Active Beauty
Pet novih antiaging zvezda

Efikasnost

Pet novih antiaging zvezda

Svake godine se diže velika buka oko čudotvornih aktivnih sastojaka. Predstavljamo vam naših pet aktuelnih omiljenih sastojaka koji su zaista efikasni kada je u pitanju antiaging.

Probiotici

Iako su nam poznatiji iz napitaka kao što je jogurt, korisni su i u antiaging segmentu: probiotici. Oni hrane kožnu floru, dobre bakterije se množe, prirodna zaštita kože ponovo može da funkcioniše. Zahvaljujući svojim antiinflamatornim svojstvima, probiotici ublažavaju i akutne probleme kože. Pored toga, bakterije mlečne kiseline imaju pozitivan uticaj na pH vrednost kože koja se s godinama menja i dovodi do razgradnje kolagena.


Niacinamid

Rezultati novih istraživanja pokazuju da je niacinamid, derivat vitamina B3, svestrani sastojak u pravom smislu te reči. On ima antioksidativna svojstva, samim tim štiti kožu od slobodnih radikala i pomaže da se poboljša njena barijera, dakle, da se sačuva vlaga. Umiruje, doprinosi sužavanju proširenih pora i deluje antibakterijski zbog čega se preporučuje za nečistu kožu. Osim toga, veće koncentracije (od pet procenata) mogu čak da ublaže hiperpigmentaciju.

Retinol

Retko koji aktivni sastojak je tako dobro istražen, a njegova efikasnost dokazana kroz studije, kao što je retinol (vitamin A). Smatra se stimulatorom sinteze kolagena u koži, podstiče deljenje i obnavljanje ćelija i smanjuje pigmentne fleke. Nešto nežniji i lakše podnošljivi u nezi od čistog retinola jesu derivati vitamina A. Novi su, na primer, fitoretinoli koji, kao i original, obezbeđuju ujednačenu i zategnutu kožu, ali se i veoma dobro podnose.

Dobro je da znate

Zbog svog eksfolirajućeg efekta retinol u početku može da dovede do napetosti, crvenila i perutanja, prvenstveno na osetljivoj koži. Zato kožu treba polako da navikavate na proizvode koji sadrže retinol tako što ih u početku koristite tek svaki drugi dan, a zatim svakog narednog dana polako povećavate.


Spermidin

Spermidin je prirodna supstanca koja se nalazi u telu i prisutna je u skoro svim živim organizmima. I to skoro u celom telu, ali pre svega u muškoj spermi. Spermidin se smatra ključnim faktorom u takozvanoj autofagiji – proces u telu kojim ćelije razgrađuju i recikliraju sopstvene stare odnosno oštećene sastavne delove. Dakle, jedna vrsta samopopravke kojom se odstranjuje „ćelijski otpad“ i ćelija ostaje funkcionalna. Brojne studije pokazuju da se koncentrovane količine spermidina suprotstavljaju ćelijskom procesu starenja i podržavaju zdravlje ćelija.

Hijaluronska kiselina

Nijedna supstanca ne skladišti vlagu tako dobro kao hijaluronska kiselina. To ne treba da vas čudi jer se ona u svom prirodnom obliku javlja i u našoj koži. Hijaluronska kiselina se izuzetno dobro podnosi i odličan je timski igrač. Može da se kombinuje s mnogim supstancama i tako pojača dejstvo. Zahvaljujući novim proizvodnim procesima, komponente hijaluronske kiseline mogu precizno da se izdvoje u laboratoriji tako da prodiru još dublje u kožu. Inovativni kozmetički proizvodi uglavnom sadrže molekule različitih veličina – tako se u svim slojevima postiže dugoročni efekat volumenizacije i vezivanja vlage. Neizostavni je sastojak u antiaging nezi.