Active Beauty
Letnje salate: tri lagana i ukusna recepta za tople letnje dane
vreme čitanja: min
Toliko svežine!

Letnje salate: tri lagana i ukusna recepta za tople letnje dane

Leto je savršeno vreme kada možemo da zaboravimo na teške obroke i posvetimo se svežim letnjim salatama. Sledeće tri kreacije unose živost u činiju za salatu.

Recepti za tri ukusne letnje salate

Salata od cvekle s kozjim sirom, orasima i pestom od bosiljka

Šta vam je potrebno:
Sastojci za 4 porcije:

• 40 g prženih pinjola (npr. dmBio)
• 2 čena belog luka, krupno naseckana
• 50 g bosiljka
• 50 g parmezana
• oko 150 ml + 4 kašike maslinovog ulja (npr. dmBio)
• so
• biber
• 3 kašike oraha (npr. dmBio)
• 2 kašike šećera
• kašika slatkog senfa
• kašika balzamiko sirćeta (npr. dmBio)
• 100 g kozjeg sira
• 500 g cvekle, prethodno kuvane

Priprema:

  1. 1. Priprema pesta
  2. Pinjole, beli luk, bosiljak, parmezan i maslinovo ulje izmiksajte tako da dobijete pastu grublje teksture. Pesto začinite solju i biberom.
  3. 2. Karamelizovanje oraha
  4. Orahe pržite u tiganju bez dodavanja ulja. Posipajte ih šećerom i solju. Kada šećer počne da se topi, promešajte i prebacite na tanjir da se sve ohladi.
  5. 3. Priprema dresinga i seckanje ostalih sastojaka salate
  6. U posudi pomešajte slatki senf s 3 kašike maslinovog ulja, balzamiko sirćeta, solju i biberom. Karamelizovane orahe grubo naseckajte. Kozji sir nasecite na kockice ili izmrvite. Cveklu ocedite i narežite na kockice.
  7. 4. Dodavanje dresinga salati
  8. Cveklu stavite u posudu i marinirajte dresingom. Preko cvekle rasporedite kozji sir i orahe, pa sve prelijte pestom od bosiljka.
Ako pesto stavite u teglice i prelijete s po jednom kašikom maslinovog ulja, možete ga čuvati u frižideru otprilike mesec dana.

Salata Kritharaki s kockicama halumija

Šta vam je potrebno:
Sastojci za 4 porcije:

  • 100 g testenine Kritharaki
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašika balzamiko sirćeta (npr. dmBio)
  • 2 kašike limunovog soka (npr. dmBio)
  • 4 kašike maslinovog ulja (npr. dmBio)
  • so
  • biber
  • 1 crvena paprika
  • 150 g čeri paradajza
  • 1/4 svežeg salatnog krastavca
  • 1 mini glavica rimske salate
  • šaka rukole
  • 100 g maslina
  • 1 crveni luk, narezan na tanke kolutove
  • 250 g halumija, nasečenog na kockice

Priprema:

  1. 1. Kuvanje testenine i priprema dresinga
  2. Skuvajte testeninu prema uputstvima na pakovanju u slanoj vodi, ocedite i ostavite da se ohladi. Za pripremu dresinga oljuštite beli luk i protisnite ga u presi. Dodajte sirće, limunov sok, 3 kašike ulja, malo bibera i soli, pa sve dobro promešajte.
  3. 2. Seckanje povrća i mešanje s dresingom
  4. Papriku i krastavac nasecite na kockice, paradajz prepolovite, rimsku salatu narežite na trakice. Prema potrebi usitnite rukolu. Potom u velikoj posudi pomešajte papriku, krastavac, rimsku salatu, rukolu, masline i luk s pripremljenim dresingom.
  5. 3. Priprema halumija
  6. Kockice halumija dobro osušite i pržite u tiganju s malo ulja na srednjoj temperaturi dok ne porumene sa svih strana.
  7. 4. Posluživanje salate
  8. Na salatu rasporedite kockice halumija. Pospite biberom i odmah poslužite.

Hrskava salata od krompira s krastavcima i rotkvicama

Šta vam je potrebno:
Sastojci za 4 porcije:

  • 400 g malih krompira
  • 1–2 kašike maslinovog ulja (npr. dmBio)
  • so
  • biber
  • 1 krastavac
  • 1 luk
  • 1 čen belog luka
  • 6 rotkvica
  • ½ veze peršina
  • ½ veze kapara
  • 100 g kisele pavlake
  • 100 g jogurta
  • 1 kašičica senfa
  • 1 kašika belog vinskog sirćeta

Priprema:

  1. 1. Kuvanje, pasiranje i pečenje krompira
  2. Krompire operite i skuvajte u slanoj vodi. Zagrejte rernu na 200 °C. Krompire rasporedite na pleh obložen papirom za pečenje i lagano ih pritisnite čašom. Premažite ih maslinovim uljem, posolite i pobiberite. Pecite u rerni 40–50 minuta dok ne postanu hrskavi.
  3. 2. Seckanje povrća i začinskog bilja
  4. Za to vreme krastavac, luk i beli luk naseckajte na sitne kocke. Rotkvice narežite na tanke listiće. Peršun i kapar sitno naseckajte.
  5. 3. Priprema dresinga i mešanje s povrćem
  6. U posudi pomešajte kiselu pavlaku, jogurt, senf, belo vinsko sirće, so, biber i naseckano začinsko bilje. Dodajte naseckano povrće pa sve dobro promešajte.
  7. 4. Posluživanje krompira s ostatkom salate
  8. Salatu od kisele pavlake, krastavaca i rotkvica poslužite u posudi uz hrskavi krompir.
Nažalost, nismo pronašli rezultate za vašu pretragu. Molimo vas, pokušajte sa drugim pojmovima za pretragu.