Active Beauty
Sobne biljke: uz ove savete pomozite svojim biljkama da prebrode zimu.

Sobne biljke

Sobne biljke: uz ove savete pomozite svojim biljkama da prebrode zimu.

Zelena boja predstavlja mnogo pozitivnih stvari: nadu, zadovoljstvo – i, konkretnije, svežinu i prirodu. Nije ni čudo što mnogi ljudi odlučuju da stvore malu džunglu u svoja četiri zida. Uz malo znanja, svojim voljenim sobnim biljkama možete da pomognete da opušteno prežive zimu. U ovom tekstu pročitajte šta je važno:

Kako izgleda optimalan zimski prostor za sobne biljke?

To je barem jasno: tamo gde dobijaju najviše svetla i pravu temperaturu! Uz nekoliko izuzetaka, biljke rastu u tzv. razdobljima mirovanja i vegetacije. Prvi se odvija zimi i neophodan je za ponovno cvetanje u proleće. Tokom tog vremena potrebno im je manje vode i đubriva, ali im treba i uravnotežen odnos toplote i svetla – a to dobijaju samo ako razmislite o mestu na kom ćete ih držati.

Topao, zagrejan vazduh dovodi biljke u zabludu i podstiče njihov metabolizam. Signalizuje im da dobijaju dovoljno svetla za rast. Kako bi biljka nekako mogla da dođe do sunčeve svetlosti za kojom čezne, ali je nema, ona prolazi kroz pravi zamah rasta i stvara nestabilne mladice koje narastu duže od proseka u vrlo kratkom vremenu. Međutim, ovaj zamah ne može se održati dugoročno. Mladice venu. Kako bi se to sprečilo, biljkama je potrebno optimalno mesto i što se toplote i što se svetlosti tiče – idealno na povišenom mestu uz prozor, bez promaje, kao, na primer, na nekoj lepoj drvenoj stolici. Optimalna je sobna temperatura od 18 do 24 stepena Celzijusa. No budite oprezni s cvetnicama: one obično vole malo hladnije prostore, 16 do 20 Celzijusovih stepeni, i stoga ih je najbolje držati u prostorijama koje nisu previše zagrejane, kao što je spavaća soba.

Pomoć – je li to plesan? Kako je prepoznati i šta možete da uradite s tim u vezi

Beli premaz na zemlji u kojoj raste biljka ne mora da znači da se tu nastanila plesan – to mogu biti i naslage kreča ili drugih minerala. Kako biste tačno saznali s čim imate posla i šta možete da uradite povodom toga, skinite malo zemlje s gornjeg sloja – čačkalicom ili drvenim štapićem. Tvrdo i mrvičasto ukazuje na minerale i potpuno je bezopasno. Međutim, pahuljasti, mekani premaz sugeriše da se stvara plesan pa ćete morati da zamenite zemlju.

  • kod umerenih zaraza dovoljno je ukloniti gornji sloj i pokriti površinu posude slojem peska koji bi vezao vlagu.

  • ako se plesan znatno proširila, biljku je potrebno očistiti od zemlje i supstrat isprati mlakom vodom. Najsigurnija opcija jeste presađivanje u novu posudu – sa svežom, kvalitetnom zemljom prilagođenom biljci. Ako nemate alternativnu posudu pri ruci, možete da koristite i staru. Međutim, treba da je temeljno očistite, kako iznutra tako i spolja, na primer, rastvorom sirćeta i vode. Ako dodate na kraju u zemlju za biljke malo aktivnog uglja ili cimeta, smanjićete mogućnost da izbije nova plesan.

Pege na lišću: šta znače?

Grejanje zimi ne samo da izaziva smanjenje vlažnosti vazduha – topao vazduh koji se uzdiže neprestano je u pokretu i uzburkava prašinu koja se nakuplja u stanu. Prašina završava na lišću biljke i sprečava da ona dobije dovoljno svetlosti. Zbog toga lišće može da požuti, a u najgorem slučaju čak ga mogu napasti i štetočine – paukove grinje i tripsi posebno su aktivni u to vreme. Stoga se preporučuje temeljna nega lišća svakih nekoliko nedelja.

  • biljke s velikim lišćem (banane, monstere itd.) obrišite mekom krpom za prašinu – i s gornje i s donje strane lišća.

  • za biljke s malim i tankim listovima prikladnije su pamučne rukavice.

Temeljno očistite sav pribor koji ste koristili kako se štetočine ne bi prenele tokom sledećeg brisanja prašine. Alternativa brisanju prašine bilo bi tuširanje biljaka, pri čemu se lišće umereno navlaži mlakom vodom pomoću raspršivača. Međutim, ova metoda se ne preporučuje za biljke s dlakavim, voštanim lišćem kao što je lučna konoplja.

Podrška za digitalnu negu preko aplikacije

Znate li kada ste poslednji put zalili svoju biljku? Jeste li primetili nove tačkice na njoj? Nega biljaka može da izazove mnogo pitanja:

  • pomoću „PictureThis“, doktora za biljke vođenog veštačkom inteligencijom, na primer, može se prepoznati preko 17.000 biljnih vrsta. Aplikacija takođe može da otkrije bolesti i ponudi odgovarajuće savete za negu.

  • „Blossom“ vas podseća na zalivanje i pruža svetlomer za pronalaženje idealnog mesta za vašu omiljenu biljku.

  • uz „Garden Answers“ vrtlarski hobisti povezani su s profesionalcima u vrtu koji mogu da im daju odgovore na sva njihova pitanja.

Sve aplikacije dostupne su za Android i iOS.