Active Beauty
Sectio Bonding: Telesni kontakt nakon carskog reza
Tekst: Anna-Maria Esch, Eva Pohn

Telesni kontakt

Sectio Bonding: Telesni kontakt nakon carskog reza

Odjednom je tu – malo biće, koje smo očekivali 40 nedelja. Sada želimo da ga držimo, omirišemo, da mu podarimo bliskost. I pritom postavimo jedan značajan temelj: da ostvarimo povezivanje (engleski „bonding“). Time se opisuje prvi telesni kontakt novorođenčeta i majke. Otkrićemo vam kako bonding najbolje funkcioniše nakon carskog reza, što se stručnim jezikom naziva „Sectio Bonding“.

Šta se dešava prilikom povezivanja?

Prilikom povezivanja gola beba se već u prvim minutima života stavlja na majčine grudi. Ona opaža njene otkucaje srca, toplinu i miris. Babica Marija-Ana Getliher (Maria-Anna Göttlicher) objašnjava: „Bebama je mnogo lakše prilagođavanje spoljašnjem svetu kroz bonding: Manje plaču i njihova telesna temperatura i šećer u krvi se bolje regulišu. Istovremeno, majka ima koristi od povišenog lučenja oksitocina. Ovaj hormon ponovo podstiče refleks davanja mleka i pogoduje skupljanju materice – što je osnova za involuciju."

Koliko dugo traje bonding?

Bonding ne treba posmatrati kao događaj koji se odvija tokom određenog, kratkog vremena. Bonding je proces, za koji je potrebno vreme. Počinje prvim susretom nakon porođaja – tada se prvi put majka i beba intenzivno maze i osećaju međusobnu bliskost. Sledeća, prva godina života osetljiva je faza za povezivanje roditelja i deteta. U porodici ispunjenoj ljubavlju, beba svakoga dana uči da je u dobrim rukama i da ne treba ničega da se plaši. Preciznije, povezivanje počinje već tokom trudnoće.

Kako funkcioniše Sectio Bonding?

Mnoge majke se pitaju koliko brzo može da se postigne kontakt ako rana od carskog reza prvo mora da se zašije? „U idealnom slučaju, proces povezivanja počinje u samoj porođajnoj sali“, kaže babica Marija-Ana Getliher. Golo odojče se na majčine grudi stavlja poprečno. Njegova glava je postavljena u smeru bradavica. Babica pokriva novorođenče prethodno zagrejanim peškirima. Pojedine klinike koriste i bonding prekrivač ili maramu za majke, u koju se stavlja beba. Dok se majka i beba dodiruju, sanira se rez na stomaku.

Da li se može nadoknaditi povezivanje (bonding)?

Sectio Bonding ne ide uvek kako smo želeli. Mnoge majke koje carskim rezom donesu bebu na svet plaše se da će propustiti bonding. Međutim, početak bondinga može da se nadoknadi i kod kuće. Najbolje kupanjem. Beba se kupa u toploj vodi u prijatnoj atmosferi. Nakon toga, majka mokru i golu bebu polaže na svoje grudi i pokriva je. Kada je beba umotana, zajedno možete da se prisetite trenutka njenog dolaska. Bonding kupanje može da se ponavlja više puta.