Active Beauty
Ukusi za letnje večeri
Tekst: Carolina Forstner

Jednostavno & ukusno

Ukusi za letnje večeri

Sa zalaskom sunca javlja se potreba da na letnjem večernjem povetarcu uživamo sa najdražima. Vreme je za pisanje poruka i za pripremu ova tri letnja recepta.

Hleb s belim lukom i začinima

Sastojci

  • 2 čena belog luka
  • 1 supena kašika maslinovog ulja
  • 150 g mekog putera
  • so i biber
  • 1 sveži kvasni hleb
  • sveži ruzmarin, majčina dušica, origano i žalfija, po 6 do 8 grančica

Priprema:

Zagrejte rernu na 180°C (gornji i donji grejač). Položite svaki čen belog luka na komad aluminijumske folije, poprskajte ih maslinovim uljem, umotajte u foliju i pecite u rerni 30 minuta dok čenovi ne omekšaju. Istisnite beli luk iz ljuske. Dodajte puter, so i biber i sve sastojke viljuškom sjedinite u pikantnu pastu. Zasecite hleb odozgo u razmacima od po 2 cm i vodite računa o tome da se pri svakom zasecanju zaustavite kada stignete na dubinu od tri četvrtine svake kriške. Namažite puter s belim lukom na zasečene kriške hleba i dodajte začine prema ukusu. Umotajte hleb u aluminijumsku foliju i pecite ga 15 minuta u rerni. Izvadite hleb iz aluminijumske folije i pecite ga još 10–15 minuta u rerni – podrazumeva se da to možete da uradite i na roštilju. Jedite hleb dok je topao.

Umak od patlidžana i pomfrit

Sastojci

Umak:
  • 2 velika patlidžana
  • 1 čen belog luka, izmrvljen
  • 1/2 kafene kašičice kima, mlevenog
  • 1/2 kafene kašičice korijandera, mlevenog
  • 2 kafene kašičice tahinija
  • 1 supena kašika soka od limuna
  • so, biber
  • Toping: 2 supene kašike zrna nara, 1 grančica sveže iseckane nane, 2 supene kašike seckanih oraha, 1 supena kašika maslinovog ulja

Pomfrit:
  • 1 kg krompira, isečen u trake
  • 6 supenih kašika maslinovog ulja
  • morska so
  • paprika u prahu

Priprema

Zagrejte rernu na 200°C (gornji i donji grejač). Isečeni krompir pomešajte s maslinovim uljem i položite u jednom sloju na dve tepsije koje su obložene papirom za pečenje. Pecite krompir 30 do 40 minuta i na pola vremena pečenja ga okrenite.

Pecite patlidžan 20–25 minuta uz okretanje na roštilju dok kožica ne pocrni, a meso patlidžana ne postane meko. (Alternativno u rerni: prepoloviti patlidžan, isečene površine namažite maslinovim uljem, položiti polovine na tepsiju i pecite ih u zagrejanoj rerni 20 minuta na 200°C.) Ocedite patlidžan u cediljci i ostavite ga da se ohladi. Nakon toga izvadite kašikom meso patlidžana iz ljuske. Pomešajte ovu toplu masu s belim lukom, kimom, korijanderom, tahinijem, sokom od limuna, solju i biberom u kremasti umak. Ukoliko želite finiju konzistenciju umaka, možete pažljivo da ga pasirate. Sipajte umak u činiju i ukrasite ga zrnima nara, nanom, orasima i maslinovim uljem. Začinite pomfrit morskom solju i paprikom i poslužite uz umak.


Poznavanje porekla: patlidžan

Tamnoljubičasti plod potiče verovatno iz Azije, a u Evropu je po svemu sudeći stigao u 13. veku. Pošto su sorte koje su se u ono vreme gajile uglavnom bile žute ili bele, patlidžan je dobio nadimak „jajasti plod“. Plod iz porodice pomoćnica sadrži mnogo kalijuma, a ispod ljuske se nalaze vitamini grupe B kao i vitamin C. Patlidžanu prijaju niže temperature, ali ne i hladnoća – držite ga van frižidera i upotrebite ga relativno brzo.

Nad vatrom se patlidžan ispeče posebno dobro – i iznutra postaje mek kao puter!