Active Beauty
Slatkiši su deci neprestano dostupni: kako da ne izazovete porodičnu svađu
Tekst: Birgit Brieber

Porodica

Slatkiši su deci neprestano dostupni: kako da ne izazovete porodičnu svađu

Roditeljima nije lako - žele najbolje za svoje dete i u tome moraju da budu dosledni. S druge strane, bake i deke vole ugađaju mališanima i ponekad daju slatkiše, iako su im to mama i tata zabranili. Kako biste izbegli svađu u porodici oko davanja previše slatkiša deci, sve što možete da uradite jeste da razgovarate – i da verujete da deca znaju svoje granice čak i kada vi niste u blizini.

Stručnjakinja govori o porodičnim pitanjima

Roditeljima nije lako, jer žele najbolje za svoje dete i u tome moraju da budu dosledni. S druge strane, bake i deke vole da dozvole više i mališanima ponekad daju slatkiše, iako su im to mama i tata izričito zabranili. Kako biste izbegli svađu u porodicii oko davanja previše slatkiša deci, sve što možete da uradte jeste da razgovarate – i da verujete kako deca znaju svoje granice čak i kada mama i tata nisu u blizini.

Veoma pazimo na to da nam deca ne jedu previše slatkiša. Ipak, bake i deke im stalno daju čokolade i keks. To me ljuti jer podriva naš autoritet. Šta možemo da uradimo a da ne rizikujemo porodičnu svađu oko svih tih silnih slatkiša za decu?

1. pravilo kada je reč o slatkišima za decu: postavite jasne granice

Nerealno je potpuno zabraniti slatkiše i teško da će to biti moguće primeniti u praksi. Bilo bi bolje da nabavite dozvoljene poslastice i da razgovarate o njima s bakom i dekom. Želite da usrećite svoju decu i zaista ne želite da ih nervirate.

2. pravilo za slatkiše za decu: odredite vreme

Grickanje 24 sata dnevno je, naravno, nezdravo i ne sme da vam pređe u naviku. Ako jednu poslasticu dozvolite kao desert posle jela, drugi slatkiši brzo će izgubiti na privlačnosti.

3. pravilo kada je reč o slatkišima za decu: ponekad ih dozvolite

Dugoročno gledano, nije zabavno uvek biti negativac. Popustite ponekad. Biće i dana bez slatkiša.
Savet: veliki izbor grickalica za decu pronaći ćete na dm.rs.

Evo šta kaže stručnjak:

Ako je reč o autoritetu, trebalo bi da razmislite kako vaše dete da naučite da se nosi s raznim sistemima pravila i da prihvati različite autoritete. Ovladavanje ovom veštinom zavisi od stepena razvoja vašeg deteta. Najkasnije u školskom uzrastu detetu bi trebalo da bude jasno da kod kuće važe drugačija pravila nego kod bake i deke – i da ta drugačija pravila ne treba da dovedu do toga da roditelji ili neki drugi ljudi izgube autoritet. Ako vaše dete već jede previše slatkiša, možete jasno da zabranite stalno grickanje poslastica. Na kraju, naravno, važe vaša pravila!