Active Beauty
Pažljivo kombinujte vitamine i kiseline
Tekst: dm

Skincare pravilo

Pažljivo kombinujte vitamine i kiseline

Skincare je jedan od najčešće upotrebljenih termina u „bjuti“ industriji u poslednje dve godine. Razlog je vrlo jednostavan – više vremena provedenog kod kuće, pretrage po internetu, praćenje noviteta. Iako ste nakon nekoliko pročitanih recenzija i tekstova pomislili za sebe da ste pravi ekspert za negu, vrlo je važno da poslušate savete stručnog lica. Mnogo je istina, ali i zabluda, tako da je potrebno pronaći idealnu kombinaciju koja će učiniti vašu kožu lepom. Kako biste ostali na pravom putu, pročitajte savete dermatološkinje dr Jasmine Vikalo

Hijaluronska kiselina – partner drugim sastojcima!

Hijaluron se svrstava u top tri sastojka prema mišljenju dermatologa. Šta je tajna ovog polisaharida?

„Hijaluronska kiselina je vrsta šećera. Sastavni je deo potkožnog vezivnog tkiva i u koži se ponaša kao sunđer koji upija vodu, povećava svoju zapreminu i tako daje volumen neophodan za zdrav i jedar izgled. Čest je sastojak krema, ampula, seruma i maski za lice. Namenjena je svim tipovima kože, a savršen je preparat za suvu dehidriranu kožu“, pojašnjava dr Vikalo.

Kada je reč o kombinaciji s drugim sastojcima, dr Vikalo preporučuje hijaluronsku kiselinu sa niacinamidom ukoliko imate kožu koja je sklona aknama, ali je ujedno dehidrirana. Takođe, retinol sa hijaluronom je odlična kombinacija, jer sprečava isušivanje i perutanje kože usled nanošenja retinola.

Ukoliko vašem licu nedostaje mladalačke svežine, u dm drogerijama možete da pronađete proizvode sa hijaluronskom kiselinom poput dnevne i noćne kreme brenda L’Oréal Paris iz Hyaluron Specialist linije, ili HADA LABO TOKYO 3D super hidratora. U jačoj koncentraciji u vidu ampula, tu je Balea Beauty Effect lifting tretman. Hijaluronsku kiselinu možete pronaći i u formi maski, kao što je MBeauty Hyaluronic serum maska za lice u maramici.

Niacinamid – idealan sastojak za sve tipove kože!

Niacinamid se uklapa u svaku rutinu nege, bilo jutarnju ili večernju, ili pak dnevnu u vidu seruma ili kreme sa zaštitnim faktorom. Dodatna korist ovog sastojka ogleda se u tome što je idealan za negu svih tipova kože – za masnu jer smanjuje lučenje sebuma, osetljivu jer smanjuje upalu i crvenilo, dehidriranu kožu jer utiče na stvaranje ceramida, što održava kožu vlažnom. Ipak, iako zvuči jednostavno, u zavisnosti od koncentracije niacinamida on deluje različito na kožu.
„Niacinamid pomaže u produkciji keratina, tipa proteina koji kožu održava čvrstom i zdravom, čineći je otpornijom na spoljni stres. U nižim koncentracijama, od jedan do dva odsto, povećava hidrataciju, a pri koncentraciji od pet odsto pomaže u izbeljivanju fleka i redukciji finih linija i bora. Ovaj sastojak smanjuje hiperprodukciju sebuma iz lojnih žlezda i smanjuje veličinu pora, zbog čega se koristi pri tretmanu akni“, ističe dr Vikalo.

Niacinamid ne treba kombinovati sa AHA kiselinama budući da one, kao prirodne kiseline dobijene iz voća, povećavaju kiselost i moguće je da dovedu do iritacije. Ukoliko ste prepoznali da vaša koža vapi za spomenutim sastojkom, potražite ga u brojnim proizvodima u dm drogerijama. Čistači su prvi i osnovni korak u rutini. U dm-u možete pronaći Q+A Niacinamid čistač koji deluje protiv starenja kože, upala i iritacija, dok istovremeno sužava pore i hidrira kožu. Zatim, kao drugi korak nameće se toner, a na bazi niacinamida tu je Q+A NIACINAMIDE toner za lice koji smanjuje crvenilo i upale, reguliše sebum, otvara začepljene pore i smiruje upale na koži.

Nakon čistača, tonera, preporučuje se upotreba seruma poput SKINOLOGY koji ima značajan lifting efekat i smanjuje izražajnost bora ili REVOX JUST NIACINAMID koji jača prirodnu barijeru kože, sprečava gubitak vode u njoj i štiti je od spoljašnjih uticaja i iritacije, pomaže u smanjenju nedostataka na koži, reguliše nivo lučenja sebuma i čini kožu hidriranom. Za pročišćenu kožu tu je GARNIER NIACINAMID ampula maska.
Ukoliko ste se pitali da li je dobro kombinovati različite sastojke, odgovor je potvrdan ako ste pažljivo pročitali savete dermatološkinje. Kada osetite da je licu potrebno živosti i svežine, tu je uvek hijaluronska kiselina koju možete naneti u vidu kreme, seruma, ili pak maske. Kada se pojavi bubuljica ili crvenilo, pomoć potražite u proizvodima na bazi niacinamida. Kada su „bjuti“ zapovesti otkrivene, na vama je da prepoznate potrebe vaše kože i izaberete odgovarajući aktivni sastojak koji možete potražiti u mnogobrojnim preparatima iz dm drogerija.