Active Beauty
Duge vožnje automobilom s decom: šta ne sme da vam nedostaje?

Bez stresa

Duge vožnje automobilom s decom: šta ne sme da vam nedostaje?

Nema ničeg lepšeg od dugo očekivanog porodičnog odmora. Ali za početak treba prebroditi putovanje. Uz ovih pet saveta, duga vožnja automobilom s decom neće biti naporna.

1. Ponesite sa sobom dovoljno grickalica

Kada su gladna, deca se vrlo brzo unervoze. Ako naiđete na saobraćajnu gužvu ili se deci ne sviđa hrana koja se prodaje na odmorištu, uvek dobro dođe da imate pri ruci omiljene grickalice.

2. Spakujte knjige

Interaktivne knjige ili bojanke odlična su zabava za decu. Ako su deca sklona bolesti putovanja, onda knjige, naravno, nisu prikladno rešenje. Audio-knjige mogu da budu dobra alternativa. Preporučujemo i slušalice, jer na duge staze olakšavaju uživanje u sadržajima omiljene literature.

3. Krenite na put rano

U četiri i trideset ujutro putevi su još prazni i velika je verovatnoća da će deca prvih nekoliko sati vožnje da spavaju. Spakujte jastuke i prekrivače za najmlađe kako bi i njima bilo udobno. Zaštita od sunca na prozorima i maske za spavanje deci takođe mogu pomoći da duže spavaju.

4. Prevencija bolesti putovanja kod dece

Deca imaju posebno osetljiv vestibularni sistem. Zbog toga im u automobilu pozli mnogo brže nego odraslima. Pre polaska na put preporučljivo je da pojedu lagani međuobrok poput dvopeka, banane ili jabuke. Takođe je važno da u vožnji redovno pravite pauze. Deca bi trebalo da protegnu noge otprilike svaka dva sata. Da biste sprečili mučninu, možete da igrate igricu „Na slovo na slovo“. Podstaknite svoju decu da gledaju kroz prozor jer ta perspektiva šalje iste signale mozgu kao i vestibularni sistem, pa tako ne uznemirava centralni nervni sistem.

5. Ponesite sa sobom vlažne maramice

U slučaju nezgode s pićem ili hranom, dobro je da imate pri ruci vlažne maramice. Efikasno čiste lepljive ruke i ne ostavljaju fleke u automobilu.