Torta od svežeg sira sa hrskavom podlogom

Ovaj jednostavan kolač možete da pripremite unapred.

Šta vam je potrebno:

  • puter za podmazivanje kalupa
  • 250 g piškota
  • 120 g otopljenog putera
  • 450 g jagoda
  • 1 kašičica limunovog soka
  • 5 listova želatina
  • 400 g pavlake za šlag
  • 250 g svežeg sira
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 pakovanje vanilin-šećera


Kako da pripremite kolač:

1. Priprema podloge za kolač
Kalup za tortu (promera 24 cm) lagano namažite puterom po ivicama, a dno obložite papirom za pečenje. Piškote usitnite u kuhinjskom mikseru, pomešajte s otopljenim puterom pa smesu utisnite u kalup, ravnomerno pokrivajući od dna do ivica. Pokrijte i ostavite u frižideru 30 minuta dok se podloga ne stvrdne.

2. Priprema pirea od jagoda
Operite 300 g jagoda, uklonite peteljke i usitnite ih s limunovim sokom u pire. Pire stavite u šerpu, dodajte želatin i uz stalno mešanje kuvajte dok ne počne da vri. Neka se smesa kuva barem dva minuta. Prebacite je u posudu i ostavite da se ohladi.

3. Mešanje pirea s pavlakom i svežim sirom
Operite 50 g jagoda, uklonite peteljke i nasecite ih na kriške ili kockice. Pavlaku za šlag izmiksajte u čvrst šlag. U drugoj posudi miksajte svež sir sa šećerom u prahu sve dok ne postane kremast. U krem od sira umešajte mlaki pire od jagoda, a zatim lagano dodajte pripremljeni šlag.

4. Punjenje kalupa kremom i dekoracija kolača
Krem sipajte u kalup s podlogom, izravnajte površinu i ostavite u frižideru 3–4 sata. Ostatak jagoda s peteljkama rasporedite na sredinu kolača kao dekoraciju. Prema želji, za više hrskavosti, možete da dodate sušene kriške jagoda ili komadiće izmrvljenog bezea.