Active Beauty
Ukusna salata od bulgura s dimljenim lososom

Zvezda među salatama

Ukusna salata od bulgura s dimljenim lososom

Ko misli da salate moraju da budu samo prilog, taj nije čuo za našu hranljivu salatu! Orašasti bulgur, hrskava boranija, sveže začinsko bilje, lagani preliv od limuna i, na kraju, ali ne manje važno: nežno iskidani komadi dimljenog lososa. Ova salata od bulgura idealan je letnji obrok – bilo za ručak ili za večeru. Idealna je i u kombinaciji s roštiljem.

Salata od bulgura s dimljenim lososom

Sastojci za četiri porcije

  • 150 g bulgura
    150 g boranije
    1 šaka kapra
    3 crvena luka
    50 ml limunovog soka
    4 kašike maslinovog ulja
    so
    crni, mleveni biber
    200 g dimljenog lososa; u komadu
    3 kašike badema, mlevenih
    kapar za posipanje

Priprema salate od bulgura s dimljenim lososom

1. Priprema bulgura i boranije
Pripremite bulgur prema uputstvu na pakovanju. Zatim ga dobro ocedite i pritisnite viljuškom. U međuvremenu očistite boraniju i blanširajte je u slanoj vodi oko pet minuta. Isperite u ledeno-hladnoj vodi i nasecite dijagonalno na komade dužine 2–3 cm.

2. Priprema salate
Oljuštite luk i nasecite ga na kockice. Pomešajte bulgur s boranijom, kaprom, lukom, limunovim sokom i maslinovim uljem, pa začinite solju i biberom.

3. Serviranje
Salatu rasporedite na tanjire, iskidajte komadiće lososa i rasporedite ih po salati. Pospite bademima i ukrasite kaprom.

Gotovo za: oko 40 minuta (vreme pripreme bulgura: 10–15 minuta).
Savet: Ako želite, losos naravno možete zameniti dimljenim tofuom ili drugim izvorom proteina.