Active Beauty
Zdravo stanovanje: 15 saveta za blagostanje u vašem stanu

Healthy Living

Zdravo stanovanje: 15 saveta za blagostanje u vašem stanu

Zdravlje sada igra glavnu ulogu u svim područjima života – uključujući i stanovanje. Postoje brojni aspekti koji se razlikuju u zavisnosti od prostorija i namene. Kako bismo mogli objedinjeno da prezentiramo sve relevantne informacije na temu zdravog življenja, razgovarali smo sa savetnikom za životnu sredinu, građevinskim biologom i tehničarom za merenje.

Kuvajte, jedite i uživajte u zajedništvu u bezbednoj kuhinji

Prikladno posuđe

Kada je reč o tanjirima, šoljama i sl., keramika, staklo i glina smatraju se posebno kompatibilnim. Tome treba dodati i pribor za jelo bez nikla od nerđajućeg čelika (koji je prikladan i za alergičare). Keramički pribor dobar je izbor i za kuvanje – reč je o prirodnom proizvodu, otpornom na toplotu i jednostavnom za održavanje. A kada je reč o šerpama, tiganjima ili vatrostalnim posudama, najbolji izbor su modeli od livenog gvožđa. Premda su teški u ruci, otporni su na ogrebotine i dobro sprovode toplotu.

Efikasan sistem filtriranja

Toplota i proces isparavanja stvaraju vodenu paru koja sadrži masti, finu prašinu i aerosole. „Te čestice mogu da se talože na površinama i, u najgorem slučaju, na njima može da se stvori plesan”, objašnjava Manuela Lanzinger iz „Sie Umweltberatung“. Kako biste to izbegli, za vreme kuvanja trebalo bi da dobro provetravate ili da uključite aspirator – on filtrira masnu paru iz vazduha. Promena filtera obično je potrebna jednom ili dva puta godišnje. Pre zamene, filter može da se pere do osam puta u mašini za posuđe (do 70 stepeni).

Osvežavajuće zelenilo

„Biljke poboljšavaju vlažnost i filtriraju prašinu iz vazduha”, tvrdi biološkinja Manuela Lanzinger. Biljke koje dobro podnose mešavinu vlage i toplote posebno su prikladne za kuhinju. To uključuje začinsko bilje (bosiljak, nanu, peršun), aloja veru i sukulente. Kako bi biljke ostale lepe i kako bi optimizovale vazduh, uvek treba da se pridržavate uputstava za održavanje.

Higijenske potrepštine

Meso i ribu nikada ne smete da sečete na drvenoj površini jer bi na njoj mogle da se nastane bakterije i mikrobi. Umesto toga koristite daske za sečenje od stakla ili bioplastike koje se mogu prati u mašini za posuđe. Međutim, neklizeće drvo idealno je za sečenje hleba ili voća. „Jednostavno pranje ključno je za posuđe, s obzirom na to da u kuhinji radimo sa svim vrstama masti i hrane”, kaže Lanzinger.

Opušteno razmenjivanje nežnosti i relaksacija u dnevnoj sobi

Zdravi materijali

Nameštaj od punog drveta reguliše klimu u prostoriji upijajući i otpuštajući vlagu. Načelno govoreći o zdravom tekstilu, Manuela Lanzinger preporučuje da jastuci, tepisi ili pokrivači budu što je moguće čistiji od hemijskih supstanci.

Odgovarajuće boje svetla

Koji je najbolji način da prirodne izvore svetlosti dopunite električnom rasvetom? „Za optimalno osvetljenje treba da postoji nekoliko izvora svetla koji prema potrebi mogu da se uključe“, objašnjava savetnica za životnu sredinu. „Uvek bi trebalo da ostanete u rasponu tople bele svetlosti između 2.700 i 3.000 stepeni celzijusa.“ Međutim, za radni kutak potrebna vam je neutralna bela svetlost – između 3.300 i 5.300 stepeni celzijusa.

Prirodne podne obloge

Čim se različiti materijali trljaju ili odvoje jedan od drugog, nastaje elektrostatički naboj. „Plastični proizvodi često izazivaju povećanu elektrostatiku“, ističe građevinski biolog i tehničar za merenje Armin Rebernig. Kako biste izbegli te iznenađujuće trenutke, posebno je preporučljivo da koristite tepihe od prirodnih materijala – na primer, prikladni su pamuk, vuna ili juta.

