Menu

Čorba i ostale đakonije od bundeve: Bundeva za svačiji ukus

3 razloga zbog čega ove jeseni posebno uživamo u ovoj namirnici.

Home » Užitak » Ishrana » Čorba i ostale đakonije od bundeve: Bundeva za svačiji ukus - 10.2020

Teško da je bilo koje drugo povrće oličenje jeseni toliko koliko bundeva. Većina ljudi oduvek zna da ona ne samo da izgleda dobro kao dekoracija, već ima i odličan ukus. Uz ove savete i činjenice, u to ćemo uveriti i ostale.

Bilo da je reč o hokaido bundevi, muskatnoj tikvi ili špageti tikvi (da, zaista postoji): toliko koliko ima razlika u nazivima i oblicima plodova iz porodice tikvi, na toliko različitih načina i možemo da ih koristimo. „Bundeva može da se obradi na toliko načina. Pogodna je za supe i čorbe, ali se odlično uklapa i u slatka jela”, tako govori food blogerka Verena Lang o svom omiljenom povrću, bundevi, koja je prava superhrana. Na svom blogu ona zajedno sa svojom bakom objavljuje tradicionalne recepte sa voćem i povrćem iz sopstvene bašte.

Bundeva se prvenstveno priprema kao čorba, hrana za dušu koja će nas ugrejati, uvesti u jesenje raspoloženje i pružiti nam hranljive materije. Smatrate li da je čorba od bundeve bezukusna? U tom slučaju, ova food blogerka ima savete za to kako da iskoristite ostatke bundeve na način koji će se (gotovo) svakome dopasti. Dodatno: potpuno drugačiji recept za čorbu.

Više od samo čorbe: 3 razloga zašto je bundeva prava superhrana

  1. Održava Vas u formi i ima efekat detoksikacije

Beta karoten koji se nalazi u mesu bundeve (a kada je hokaido u pitanju, nalazi se i u kori) daje bundevi narandžastu boju, a silicijumska kiselina koju sadrži može blagotvorno da deluje na vezivno tkivo, kožu, kosu i nokte. Vitamin A je naročito dobar za naš vid. Takođe, obradovaćete bubrege i bešiku visokim sadržajem kalijuma (bundeve sadrže oko 300 miligrama na 100 grama). Ovo prirodnim putem vrši drenažu tela i ima efekat detoksikacije.

  1. Ostaci takođe mogu da se upotrebe

Većina recepata kao sastojak koristi samo meso bundeve. Po njenom mišljenju, ostaci pulpe takođe mogu dobro da se iskoriste: „Ukoliko je nešto ostalo, ostatke unutrašnjosti ploda bundeve koristim za sos. Zatim sos začinim kardamonom i cimetom kako bi imao slatkastu notu i dodam grčki jogurt.“

  1. Bundeva ima i slani i slatki ukus

Tokom hladnih dana, vruća kremasta čorba od bundeve je prava poslastica. Bilo da je slana ili slatka, fina aroma bundeve omogućava nam da sa njom eksperimentišemo. Niste ljubitelj klasične čorbe od bundeve? Prošarana šargarepom umesto krompirom, sokom narandže i kokosovim mlekom, čorba odmah dobija punoću voćne note, a tipičan ukus bundeve nestaje u pozadini. U svom receptu, food blogerka Verena Lang koristi mešavinu slatkog i slanog i oplemenjuje svoju čorbu od bundeve kruškama.

 

Recept: Čorba od kruške i bundeve

Sastojci za 2 osobe:

2 male kruške
500 g zelene hokaido bundeve ili muskatne tikve
1 mali krompir
1 velika glavica crnog luka
1 čen belog luka
650 ml dmBio supe od povrća
100 ml pavlake za kuvanje

dmBio ekstra devičansko maslinovo ulje
2 stabljike svežeg peršuna
nejodirana morska so
dmBio crni biber

Priprema:

  1. Bundevu isecite na nešto deblje kriške, a kruške prepolovite i pecite sve u rerni posoljeno i pobibereno dobrih 20 minuta.
  2. Uklonite koru sa krušaka. Crni luk i čen belog luka iseckajte na sitno i kratko dinstajte na malo maslinovog ulja. Dodajte bundevu, kruške kao i krompir . Zalijte supom od povrća i dinstajte oko 15 minuta.
  3. Dodajte iseckane listove peršuna i pavlaku za kuvanje
  4. Začinite solju i biberom po ukusu i poslužite toplo.
Prema gore
OKViše informacija