Active Beauty
Guilty Pleasure: Zašto su slatki grehovi dobri za nas

Slatki greh

Guilty Pleasure: Zašto su slatki grehovi dobri za nas

„Guilty Pleasure“ je aktivnost i navika u kojoj uživate iako znate da to ne bi trebalo da vam se sviđa. Bridžerton maraton serija „na jakom suncu“? Svako ko se zbog toga oseća loše verovatno je lično otkrio Guilty Pleasure. Ali da li je to za osudu? Dolazimo do suštine ovog fenomena.

Flirt-Show umesto autorskog filma

Zašto nam je neprijatno kada gledamo sapunice na Netflixu umesto umetničkih filmova u lokalnom bioskopu? I zašto nam je mišljenje drugih toliko važno? U studiji iz 2018. filozofi Kris Gofin (Kris Goffin) i Florijan Kova (Florian Cova) došli su do sledećeg zaključka: Guilty Pleasure je prvenstveno povezan s dve stvari – ličnim normama i društvenim očekivanjima. Uzmimo čitanje kao primer. Ko ih ne poznaje: savršeno raspoređene police za knjige kao pozadina za video-konferencije iz kućne kancelarije. Naravno, nizanje velikih imena i književnih klasika samo je „slučajno“. Ili: S kojim štivom radije započinjete putovanje vozom i samouvereno ga listate? S nezgrapnim specifičnim formatom kvalitetnih novina – ili s ilustrovanim časopisima jarkih boja? Da bi se zaštitio sopstveni „dobar“ ukus od kritičkog samopreispitivanja i spoljašnje percepcije, čovek je spreman da se prilagođava.

Izvinjenje za Emily i slične slatke grehove

Ali šta ako je sve ovo samo veliki nesporazum? Ako je, na primer, šira publika „prihvatila“ i oduševila se serijom „Emili u Parizu“ (Emily in Paris) tokom vikenda, ali kritike su rekle suprotno i osudile seriju? Onda se radije prepuštate svom zadovoljstvu u tajnosti, na kraju krajeva možete da izgubite reputaciju osobe s dobrim ukusom. Ako onda slučajno, u razgovoru sa svojim prijateljima ljubiteljima feljtona, ups, otkrijete da ste obožavalac „Emili u Parizu“, etiketa „Guilty Pleasure“ i dalje ostaje: ovaj termin ne samo da označava šta vi kao društvo ili pojedinac treba da smatrate da ima vrednost već predstavlja isproban i proveren izgovor za sopstvene sklonosti.


Uživajte

Izvinite, ali: ne treba vam to „izvini“. Bilo da je u pitanju dobro napravljena rom-com (romantična komedija) serija ili isto tako dobro napravljen čokoladni puding: mi glasamo za kolektivno oslobađanje od krivice. Od sada jednostavno pratimo svoja interesovanja i u prvi plan umesto krivice stavljamo zabavu. Kompleksna društveno-politička pitanja se verovatno manje obrađuju u nekoj epizodi serije „Devica Džejn“ (Jane the Virgin) nego u nekom umetničkom dokumentarnom filmu. Ali ako ste raspoloženi za zabavu, to je sasvim u redu – čak i na jakom suncu.

Bridžerton nas vodi kroz proleće

P.S.: S nestrpljenjem očekujemo nastavak istorijske „poslastice“, serije „Bridžerton“ na Netflixu. Da li ste znali da sada postoji nastavak ove hit-serije? „Kraljica Šarlota: istorija Bridžertona“ dostupna je na striming platformi od 4. maja i posvećena je ljubavnoj priči kraljice Šarlote i njenog supruga Džordža.