Pljeskavice od kuskusa i tikvica sa sosom od kisele pavlake
Pljeskavice od kuskusa i tikvica
Šta vam je potrebno:
Sastojci za 4 porcije:
- 400 ml povrćnog bujona
- 400 g kuskusa (npr. dmBio)
- so
- biber
- 2 kašike maslinovog ulja + maslinovo ulje za prženje (npr. dmBio)
- 2 tikvice
- 1 veza peršuna
- 2 jaja
- 2 čaše kisele pavlake
- 1 čen belog luka, naseckan
Priprema:
1. Začinite kuskus i ostavite ga da nabubri
Zakuvajte povrćni bujon. Kuskus začinite solju i biberom pa prelijte vrućim bujonom. Ostavite kuskus10 minuta da nabubri. Viljuškom ga učinite rastresitim i dodajte 2 kašike maslinovog ulja.
2. Naseckajte tikvice i pomešajte s kuskusom
Tikvice nasecite na sitne komade, peršun takođe sitno naseckajte. Nasečene tikvice i peršun dodajte kuskusu zajedno s jajima pa sve dobro promešajte.
3. Pripremite sos od kisele pavlake
Kiselu pavlaku pomešajte s belim lukom i začinite solju i biberom.
4. Oblikujte pljeskavice i ispržite ih
Smjesu od kuskusa, tikvica i jaja rukama oblikujte u pljeskavice i pržite na maslinovom ulju dok ne postanu zlatnosmeđe. Posle prženja stavite ih na papirni ubrus koji će da upije višak ulja. Poslužite sa sosom od kisele pavlake.
Takođe ukusno: Poslužite ove pljeskavice kao prilog uz letnje salate.