Active Beauty
Deset saveta za venčanje sa stilom s malim budžetom
Tekst: Elisabeth Schmiedjell, Carolina Forstner

Lepo a jeftino

Deset saveta za venčanje sa stilom s malim budžetom

U trendu su venčanja uz malo novca – naravno, na samoj proslavi ne treba da se primeti na čemu se štedelo. Uz naše savete, čak i venčanje s malim budžetom postaje glavna atrakcija. Venčanje bez novca, ali sa stilom: evo kako!

Jednostavno više nije moguće – štedite za kuću ili za medeni mesec, ili ne želite da potrošite toliko novca za jedan dan: postoji mnogo razloga za venčanje s malim budžetom i sve više parova prati ovaj trend. Ali kako da se venčate jeftino, a da gosti ne primete ograničen budžet i da venčanje ipak ostane poseban dan?

Deset saveta za venčanje s malim budžetom ali sa stilom

1. Napravite liste
Dobro planiranje je pola bitke – u pravom smislu reči. Na samom početku zapišite na kontrolnoj listi sve stavke koje su potrebne za vaše venčanje. Pored neophodnih stavki kao što su lokacija i outfit, postoje i drugi troškovi koje često zaboravljamo na početku. To su, na primer, pokloni za goste ili šminka za mladu. Probajte s nekom vrstom rangiranja: koje programske stavke su neophodne za vas ili gde postoji jeftinija opcija za ono što želite?

2. Najbolje vreme
Izbor datuma može da ima veliki uticaj na cenu. Glavna sezona venčanja obuhvata mesece od maja do septembra – čak i ako su oni za mnoge najtopliji, ovi meseci su i najskuplji. Razlog više da proširite svoje vidike i razmislite o venčanju van sezone. U većini slučajeva, ovo nije samo dobro za budžet, već može da bude i posebno romantično. I ne zaboravite: uspešno venčanje ne zavisi od vremena – a svakako ne zavisi od doba godine.

3. Dizajnirajte veb-stranicu za venčanje
Kod većine besplatnih provajdera nije vam potrebno nikakvo posebno predznanje – umesto pozivnica za venčanje, jednostavno pošaljite link i uštedite na troškovima proizvodnje pozivnica i poštarine. Bonus: Fotografije s proslave mogu kasnije da se postave na veb-stranicu i stave na raspolaganje gostima (umesto zahvalnice).

4. Mršavite dok jedete
Pod tim ne mislimo da od gostiju treba da tražite kulinarski doprinos za švedski sto. Međutim, ako ograničite izbor u meniju, to će imati više stila.

5. Kreirajte „svadbena pića“
Lista pića može da se smanji na elegantan način kreativnim imenovanjem osnovnih pića i odabirom specijalnih „svadbenih pića“. Takođe, razmislite o paušalnoj ceni: za svakog gosta dogovorite fiksnu cenu, a gosti mogu da nazdravljaju do mile volje.

6. Manje je više sa svadbenom tortom
Čak i na venčanju s malim budžetom sečenje svadbene torte je klasik koji se ne propušta. S druge strane, bolje da izbegavate cveće koje je ručno pravio poslastičar, jer tada cene vrtoglavo rastu. „Gola“ torta bez glazure i mnogo pompe (ali s nekoliko pravih cvetova) i te kako je u trendu.

7. Skromna moć cveća
Venčanje s malim budžetom začinite jeftinim sezonskim cvećem. Ušteda može da bude još veća ako cvetne aranžmane iz crkve ponovo koristite tokom večeri. Najbolje je da zamolite kumove da organizuju prevoz.

8. Kombinujte dekoraciju i poklone
Ako ne želite u potpunosti da izostavite poklončiće, možete jednim potezom da rešite dve stavke tako što ćete svakom gostu dati neki od cvetnih ukrasa da ponese sa sobom. Dakle, sledećeg dana ništa neće da završi u smeću – a venčanje s niskim budžetom čak postaje i ekološki prihvatljivo. Jedna od opcija je i da poklone „ugradite“ u ukrase za stolove i tako vizuelno „popunite“ stolove bez kupovine posebnih ukrasa.


9. Živa muzika samo kao izuzetan deo događaja
Samo kada se pleše, živa muzika dolazi do izražaja kao kreator raspoloženja. Dok su svi okupirani hranom, dovoljna je dobra plej-lista. Ali i DJ je isto tako dobra opcija za venčanje s malim budžetom. Ako se još svatovima ponudi lista s pesmama koje žele, osećaj je poseban.


10. Napravite haštag za venčanje
Foto-kabine su veoma popularne na venčanjima. S druge strane, jeftinije je, a sada i originalnije, da se ponudi haštag venčanja s kojim bi gosti trebalo da objave svoje fotografije na društvenim mrežama. Voila, online album za venčanje, dostupan je u realnom vremenu!