Active Beauty
Baštovanstvo s decom: pet ideja za zabavu u zelenilu

Doživeti prirodu

Baštovanstvo s decom: pet ideja za zabavu u zelenilu

Prilikom zajedničkog sađenja, zalivanja i ubiranja povrća deca mogu da nauče mnogo toga o prirodi. Predstavljamo vam pet ideja za baštovanstvo s decom – svejedno da li u bašti ili na balkonu.
Baštovanstvo s decom nudi mnogo mogućnosti za razonodu, kreativnost i za učenje iz prirode. Šta vam je potrebno za to? Pored skromne opreme, treba vam pre svega mašta i malo strpljenja jer dete koje prolazi kroz svoja prva iskustva kao mini-baštovan želi da sadi, a potom odmah i da ubire plodove. Uz pomoć naših pet ideja vaša deca obožavaće zelenilo.

 

1. Pretvorite baštovanstvo s decom u avanturu

Deca najlakše uče nove stvari kroz igru i zahvaljujući svojoj urođenoj radoznalosti. Podrazumeva se da biljke moraju da se zalivaju redovno i ne smeju da budu zapostavljene. Uprkos tome, baštovanstvo s decom ne bi trebalo da se posmatra kao posao nego kao avantura u prirodi. Deca osim toga vole da brinu o onome s čime osećaju povezanost. Na početku vašeg bavljenja baštovanstvom otkrijte: Koje cveće ovde raste? Koje životinjice gmižu po lišću? Kako se zovu ove bobice na žbunju?
 
Baštovanstvo s decom posebno je zabavno ukoliko u njemu mogu da učestvuju i prijatelji ili deca iz susedstva. Razmislite o tome ko bi još bio raspoložen za baštenske radove. Možda poznajete nekoga ko nema sopstvenu baštu? Možete takođe da se priključite zajedničkoj bašti i da tako upoznate druge porodice i ljubitelje bašte.

 

2. Uređivanje lične dečje leje

Deca žele da budu aktivna. Zbog toga bi deci trebalo da obezbedite njihov lični prostor. Tako možete zajedničkim snagama da uredite ličnu dečju leju u bašti ili da kupite sanduk za sađenje biljaka za balkon. Neka vaša deca sama biraju i učestvuju u odlukama.
 
Možete da pokažete kreativnost: Ko kaže da leja uvek mora da bude četvrtastog oblika? Možete da je uredite u obliku srca, zvezde ili kruga. Ukrašavanje ivica leje šarenim kamenjem, figurama iz raznih bajki ili malim komadima drveta može da se prepusti čak i najmlađoj deci.

3. Biranje biljčice

Baštovanstvo s decom manje je zabavno ukoliko u perspektivi nije berba nekih ukusnih plodova! Razmislite zajedno o tome: Koje povrće i koje začine vaše dete posebno voli? Da li dete ima neko omiljeno cveće? Izborom začinskog bilja, vrsta povrća i cveća koje se lako neguje vaša deca će u baštenski projekat da se upuste s velikom motivacijom.
 
U „leji za štrpkanje“ možete da uzgajate rotkvice i da ih uberete već nakon 30 dana. One u leji takođe predstavljaju dobre komšije za kelerabu. Dragoljub takođe raste veoma brzo, njegovi cvetovi su jestivi i ukrašavaju salatu za trpezom. Klasične sorte za baštovanstvo s decom su ipak jagode i paradajz.

 

4. Raspodela zadataka prema uzrastu i interesovanjima

Od uzrasta deteta i njegovih interesovanja zavisi koje baštenske zadatke ćete da mu poverite. Mlađa deca mogu da preuzimaju manje zadatke, kao što je zalivanje biljaka, sakupljanje plodova ili polaganje sadnica u leju. Starija deca koja su stasala za osnovnu školu mogu da pomažu prilikom sadnje mladica, pripreme leje ili grabuljanja lišća. Baštovanski radovi u svakom slučaju obezbeđuju mnogo kretanja u prirodi.
Za baštovanstvo s decom ne morate da nabavljate skupu opremu. Za malu decu igračke za pesak su u početku sasvim dovoljne. Za zalivanje mališani mogu da koriste dečju kanticu: ona nije teška, pa deca mogu lako da je podignu. Starija deca su već dovoljno stasala za sopstveni baštenski alat. Nega biljaka takođe može da se odvija kroz igru: čupkanje korova ili sakupljanje lišća može da se organizuje kao takmičenje.

 

5. Izrada šarene baštenske dekoracije

Cvetići, povrće i začini su zasađeni. Šta sada? Vreme do žetve možete zajedno sa svojim marljivim pomagačima da provedete u ručnom radu. Oslikajte kamenje za leju ili napravite malu vetrenjaču za baštu. Male ploče za lakše kretanje po dečjoj leji možete takođe da napravite sami: U tu svrhu pomešajte beton za dekorativne radove s vodom, pa ga sipajte u činiju od plastike. Dodajte kamenčiće za mozaik, školjke i staklene perle i ostavite beton najmanje 24 sata da se osuši.
 
Bašta koja poziva na razna otkrića privući će decu mnogo više nego savršeno uređena „bašta za gledanje“. U to spadaju i drugi stanovnici bašte: napravite hotel za insekte ili sklonište za ježa. Posmatranje pojilice za ptice pričinjava radost skoro svakom detetu.