosi želite da priuštite nešto dobro, trebalo bi u razmacima od dve ili tri nedelje da koristite tretmane za kosu. Ne morate da koristite specijalne proizvode za muškarce. Proizvodi za žene postižu isto dejstvo i razlikuju se samo po mirisu. Ukoliko su vam ženske arome previše opojne, možete da probate prirodnu kozmetiku. Njeni proizvodi uglavnom imaju blage mirise.

4. Perut: nije retkost kod muške kose

U principu treba razlikovati dve vrste peruti: suvu i masnu perut. Muškarci pate (uslovljeno hormonima) u većini slučajeva od masne peruti. Njene ljuspice su manje od ljuspica suve peruti i imaju žućkastu boju.
 
Uzrok suve peruti je po pravilu osetljiva koža glave. Razlog za nastanak masne peruti je, nasuprot tome, prekomerna produkcija masti u koži – šamponi protiv peruti koncipirani su samo za ovu vrstu peruti! Takvi proizvodi pojačavaju problem kod suve peruti. Zbog toga: kod suve peruti kosu obavezno perite isključivo pH-neutralnim šamponom.
 

5. Pomoć kod opadanja kose

Hormonski uzroci za opadanje kose ne mogu da se uklone negom. S proizvodima za negu sa kofeinom kao aktivnom supstancom ovaj proces ipak može da se uspori. Takođe pomažu masaže glave. Što su masaže redovnije, to je bolje. Cilj je održavati aktivnom razmenu materija (a samim tim i rast kose).

6. Više bujnosti za mušku kosu

Svejedno da li muškarci ili žene: svi sanjaju o bujnoj kosi. I svi mogu da koriste isti trik za ultimativni efekat volumena. Osušite kosu fenom tako što ćete glavu okrenuti nadole. Tako se koren vlasi fiksira u uspravnoj poziciji, daje kosi više čvrstine, a celoj frizuri više volumena. Lako, zar ne?