Active Beauty
Porodično praznično poklanjanje: moram li finansijski da učestvujem poklanjanju?
Tekst: Birgit Brieber

Ljubav i novac

Porodično praznično poklanjanje: moram li finansijski da učestvujem poklanjanju?

Pitanje porodičnih odnosa neretko uključuje i ono o obavezi finansijskog učestvovanja u kupovini prazničnih poklona. Čak i u najboljim odnosima, tema novca može da postane test. Do razmirica lako dolazi kada se postavi pitanje ko šta treba da plati. Stručnjaci su složni u jednome: najviše će pomoći otvoren razgovor. Ako vam razgovori udvoje nisu dovoljni, najbolje je da potražite stručni savet.

Naši stručnjaci za međuljudske odnose

Roland i Sabine Bösel su terapeuti za parove i stručnjaci za veze u Austriji. Za više od 40 godina u sopstvenoj vezi doživeli su mnoge uspone i padove – i zato imaju obilje privatnog i profesionalnog znanja zahvaljujući kome mogu da pomognu parovima da očuvaju partnerstvo.

Pitanje porodičnih odnosa: moj partner ima veliku porodicu pa stalno moramo da kupujemo porodične poklone za roditelje, decu, bake i dede... Sve to mi postaje preskupo i prevelika gnjavaža, jer često moram sama da učestvujem u izdacima za poklone. Kako od partnera da zahtevam više odgovornosti? I moram li zaista da učestvujem u svim tim izdacima za poklone?

1. savet za porodično poklanjanje: razgovarajte o novcu

Rešavanje finansija u vezi važan je faktor za iskrenu razmenu i otvorene razgovore. Iskreno razgovarajte s partnerom o očekivanjima u vezi s finansijskim pitanjima. To može da ublaži mnoge probleme u vašim odnosima.

2. savet za porodično poklanjanje: budite iskreni

Ako neke poklone ne možete ili ne želite nekome da priuštite, budite iskreni kada o tome razgovarate. Ne postoji ništa loše u tome što obraćate pažnju na svoje finansije i što to otvoreno saopštavate.

3. savet za porodično poklanjanje: potražite savet stručnjaka

Ako se zbog te teme nervirate i jednostavno ne uspevate da razjasnite finansijska pitanja u vezi, najbolje je da potražite savet stručnjaka. Nezavisna treća strana može da ublaži situaciju i pojasni neka pitanja.

Evo šta kaže ovaj stručni par:

Roland Bösel: Kada je reč o ovim temama, smisleno je da temeljno razmislite o važnosti poklanjanja u porodici – bez obzira na to da li se poklanjanje pretvorilo u naviku i obavezu ili se poklanja od srca.

Sabine Bösel: Uvek možemo da budemo zahvalni partneru što nam svojim ponašanjem skreće pažnju na naš fokus. Kad je, na primer, reč o poklanjanju, možemo da saznamo poklanjamo li i mi sami samo zbog prilagođavanja i izbegavanja neprijatnosti. Ako zaključimo da nam je ova tema zapravo toliko važna da bismo želeli da vidimo promenu u partnerovom ponašanju, naš zadatak je da se otvoreno pozabavimo tim pitanjem. No nećemo uspeti da nateramo drugu osobu da o nečemu brine. Isključivo mi sami možemo da odlučimo o tome šta radimo i šta nam je važno.