Active Beauty
Blistav osmeh? Uz ovih pet saveta biće vaš!

Just smile

Blistav osmeh? Uz ovih pet saveta biće vaš!

Da li i vi želite „Million Dollar Smile“? Pravilna nega i praktičan pribor su alfa i omega. Uz ovih pet trikova uvek ćete imati blistav osmeh!

Sasvim u belom: Osmeh je dozvoljen

Stara mudra izreka glasi: Perite samo one zube koje želite da zadržite. Mi to podržavamo – a pomoću ovih pet saveta daćemo još veći doprinos ovom važnom pitanju:

Izbegavajte napadače

Osim uticaja genetike i predispozicija, jedno je sigurno: s godinama boja zuba tamni. „Na zubnoj gleđi nastaju mikroskopske pukotine, usled čega površina postaje iskrzana i upija više pigmenata boje“, objašnjava stomatolog Mihael J. Vajs /Michael J. Weiß/. Koka-kola i voćni sokovi takođe je oštećuju kiselinom. Tada se još lakše ispoljava dejstvo hrane s jakim efektom bojenja, kao što su kafa, crno vino, kari ili cvekla. Da biste svakodnevno imali bezbrižan osmeh na usnama, preporučljivo je da hranu jakih boja jedete samo tokom glavnih obroka, a zatim da usta isperete vodom ili tečnošću za ispiranje koja sadrži fluor. Takođe važno: operite zube tek 30 minuta nakon obroka i ne zaboravite da svoj osmeh redovno poveravate profesionalcima. U zavisnosti od potrebe, profesionalno čišćenje zuba treba obavljati jednom do četiri puta godišnje.


Spretno navijen

Samo oko 25 odsto Austrijanaca svakodnevno koristi zubni konac – greška, jer četkica stiže tek do 70 odsto ukupne površine zuba. Kombinacija zubnog konca i interdentalnih četkica posebno je efikasna – na ovaj način možete da dosegnete i najudaljenija udubljenja kutnjaka. Ne brinite ako se prvi put pojavi krvarenje, ono će nakon kratkog vremena prestati.

Smanjite pritisak

Ribanjem bukvalno možete da istanjite desni – zato smanjite pritisak. Mnoge električne četkice za zube sadrže upozoravajuće LED svetlo – ali šta je sa analognim četkicama? Za blistaviji osmeh, najbolje je da četkicu držite kao olovku, jer tako na zube deluje najmanji pritisak.

Smanjite stres

Najčešći razlog za posetu zubarskoj ordinaciji više nije karijes, već glavobolja, bolovi u licu ili bolovi u vilici, kaže stomatolog Vajs. Razlog je stres u svakodnevnom životu, koji se zatim noću prerađuje uz škrgut zuba. Zagrižaj takođe često nije pravilan, jer su zubi nagnuti ili su plombe previsoke. To dovodi do napetosti u predelu ramena i oštećenja zubne strukture. Klasična stomatologija tada se oslanja na okluzivne splintove (tzv. night gard). Doduše, iako pokrivaju zube, oni u jednom trenutku bivaju izgrizeni – i ne otklanjaju uzrok. Alternativa su takozvani podešeni „zagrižajni splintovi“, kaže Mihael J. Vajs, koji obezbeđuju bolje naleganje zuba jednih na druge, njihovu zaštitu od abrazije i ispravan položaj zgloba vilice – tako da se primenjuje terapeutski pristup (na primer koncept „DROS®“).

Predivan sjaj

Sve više odraslih želi savršene zube kao na reklami. Pomoću transparentnih sistema za poravnavanje (kao što je Invisalign) i u odraslom dobu može još mnogo toga da se učini. Ili oblaganje sasvim tankim, keramičkim fasetama: „Zubi koji su prekratki, ružnog oblika ili praznine u prednjim zubima kozmetički mogu da se poprave modernom tehnikom oblaganja zubnim fasetama“, izveštava stomatolog Vajs. Ipak, nemojte da zaboravite: male nepravilnosti su šarmantne, ne treba sve da se ispravlja.

Brigada za čišćenje zuba

alverde
Pro Climate
Pasta za zube
125 g

alverde
Pro Climate
Tečnost za ispiranje usta
500 ml