Active Beauty
Trudnoća tokom leta: Kako da se rashladite sa trudničkim stomakom.
Tekst: Eva Pohn

Chill Mom

Trudnoća tokom leta: Kako da se rashladite sa trudničkim stomakom.

Sandale i lagana odeća, ali i otoci i zadržavanje vode: Trudnoća tokom leta budućim mamama donosi svetle i tamne strane. Dajemo vam nekoliko saveta da se rashladite i na šta trudnice treba da obrate pažnju kada se kupaju u bazenu, jezeru i moru.
Sve žene koje su usred leta imale trudnički stomak znaju o čemu pričamo: O predivnim opuštenim danima u sandalama i tankoj odeći – i o ekstremnoj vrućini koja neretko kulminira problemima s cirkulacijom, teškim nogama i poremećajima sna.

Trudnoća tokom leta?

Imamo tri saveta kako da ostanete opušteni tokom trudnoće u najtoplijem delu godine i kako da se rashladite.

1. Komotna odeća

Leti je veoma jednostavno da kao trudnica nosite laganu, prijatnu i udobnu odeću. Obucite haljinu širokog kroja i uskočite u otvorene sandale. Najbolji izbor je svetla lanena haljina zbog toga što svetle boje bolje reflektuju svetlost nego tamne i zato puštaju manje toplote na kožu. Lan je savršen letnji materijal jer njegovo tkanje vešto odbija toplotu. Trudnoća tokom leta: osećamo se izuzetno dobro u svojoj odeći.

2. Jedite laganu hranu, pijte dosta tečnosti

Nije samo vrućina ta koja stvara poteškoće krvotoku budućih mama, teška hrana takođe može da ga stavi na test. Zbog toga umesto masnih i začinjenih obroka (ljutina dodatno podstiče proizvodnju znoja), pre se odlučite za lagane, sočne namirnice. Sreća je što nam leto poklanja toliko hranljivog voća i povrća. Pored toga što je ukusno, ono nas i osvežava zbog visokog udela vode. Kada smo kod vode: ne zaboravite da pijete dosta tečnosti! Bolje je da popijete mlak čaj umesto ledene vode. Tako organizam troši manje energije na regulaciju temperature.

3. Praktikujte sijestu

Lagano kretanje uvek prija – i u trudnoći takođe. Ali isto tako je legitimno da prilegnete, podignete noge i opušteno dremnete. Ovde možemo da uzmemo naše južne susede za primer. Za vreme podnevne vrućine mirujte u rashlađenom stanu i ostavite aktivnosti za kasne poslepodnevne i večernje časove. Podizanje nogu pomaže i kod zadržavanja vode i otoka. Na taj način se trudnoća tokom leta bolje podnosi!

Plivanje s trudničkim stomakom

Neke trudnice izbegavaju kupanje u bazenima i jezerima iz straha od mogućih infekcija. Ukoliko postoji nesigurnost, porazgovarajte sa svojim ginekologom ili babicom. Ako odlučite da se kupate, uglavnom važi sledeće:
  • Odmah nakon što se osvežite, presvucite kupaći kostim budući da su mnoge trudnice zbog promenjene hormonske ravnoteže podložnije gljivičnim infekcijama.
  • Postepeno se rashlađujte kada je velika vrućina – potapajte deo po deo tela u vodu da bi se krvotok navikao na promenu temperature.
  • Ne plivajte previše dugo ni previše daleko: Dodatno opterećenje menja kondiciju buduće mame. Zato je bolje da plivate udvoje i uvek budete blizu obale kada ste u vodi.