Uz održive ideje za božićne poklone činite dobro za ljude i prirodno okruženje

1. Zabava u vozu umesto letenja

Vaša omiljena osoba čezne za upoznavanjem sveta, ali istinski želi da pazi i na prirodno okruženje? Zajedničko vikend-putovanje vozom savršeno je rešenje jer je ekološki najprihvatljivije: mnoga sjajna odredišta lako su dostupna železnicom čija se mreža neprestano širi. Vaučer za putovanje moguće je kreativno dopuniti – od doručka u šarmantnom kafiću u Budimpešti do potrage za najboljim pierogima u Krakowu... rute od Beograda prema drugim gradovima su tu – i u inostranstvu mogu da se rezervišu po prihvatljivim cenama.
Savet: materijal od jutanih džakova može da posluži za pravljenje lepih višekratnih ukrasnih omota za putničke karte i poklon-bonove. Omoti mogu da se ukrase grančicama, suvim narandžama i štapićem cimeta.

2. Znanje o bilju koje možete da nosite sa sobom

Kako bi bilo divno kada bismo mogli da prepoznamo prirodna blaga koja rastu u našoj neposrednoj okolini – pa čak i da ih iskoristimo za svoje zdravlje. Mnogi ljudi žele da prošire svoja znanja u području prirodne medicine i stvore sopstvenu zelenu apoteku. S ljubavlju dizajnirane kartice s edukativnim sadržajima o samoniklom bilju stručnjakinje za biljke Isabel Fischer mogu da budu od pomoći na tom putu.

3. Svaki dan ponovo...

... s ljubavlju personalizovan kalendar pokazuje primaocu da kroz svakodnevni život ne prolazi sam. Planer postaje još vredniji kada znate da je Calendar Maker austrijska porodična firma koja već pet generacija proizvodi po narudžbini personalizovane rokovnike. Uglavnom se prave od domaćeg recikliranog papira, čija proizvodnja štedi 78% vode, 68% energije i 15% CO₂ u poređenju s onom za konvencionalni papir.

4. Čitanje ne poznaje godine

S jedne strane, uglavnom se oslanjaju na digitalni svet, a s druge strane protive se uništavanju šuma: mnogim mladim ljudima štampane knjige nisu privlačne. Možda će vaša rođaka ili unuk otkriti svoju ljubav prema čitanju knjiga iz antikvarijata koji nude polovne knjige i tako doprinose uštedi dragocenih resursa. Izbor naslova možete da prilagodite individualnim interesima i s ljubavlju da zapakujete knjigu.

5. Usporeno uživanje

Sameljite žitarice na starim vodenicama, napravite sladoled od seoskog domaćeg mleka: u prvom austrijskom slow food regionu oko dolina Lesach, Gail i Gitschtal kao i Weissenseea možete ponovno da otkrijete izvornu hranu i tradicionalne metode proizvodnje na predivan, usporen način. Naravno, u svemu tome i kasnijoj degustaciji najbolje je da uživate u društvu! Sve informacije možete da pronađete ovde.