Active Beauty
Ljubav prema zelenilu: Sedam ideja za baštovanstvo sa decom

Doživljaj prirode

Ljubav prema zelenilu: Sedam ideja za baštovanstvo sa decom

Baštovanstvo sa decom pruža brojne mogućnosti za konstruktivno provođenje vremena, kreativnost i učenje. Šta vam je potrebno za to? Pored malo opreme, pre svega mašta i strpljenje. Dete koje stekne prva iskustva kao baštovan poželeće da ono što poseje ubrzo i ubere. Naš stručnjak za baštovanstvo daje savete kako da oduševite svoje dete gajeći povrće i ostale biljke.

Baštovanstvo sa decom: Kako da početak protekne dobro

1. Pobudite želju za otkrivanjem

Deca usvajaju nove stvari najjednostavnije kroz igru i svoju urođenu radoznalost. Zato baštovanstvo sa decom ne treba posmatrati kao rad već kao avanturu u prirodi. Zato zajedno započnite baštovanstvo: Koje cveće raste ovde? Koje životinjice puze po njegovom lišću? Kako se zovu ove bobice na žbunju?

I šta može da pomogne da mališanima zadržimo pažnju? Naravno, leja s povrćem ne donosi plodove već sledećeg dana. „Ponavljajte obilaske s posmatranjem: Šta se dogodilo u međuvremenu? Tokom rada sa decom u bašti cilj je više doživljaj prirodnih procesa nego bogati rod“, glasi savet Danijela Klasa, regionalnog menadžera u organizaciji Acker Österreich.

2. Izaberite pogodne biljke

Hajde da zajedno razmislimo: Koje povrće i koji zeleniš voli vaše dete? Da li ima omiljeno cveće? Koje vrste je posebno lako uzgajati a koje opraštaju male „greške“? Sjajan sporedni efekat prilikom sađenja povrća sa decom: ono što dete samo uzgaja i ubere ima najbolji ukus, i to čak i kod izbirljive dece, koja inače zaobilaze zeleniš u tanjiru.

Posebno pogodno za nestrpljive baštovane: kres salata i rotkvice su vrlo brzo spremne za branje. Dragoljub takođe brzo raste, a njegovi cvetovi su jestivi i ukrašavaju salatu na trpezi. Ko posadi različite vrste, povećava šanse za bogatu žetvu – i istovremeno smanjuje rizik od štetočina. Pojedine biljke u susednim lejama jedna drugoj podstiču rast, na primer rotkvice i kelerabe, ili paradajz i bosiljak. Savet: sadnjom semenskih biljaka možete da dobijete seme za sledeću sezonu i ne morate svake godine da ga kupujete. Pored toga, ove vrste povrća dok cvetaju nude mnogo hrane za domaće insekte.

Za baštovanstvo sa decom nije potreban veliki prostor – mnogo toga uspeva i na balkonu. „Bosiljak, endivija, baštenska rukola, zelena salata, lisnata salata, šiso, žuta boranija, zelena boranija, blitva i kelj idealni su za uzgoj na balkonu – uklapaju se u standardne balkonske saksije i jednostavne žardinjere zapremine od najmanje deset litara“, preporučuje Danijel Klas. Povrće najbolje uspeva na balkonima koji su orijentisani ka istoku i zapadu, dok su severno orijentisani balkoni većinom u senci. Na balkonima orijentisanim ka jugu obavezno obezbedite hlad i mnogo zalivajte biljke!

3. Neka dete samo napravi leju

Deca žele da sama budu aktivna. Kada deca iskuse da im je dozvoljeno da učestvuju u donošenju odluka u bašti i da samostalno vode brigu o biljkama, osetiće se korisnim, što predstavlja enormnu motivaciju“, kaže Danijel Klas. Zato bi trebalo da deci poverite oblast o kojoj će se sama brinuti. Tako možete zajedno da napravite leju u bašti ili kupite posebnu žardinjeru za balkon. Neka je deca izaberu sama i donose odluke.

Možete da budete i kreativni: Ko kaže da leja uvek mora da ide pravo? Možete da je napravite u obliku srca, zvezde ili kruga. Takođe, mališanima možete da prepustite i dekorisanje lepim ukrasima na obodima sa šarenim kamenjem, figurama iz bajke ili na gredicama.

Kako da baštovanstvo sa decom bude zabavno

4. Vodite računa o održivosti

Ne samo radi zaštite životne sredine, već i za sopstveno zdravlje i zdravlje dece, u baštovanstvu sa decom nemojte da koristite hemijska sredstva za zaštitu bilja i veštačka đubriva. Mnoga đubriva možete da proizvedete sami. Za to je pogodan, na primer, talog kafe: On je bogat fosforom, kalijumom, azotom i drugim mineralnim materijama. Umesto da ga bacate, sakupljajte ga i iskoristite kao prirodno đubrivo, tako što ćete povremeno da ga dodate u humus i zalijete. Usitnjena kora jajeta dodaje kalcijum vodi, što olakšava da biljke upiju dodatne hranljive materije. U svakom slučaju, nije svim biljkama potrebno đubrivo. Zeleniš bolje uspeva na zemljištu bez hranljivih materija. S druge strane, paradajz i tikvice uspevaju bolje uz hranljive materije.

Zemlja bez treseta je preduslov za ekološko baštovanstvo. Treset nastaje u močvarama i akumulira ogromne količine CO2 koji ima štetan uticaj na klimu. Razgradnjom treseta oslobađa se CO2 i na taj način se uništavaju dragocena staništa.

5. Poveravanje odgovornosti u skladu sa uzrastom

Mlađoj deci možete da poverite jednostavnije zadatke kao što je zalivanje biljaka, sakupljanje plodova ili polaganje semena u leju. Deca školskog uzrasta mogu da pomažu prilikom sadnje mladica, u pripremi leje ili sakupljanju lišća. To je zabavno i mladim pomagačima donosi samopouzdanje.

Oprema za rad u bašti trebalo bi da bude prilagođena uzrastu dece: bez brige, ne morate da trošite mnogo novca. Na početku će biti dovoljno da za malu decu obezbedite igračke za pesak. Za zalivanje biljaka možete da nabavite dečju kantu: ona nije teška i dete lako može da je podigne. Starija deca mogu da dobiju sopstveni baštenski alat.

6. Baštovanstvo s drugom decom

Posebno je zabavan rad u bašti s drugom decom – decom prijatelja ili komšija. Razmislite ko bi još voleo da s vama radi u bašti. Možda poznajete nekoga ko nema svoju baštu? Ili se priključite udruženju vrtlara u kome možete da upoznate druge porodice i ljubitelje vrtlarstva.

„Manjoj deci često je potrebna pomoć odraslih ili starije dece, koji će im pokazati kako se nešto radi“, kaže Danijel Klas na osnovu iskustava s projektima AckerRacker u školama i vrtićima. „Starija, iskusnija deca se organizuju sama – naročito ako rade u timovima.“

7. Pravljenje šarene baštenske dekoracije

Koriste se cvetići, povrće i zeleniš. I šta s tim? Vreme do skupljanja plodova možete da provedete s marljivim baštovanima u dekorisanju bašte. Obojite kamenje za leju ili napravite malu vetrenjaču. Izgradite hotel za insekte ili kućicu za ježa. Posmatranje pojilišta za ptice svakom detetu doneće radost.