Letnje salate: tri lagana i ukusna recepta za tople letnje dane
Leto je savršeno vreme kada možemo da zaboravimo na teške obroke i posvetimo se svežim letnjim salatama. Sledeće tri kreacije unose živost u činiju za salatu.
Recepti za tri ukusne letnje salate
Salata od cvekle s kozjim sirom, orasima i pestom od bosiljka
Šta vam je potrebno:
Sastojci za 4 porcije:
• 40 g prženih pinjola (npr. dmBio)
• 2 čena belog luka, krupno naseckana
• 50 g bosiljka
• 50 g parmezana
• oko 150 ml + 4 kašike maslinovog ulja (npr. dmBio)
• so
• biber
• 3 kašike oraha (npr. dmBio)
• 2 kašike šećera
• kašika slatkog senfa
• kašika balzamiko sirćeta (npr. dmBio)
• 100 g kozjeg sira
• 500 g cvekle, prethodno kuvane
Priprema:
- 1. Priprema pesta
- Pinjole, beli luk, bosiljak, parmezan i maslinovo ulje izmiksajte tako da dobijete pastu grublje teksture. Pesto začinite solju i biberom.
- 2. Karamelizovanje oraha
- Orahe pržite u tiganju bez dodavanja ulja. Posipajte ih šećerom i solju. Kada šećer počne da se topi, promešajte i prebacite na tanjir da se sve ohladi.
- 3. Priprema dresinga i seckanje ostalih sastojaka salate
- U posudi pomešajte slatki senf s 3 kašike maslinovog ulja, balzamiko sirćeta, solju i biberom. Karamelizovane orahe grubo naseckajte. Kozji sir nasecite na kockice ili izmrvite. Cveklu ocedite i narežite na kockice.
- 4. Dodavanje dresinga salati
- Cveklu stavite u posudu i marinirajte dresingom. Preko cvekle rasporedite kozji sir i orahe, pa sve prelijte pestom od bosiljka.
Ako pesto stavite u teglice i prelijete s po jednom kašikom maslinovog ulja, možete ga čuvati u frižideru otprilike mesec dana.
Salata Kritharaki s kockicama halumija
Šta vam je potrebno:
Sastojci za 4 porcije:
- 100 g testenine Kritharaki
- 1 čen belog luka
- 1 kašika balzamiko sirćeta (npr. dmBio)
- 2 kašike limunovog soka (npr. dmBio)
- 4 kašike maslinovog ulja (npr. dmBio)
- so
- biber
- 1 crvena paprika
- 150 g čeri paradajza
- 1/4 svežeg salatnog krastavca
- 1 mini glavica rimske salate
- šaka rukole
- 100 g maslina
- 1 crveni luk, narezan na tanke kolutove
- 250 g halumija, nasečenog na kockice
Priprema:
- 1. Kuvanje testenine i priprema dresinga
- Skuvajte testeninu prema uputstvima na pakovanju u slanoj vodi, ocedite i ostavite da se ohladi. Za pripremu dresinga oljuštite beli luk i protisnite ga u presi. Dodajte sirće, limunov sok, 3 kašike ulja, malo bibera i soli, pa sve dobro promešajte.
- 2. Seckanje povrća i mešanje s dresingom
- Papriku i krastavac nasecite na kockice, paradajz prepolovite, rimsku salatu narežite na trakice. Prema potrebi usitnite rukolu. Potom u velikoj posudi pomešajte papriku, krastavac, rimsku salatu, rukolu, masline i luk s pripremljenim dresingom.
- 3. Priprema halumija
- Kockice halumija dobro osušite i pržite u tiganju s malo ulja na srednjoj temperaturi dok ne porumene sa svih strana.
- 4. Posluživanje salate
- Na salatu rasporedite kockice halumija. Pospite biberom i odmah poslužite.
Hrskava salata od krompira s krastavcima i rotkvicama
Šta vam je potrebno:
Sastojci za 4 porcije:
- 400 g malih krompira
- 1–2 kašike maslinovog ulja (npr. dmBio)
- so
- biber
- 1 krastavac
- 1 luk
- 1 čen belog luka
- 6 rotkvica
- ½ veze peršina
- ½ veze kapara
- 100 g kisele pavlake
- 100 g jogurta
- 1 kašičica senfa
- 1 kašika belog vinskog sirćeta
Priprema:
- 1. Kuvanje, pasiranje i pečenje krompira
- Krompire operite i skuvajte u slanoj vodi. Zagrejte rernu na 200 °C. Krompire rasporedite na pleh obložen papirom za pečenje i lagano ih pritisnite čašom. Premažite ih maslinovim uljem, posolite i pobiberite. Pecite u rerni 40–50 minuta dok ne postanu hrskavi.
- 2. Seckanje povrća i začinskog bilja
- Za to vreme krastavac, luk i beli luk naseckajte na sitne kocke. Rotkvice narežite na tanke listiće. Peršun i kapar sitno naseckajte.
- 3. Priprema dresinga i mešanje s povrćem
- U posudi pomešajte kiselu pavlaku, jogurt, senf, belo vinsko sirće, so, biber i naseckano začinsko bilje. Dodajte naseckano povrće pa sve dobro promešajte.
- 4. Posluživanje krompira s ostatkom salate
- Salatu od kisele pavlake, krastavaca i rotkvica poslužite u posudi uz hrskavi krompir.