Manje električnih uređaja

Mnogo se raspravlja o tome koliko su opasne razne vrste elektrosmoga. Tehničar za merenje u životnoj sredini Armin Rebernig donosi jasna uputstva za dnevni boravak: „Elektrosmog novijih televizora, tj. ravnih ekrana, jedva da utiče na vas jer ste obično na dovoljnoj udaljenosti od njih.” Uglavnom, preporučljivo je da isključite električne uređaje posle korišćenja, jer oni čak i u stanju pripravnosti stvaraju elektrosmog i troše dragocenu energiju.

Sve za prijatan i blagotvoran noćni mir

Relaksirajuće boje

Prigušene nijanse od plavozelene, preko sive, do boje cimeta i zemljanih tonova, kao i pastelne boje, smiruju i opuštaju. Sasvim beli zidovi deluju prilično sterilno i zato ih uvek treba kombinovati s drugačijim tonom ili šarenim ukrasima. Važan je i kvalitet boje: „Najbolje je da birate proizvode s ekološkom oznakom. Oni moraju da zadovoljavaju stroge minimalne zahteve u pogledu ekološke i zdravstvene kompatibilnosti“, kaže Lanzinger. Usput, idealno je da obnavljate sloj boje svakih pet godina.

Redukovani elektrosmog

Želeli biste da sakrijete zapetljane kablove ispod kreveta? Prema tvrdnji Arminau Reberniga, to nije dobra ideja:

„Kablovi i uređaji, kao i noćne lampe, ponekad mogu da stvore znatan elektrosmog u području oko kreveta. Zato ih noću treba isključiti iz struje. „Električne instalacije u području kreveta takođe mogu da generišu negativne emisije, a električni kablovi za utičnice i prekidače često su položeni uza zidove u neposrednoj blizini.“ Preporučljivo je da izmerite sigurnosni krug dometa u ovom slučaju, a na pametnim telefonima pre spavanja aktivirajte opciju za režim rada u avionu.

Dovoljno provetravanja

Posle buđenja spavaću sobu treba dovoljno provetriti. „Kreveti i posteljina trebalo bi da se mogu provetriti tokom dana. Stoga ne prekrivajte dušeke odmah ujutro", ističe konsultant za životnu sredinu Lanzinger i dodaje: „Provetravanjem posteljine svakog dana na suncu ili hladnoći ubijaju se grinje. Kada su temperature ispod nule, ako je moguće, ostavite da se posteljina, dušeci i tepisi smrznu. Plišane igračke mogu da se stave u zamrzivač preko noći.”

U kupatilu kao u kućnom spa-centru

Tekstil organskog kvaliteta

Peškiri, ogrtači za kupanje, krpe za pranje i perive podne prostirke od sertifikovanog organskog pamuka prijatni su za kožu i higijenski su saputnici u kupatilu. „Treba ih prati ekološki prihvatljivim deterdžentima – bez omekšivača”, ističe biološkinja Manuela Lanzinger, „koji ne samo da zagađuje okolinu, nego i smanjuje sposobnost upijanja jer ostavlja tanak sloj na tekstilu."

Mnogo svežeg vazduha

Kako bi kupatilo bilo bez plesni uprkos vlazi u prostoriji, potrebno je da redovno provetravamo. „Unakrsna ili direktna ventilacija sa širom otvorenim prozorom vrlo je delotvorna. Ako je u kupatilu ugrađen ventilator, trebalo bi da radi petnaest minuta posle tuširanja. Suvim brisanjem tuš-kabine i pločica uklanja se dodatna vlaga i smanjuje opasnost od plesni”, ističe savetnica za životnu sredinu. Ako se plesan ipak pojavi, uklonite je alkoholom ili sirćetom.

Prirodni proizvodi za negu

„U kupatilu se sve vrti oko proizvoda koji dospevaju na vašu kožu. Najbolji izbor za zdravlje i životnu sredinu jesu proizvodi s prirodnim sastojcima. Pouzdane oznake kvaliteta uključuju: Ecolabel ili Natrue. U poređenju s klasičnom kozmetikom, ne koriste se sintetičke boje, mirisi i konzervansi. Ako želite da izbegnete plastiku kada je u pitanju lična nega, najbolje je da kupujete čvrste proizvode, odnosno dobri stari sapun umesto gela za tuširanje", ističe stručnjakinja za životnu sredinu. Savet: dm se takođe oslanja na pomenute oznake kvaliteta – i na još ponešto!