Active Beauty
Napravite sopstveni pesto: naša tri omiljena letnja recepta

Brzo i dobro

Napravite sopstveni pesto: naša tri omiljena letnja recepta

Kremasto i začinjeno: takav pesto volimo. U prevodu s italijanskog, pesto znači „pire“, jer se sa sastojcima ništa drugo ne radi. Napravite sopstveni pesto – zvuči lako? I jeste! Pored klasičnog pesto đenoveze sosa (Genovese), postoji bezbroj varijanti začinjenog sosa. Poslužite šareni trio pesta od paprike, cvekle i rukole. Zabavite se kuvanjem!

Napravite sopstveni pesto: trostruko leto u čaši

1. Paprika pesto: sastojci za 4 porcije

  • 3 paprike (crvene)
  • 100 g indijskog oraha
  • 150 g plavog/buđavog sira
  • 1 prstohvat čilija u prahu
  • so
  • biber
  • 120 ml maslinovog ulja

Priprema pesta od paprike

1. Pripremite sastojke
Zagrejte gornju i donju rernu na 220 °C.
Očistite paprike, isecite ih na pola i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220 °C oko 15–20 minuta sve dok kora ne potamni. Izvadite i ostavite da se ohladi.
2. Pripremite pesto od paprike
Indijske orahe kratko pecite u prethodno podmazanom tiganju. Papriku, indijske orahe i sir začinite solju, biberom i prstohvatom čilija u prahu i sve izblendirajte štapnim mikserom. Postepeno dodajte maslinovo ulje dok ne dobijete željenu gustinu.


2. Rukola pesto: sastojci za 4 porcije

  • 300 g rukole
  • 100 g pinjola (zamena: kedrov orah)
  • 2 čena belog luka
  • 100 g parmezana
  • 200 ml maslinovog ulja
  • so
  • biber

Priprema pesta od rukole

1. Pripremite sastojke
Ispecite pinjole u prethodno podmazanom tiganju.
Operite rukolu, dobro protresite i iseckajte na krupno.
2. Pripremite pesto od rukole
Rukolu, pinjole, oljušten čen belog luka i parmezan stavite u užu posudu i lagano izblendirajte štapnim mikserom. Postepeno dodajte maslinovo ulje kako biste dobili kremastu masu. Začinite solju i biberom.


3. Pesto od cvekle: sastojci za 4 porcije

  • 500 g kuvane i oljuštene cvekle
  • 50 g oraha
  • 1 čen belog luka
  • 100 ml maslinovog ulja
  • so
  • biber
  • 1 kašika balzamiko sirćeta

Priprema pesta od cvekle

1. Pripremite sastojke
Pinjole i beli luk oljuštite i sitno iseckajte.
Cveklu iseckajte na kockice a orahe na krupno.

2. Pripremite pesto od cvekle
Iseckane orahe zajedno sa cveklom i belim lukom stavite u užu posudu i lagano izblendirajte štapnim mikserom. Postepeno dodajte maslinovo ulje. Začinite po ukusu solju, biberom i balzamiko sirćetom.

Napravite sopstveni pesto: dobro je da znate

  • Ako više volite biljnu verziju, jednostavno zamenite sir istom količinom nutritivnog kvasca u ljuspicama ili koristite veganski parmezan.
  • Gotov sos sipajte u sterilisane tegle, prelijte s pola centimetra maslinovog ulja i zatvorite. Domaći pesto može da odstoji i do 14 dana ukoliko se čuva u frižideru.