Active Beauty
Opekotine od sunca: sve što morate da znate

Što zaista pomaže

Opekotine od sunca: sve što morate da znate

Koža peče, a to nas ljuti: joj, opekotine od sunca! S kojim kućnim sredstavima treba da pripazimo i šta zaista pomaže.

Jedan dan na suncu može mnogo da nam prija – ali, nažalost, može i da nam nanese velike bolove. I to onda kada ponovo neozbiljno shvatimo zaštitu od sunca i mazanje kremom.
 
Opekotine od sunca: Jednom kada su tu, najviše biste voleli da ih se što pre rešite. No, to nije tako jednostavno. S kojim kućnim sredstavima treba biti pažljiv i šta brzo i efikasno pomaže kod opekotina od sunca? Razjasnićemo najčešća pitanja o opekotinama od sunca.

Opekotine od sunca: odgovori na najčešća pitanja

Zašto dobijamo opekotine od sunca?

Naravno: Ako se prema svom individualnom tipu kože predugo “pržite” na suncu ili se ne zaštitite dovoljno, dobićete opekotine od sunca. Intenzivno UV zračenje izaziva oštećenja na koži koja telo posle određenog vremena više ne može da izjednači sopstvenim mehanizmima za oporavak. Crvenilo nastaje zbog proširenih krvnih sudova – to je uobičajena reakcija na upale. Medicinski gledano, opekotina od sunca je opekotina.

Koliko dugo traju opekotine od sunca?

Ako ste predugo boravili nezaštićeni na suncu, onda već posle tri sata možete da vidite prvo crvenilo. Vrhunac tegoba dostiže se posle otprilike 24 sata, do 36 sati, a posle 48 sati opekotine od sunca počinju pomalo da slabe. Može potrajati i do dve nedelje dok u potpunosti ne nestanu.

Koliko su opasne opekotine od sunca?

Kada su naporne tegobe iza nas, često brzo zaboravimo na opekotine od sunca. To nažalost ne vredi za našu kožu, jer ona je prilično zlopamtilo. Činjenica jeste: Svaka opekotina od sunca oštećuje našu kožu i svaka pojedinačna opekotina od sunca doprinosi riziku od dugotrajnih kožnih oboljenja. Zato je najvažnije i dalje: savesna zaštita od sunca i poptpuno izbegavanje situacija u kojima rizikujemo da dobijemo opekotine od sunca. Posebno kada je reč o deci!

Sprečavanje opekotina od sunca: Kako da se pravilno zaštitimo od sunca?

Pravilna zaštita od sunca u suštini je vrlo jednostavna – uz ova tri pravila:

Pravilo 1: Krema, krema, krema! Koristite kremu za zaštitu od sunca s visokim zaštitnim faktorom – najbolje tokom cele godine. Dobro se namažite kremom i u redovnim razmacima osvežite zaštitu.

Pravilo 2: Izbegavajte direktno podnevno sunce od 11 do 15 sati.

Pravilo 3: Dodatno zaštitite svoje telo pokrivanjem glave i laganom odećom.

Lečenje opekotina od sunca: Jesu li kućna sredstva prikladna?

Na internetu kruži bezbroj saveta o kućnim sredstvima kojima bi brzo trebalo da se ublaže tegobe od opekotina od sunca. Ali budite oprezni sa, na primer, oblozima sa svežim sirom ili jogurtom: Bakterije u mlečnim proizvodima čak mogu dodatno da pojačaju upalnu reakciju kože.

Osim toga: Ako sveži sir ostane toliko dugo na koži da se kompletno sasuši, vrlo teško će ponovo moći da se odstrani. I druga kućna sredstva poput jabukovog sirćeta mogu dodatno da nadraže kožu oštećenu suncem. Ne upuštajte se ni u kakve eksperimente i oslonite se na sledeće savete:

Brzo rešenje za opekotine od sunca: šta zaista pomaže?

Najvažnije: Reagujte kod prvih znakova i odmah se sklonite sa sunca! Ako vas je sunce već uhvatilo, svojoj koži ćete u zaceljivanju pomoći uz ove savete.

Hlađenje

Hlađenje je izuzetno važno za izgorela mesta na koži. Ono ublažava bolove i sprečava upale. Ali pripazite: Kod preteranog hlađenja preti opasnost od promrzlina! Hladni oblozi i led direktno na izgorelu kožu su nedopustivi . Bolje opcije su tuširanje mlakom vodom ili oblozi s hladnom vodom.

Voda

Opekotine od sunca iz tela izvlače mnogo tečnosti. Zato, molimo vas, pijte mnogo, mnogo tečnosti ! Unosom vode ponovno se pokreće regeneracijski proces kože. Za spoljnu upotrebu u zbrinjavanju izgorelih mesta na koži pomaže i protivupalni sprej s termalnom vodom.

Lekovite biljke

Aloja vera, arnika, neven, kamilica i ostale biljke – priroda nam pruža toliko toga što može da nam pomogne kod regeneracije opekotina od sunca.

Zink

Cink ublažava upalu i podstiče brže saniranje opekotina od sunca – svejedno da li je u obliku masti ili tableta. Cink zaista pomaže koži i pre odlaska na sunčanje: on presreće slobodne radikale koji se otpuštaju UV zračenjem i tako može da doprinese zaštiti od raka kože.

After Sun

Klasik: losioni, kreme i gelovi posle sunčanja. Oni koži pružaju obilnu hidrataciju, prijatno hlade i zbog svojih vrednih sastojaka imaju protivupalno delovanje. After sun proizvodi često sadrže vitamine, minerale i aminokiseline koji koži pomažu u regeneraciji i podstiču rast novih ćelija.
 
Naši saveti se odnose na blage do umerene opekotine od sunca. Kod težih slučajeva s plikovima, jakom glavoboljom ili mučninom obavezno bi trebalo potražiti pomoć lekara.

Pre sunčanja

SUNDANCE Mleko za zaštitu od sunca, ZF 30
500 ml
 
SUNDANCEGLOW fluid za zaštitu od sunca za lice i dekolte, ZF 30
50 ml

Posle sunčanja

SUNDANCE Sensitiv balzam za negu posle sunčanja
200 ml
 

SUNDANCE losion za negu posle sunčanja
500 ml