Active Beauty
Ulje od lavande: šta sve može ovo višenamensko sredstvo

Zdrav miris

Ulje od lavande: šta sve može ovo višenamensko sredstvo

Mirisno ulje koje se dobija od ljubičastoplavih cvetova lavande može da se koristi na mnogo načina, a uz malo strpljenja možete da ga napravite i sami. Otkrićemo vam šta sve može ova biljka.

Ulje od lavande: pet dejstava ovog čudotvornog sastojka za lepotu

Prenosimo vam kako ovo dragoceno ulje može da vam olakša svakodnevicu.


1. Spavajte dobro uz ulje od lavande

Budući da se smatra da ulje lavande pomaže pri spavanju, možete da dodate nekoliko kapljica u noćnu kremu i da je umasirate u predeo slepoočnice. Ovo će da vas umiri i opusti, lakše ćete da utonete u san i da spavate bez buđenja. Nekoliko kapljica ulja lavande eventualno možete i da nakapate na jastuk.


2. Ulje od lavande za bolje varenje

Nadutost, bolovi u stomaku ili dijareja? U tome može da pomogne masaža stomaka uljem od lavande. Pomešajte toplo maslinovo ulje s nekoliko kapljica ulja od lavande i masirajte stomak u smeru kazaljke na satu. Osim toga, ulje od lavande stimuliše stvaranje žuči, tako da lakše možete da podnesete i teža jela. Smatra se da ima i opuštajući i protivupalni efekat kada se uzima u vidu čaja, kapsula ili tableta. Savet: posavetujte se sa svojim lekarom ili farmaceutom o tačnoj dozi ili upotrebi.
 

3. Problemi s kožom? Ulje od lavande koje ste sami napravili pomaže!

Ko ima problem sa suvom kožom može da pomeša jednu do dve kapljice ulja od lavande s kokosovim uljem i da nanese na obolelo mesto. Smatra se da ovo potpomaže proces zarastanja ali i da ublažava bol i svrab. Ulje lavande takođe može da bude čudesan lek protiv starenja kože, jer, kako se smatra, podstiče rast ćelija i snabdeva kožu vlagom


4. Stres i strah? Zbogom! 

Eterično ulje od lavande majstor je za opuštanje, deluje kao aromaterapija za ublažavanje stresa i anksioznosti i smanjuje bujicu misli. Da biste u tome pomogli sebi, nanesite dve-tri kapi ulja od lavande razblaženog vodom na slepoočnice i iza ušiju. Ovaj blagotvorni miris može da umiri nervni sistem i ako se sipa u mirisne lampe. Smatra se da ulje od lavande pomaže i kod lupanja srca i nervoze.


5. Ulje od lavande protiv neprijatnih mirisa

Miris znoja ispod pazuha ili zagušljivi vazduh u kuhinji ili spavaćoj sobi? Ulje lavande i tu pomaže. Kao dodatak kupki nakapajte jednostavno nekoliko kapi u vodu za kupanje i opustite se u njoj. Alternativno poprskajte obolele delove tela (pazuhe, vrat...) mešavinom vode i ulja od lavande. Za prijatan miris u sobi stavite dve-tri kapi eteričnog ulja od lavande u osveživač vazduha ili mirisnu lampu.

 

Ovako možete sami da napravite ulje od lavande:

Ulje lavande možete da kupite, ali možete i sasvim jednostavno da ga napravite sami. Mi ćemo vam reći šta vam je sve potrebno i kako to ide.
 

Sastojci:

Šta vam je potrebno:

2 supene kašike suvih ili 1–2 pune šake svežih listova lavande
400 ml bademovog ulja (alternativno možete da koristite i biljno ulje)


Priprema:
Stavite cvetove lavande u jednu čistu flašu. Prelijte odabranim uljem. Dobro zatvorite i stavite flašu da stoji oko mesec dana na toplom, sunčanom mestu. Zatim procedite ulje lavande i sipajte ga nazad u flašu. Čuvajte na hladnom i toplom mestu.