Granola iz kućne radinosti: tri hrskave i ukusne varijante
Musli, ali hrskavi: pod granolom podrazumevamo pečene pahuljice oplemenjene dodatnim sastojcima. Zvuči ukusno, zar ne? Ako želite sami da napravite granolu, onda su ova tri recepta idealna za vas! Tri varijante granole odlično se slažu s jogurtom i svežim voćem. Alternativno, pečeni musli možete da jedete kao posip na smutiju u posudi, kašama, ovsenim pahuljicama ili jednostavno možete da ga užinate samog u pauzama.
Садржај
- Sami napravite granolu: tri načina pripreme
- Granola s bademima i kokosom: sastojci za 6–8 porcija (oko 450 g)
- Priprema granole s bademom i kokosom
- Granola sa cimetom i orašastim plodovima: sastojci za 6–8 porcija (oko 450 g)
- Priprema granole s orašastim plodovima i cimetom
- Granola s kurkumom: sastojci za 6–8 porcija (oko 450 g)
- Priprema granole s kurkumom
- Sami napravite granolu: razni saveti za hrskavu granolu
Sami napravite granolu: tri načina pripreme
Granola s bademima i kokosom: sastojci za 6–8 porcija (oko 450 g)
- 120 g badema
- 60 g indijskih oraščića
- 50 g kokosovog čipsa
- 50 g semenki suncokreta
- 40 g semenki bundeve
- 2 kašike semenki susama
- 150 ml javorovog sirupa
- 2 kašike meda
- 2 kašike kokosovog ulja
- 1 kašičica kakaa u prahu
- 1 kašičica cimeta u prahu
- 1 prstohvat soli
- 4 kajsije, suve
- 2 kašike izmrvljenih kakao zrnaca
Priprema granole s bademom i kokosom
1. Rernu prethodno zagrejte i pomešajte suve sastojke
Rernu prethodno zagrejati na 150 °C s uključenim gornjim i donjim grejačima. Pleh za pečenje obložiti papirom za pečenje. Krupno naseći bademe i indijske oraščiće i dodati u posudu. Dodati čips od kokosa, suncokretove semenke, bundevine semenke i susam, pa sve dobro promešati.
Javorov sirup, med, kokosovo ulje, cimet i so dodati u posudu. Mešavinu sjediniti sa suvim sastojcima.
3. Ispeći mešavinu, naseckati kajsije i pomešati sa zrncima kakaoa
Pleh za pečenje staviti u rernu na srednji nivo i peći oko 7 minuta. Za to vreme naseckati sušene kajsije. Dodati na pleh, sve sjediniti i vratiti u rernu na još 7–8 minuta kako bi granola poprimila zlatnosmeđu boju. Kad se sasvim ohladi, dodati izmrvljena kakao zrnca.
Ostalo vam je još izmrvljenih kakao zrnaca? Isprobajte ovaj ukusan recept za energetske bombe!
Granola sa cimetom i orašastim plodovima: sastojci za 6–8 porcija (oko 450 g)
- 120 g ovsenih pahuljica
- 80 g indijskih oraščića, krupno seckanih
- 70 g mešavine jezgrastog voća
- 2 kašike semenki susama
- 3 kašike smeđeg šećera
- 2 prstohvata morske soli
- 120 ml javorovog sirupa
- 2 kašike šumskog meda
- 2 kašike ulja od repice, hladno ceđenog
- 1/2 kašičice cimeta u prahu
Priprema granole s orašastim plodovima i cimetom
1. Zagrejati rernu
Zagrejati rernu na 180 °C s uključenim gornjim i donjim grejačima. Pleh obložiti papirom za pečenje.
2. Pomešati suve sastojke
U posudi pomešati ovsene pahuljice, indijske oraščiće, mešavinu jezgrastog voća, susam, šećer i so.
3. Tečne sastojke pomešati sa suvom smesom i peći
U posebnoj posudi pomešati javorov sirup, šumski med, ulje i cimet. Dodati suvim sastojcima, sve dobro promešati, rasporediti po plehu i peći na srednjoj rešetki u rerni oko 15 minuta.
Granola s kurkumom: sastojci za 6–8 porcija (oko 450 g)
- 150 g ovsenih pahuljica
- 50 g listića badema, seckanih
- 50 g pirinča, nabubrelog
- 3 kašike pahuljica kinoe
- 2 kašike smeđeg šećera
- 1 prstohvat soli
- 3 kašike kokosovog ulja
- 3 kašike pirinčanog sirupa
- 3 kašike javorovog sirupa
- 1 1/2 kašičice kurkume u prahu
- 50 g osušenog fizalisa (peruanske jagode)
Priprema granole s kurkumom
1. Zagrejati rernu, pomešati suve sastojke
Zagrejati rernu na 180 °C s uključenim gornjim i donjim grejačima. Pleh obložiti papirom za pečenje. Ovsene pahuljice, bademe u listićima, nabubreli pirinač i pahuljice kinoe pomešajte sa šećerom i solju u posudi.
2. Preostale sastojke pomešati sa suvim sastojcima i peći
Pomešati kokosovo ulje, pirinčani sirup, javorov sirup i prah kurkume u posebnoj posudi pa sjediniti sa sastojcima iz prve posude. Sve dobro izmešati, rasporediti po plehu i peći na srednjoj rešetki u rerni oko 15 minuta. Za to vreme naseckati sušeni fizalis. Umešati u gotovu granolu.
Dodatno: Ovde otkrijte brojne pozitivne efekte kurkume – Saveti za lepotu - kurkuma.
Sami napravite granolu: razni saveti za hrskavu granolu
- razlika između muslija i granole: musli je mešavina žitarica – posebno ovsa, pšenice ili spelte, dopunjena sastojcima kao što su orašasti plodovi, semenke, sušeno voće ili sušeno bobičasto voće. Za hrskavu granolu sastojci se pomešaju s uljem i rafiniranim šećerom – alternativno s medom ili drugim zaslađivačem – i peku. Zato je granola često kaloričnija od klasičnih muslija
- garant hrskavosti: kako biste obezbedili da granola bude hrskava nekoliko nedelja, ostavite je da se ohladi na sobnoj temperaturi, zatim je punite u velike, hermetički zatvorene tegle i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.