Active Beauty
Napravite sami prirodni dezodorans: i to vrlo lako!

Do It Yourself

Napravite sami prirodni dezodorans: i to vrlo lako!

Umorni ste od čitanja sitnih slova na pakovanju da biste izbegli aluminijumske soli, PEG ili parabene? Jednostavno koristite prirodnu kozmetiku ili sami napravite svoj dezodorans! Evo kako:

Zašto da sami napravite dezodorans

Iako je znojenje izuzetno važna telesna funkcija koja reguliše telesnu temperaturu i izbacuje štetne materija iz tela, ipak smo srećni zbog dezodoransa. Na kraju krajeva, niko ne želi da podnosi dosadne fleke od znoja ili telesni miris u stresnom svakodnevnom životu. Otkad su aluminijumske soli, koje se koriste u mnogim dezodoransima, na lošem glasu (iako nema pouzdanih studija o tome), kozmetička industrija se, srećom, sve češće oslanja na prirodne sastojke. Pored toga, upotreba ekoloških ili domaćih dezodoransa nije dobra samo za vaše telo. Sastojci kao što je PEG (polietilen glikol), koje često sadrže konvencionalni dezodoransi, štetni su i po životnu sredinu. Međutim, ako želite da tačno znate šta nanosite na kožu, napravite sami svoj dezodorans.
 

I dalje niste sasvim uvereni u dezodorans „uradi sam“ ? Ova četiri argumenta nude dobre razloge zašto je dezodorans „uradi sam“ fantastična alternativa:

  • Prirodni sastojci kao što su puter i ulja ne samo da neguju kožu već i čuvaju životnu sredinu.
  • Pomoću dezodoransa „uradi sam“, možete da isprobate šta najviše odgovara vašim potrebama i da istovremeno izbegnete upotrebu aluminijumskih soli. 
  • Možete sami da odredite miris pomoću eteričnih ulja po vašem izboru.
  • Posuda može ponovo da se koristi i nema dodatnog ambalažnog otpada.
 

Svejedno da li idete u šetnju, na ples ili na razgovor za posao: dobar dezodorans je pouzdan saputnik u svim situacijama. Da biste mogli da se oslonite i na domaći dezodorans, on treba da sadrži sodu bikarbonu. Dr Henrike Nojhof (Henrike Neuhoff) objašnjava zašto je soda bikarbona tako popularan sastojak: „Soda bikarbona, poznata i kao prirodni prašak za pecivo, odličan je aktivni sastojak dezodoransa koji se dobro podnosi. Ima dezodorirajući efekat, vezuje vlagu i ima veoma dobar antimikrobni, adstringentni i protivupalni efekat.“

Ostali sastojci se pomalo razlikuju u zavisnosti od vrste dezodoransa. Predstavljamo vam jednostavan recept sertifikovanog stručnjaka za lekovito bilje Karoline Hudek:

Dezodorans All-in-One, sprej za telo & stopala sa žalfijom (prema recepturi Karoline Hudek)

Sastojci:

  • sterilna flašica dezodoransa
  • 1 kašičica sode bikarbone u prahu
  • 100 ml destilovane ili prokuvane i ohlađene vode
  • ​Ukupno 10 kapi esencijalnog ulja (pored žalfije npr. limun, lavanda, limeta, smrča ili ruža, u zavisnosti od ukusa). Obratite pažnju na dozu ili broj kapi koje je proizvođač naveo na pakovanju.
  • Ukoliko imate osetljivu kožu, koristite manje od 10 kapi.
 

Priprema:

Stavite prašak sode bikarbone u flašicu dezodoransa i sipajte vodu.
Dodajte željeno eterično ulje.

Zatvorite flašicu dezodoransa pomoću nastavka za sprej i protresite.

Dezodorans može da se čuva na sobnoj temperaturi oko mesec dana. Dobro protresite pre svake upotrebe!

Insajderski savet: Kada se sipa u flašicu s raspršivačem, tečnost je pogodna kao sprej za telo i stopala.

Napravite sami dezodorans: Uz ove savete traje duže

Različiti sastojci produžavaju rok trajanja domaćeg dezodoransa kako bismo duže mogli da ga koristimo. Jednostavno u dezodorans dodajte nekoliko kapi vitamina E, limunovog soka, ulja čajevca ili lavande. Iako prozirne staklene flašice izgledaju posebno lepo, takva ambalaža nije optimalna za dug rok trajanja domaćeg dezodoransa. Najbolje je da izaberete tamno staklo ili neprozirnu plastiku.