Active Beauty
Depilacija šećernom pastom (sugaring): šećer na koži

Depilacija šećernom pastom nailazi na sve više pristalica.

Depilacija šećernom pastom (sugaring): šećer na koži

Šta kažete na ideju o depilaciji pomoću šećera? To je zaista moguće.  Depilacija šećernom pastom (sugaring) je naziv za metodu koja iz dana u dan ima sve više pristalica i iza koje ostaje sve manje i manje dlačica. Zvuči slatko i u neku ruku bezopasno. Ali jednako je efektno kao i depilacija voskom, samo što manje boli i najbolje je za primenu na osetljivoj koži.

Sadržaj
Šta je depilacija šećernom pastom (sugaring)?
Korak po korak
Sami napravite svoju šećernu pastu

Iza novoga pojma, sugaring, krije se metoda depilacije kod koje se primenjuje posebna pasta na bazi šećera. Postupak je vrlo jednostavan, može se raditi kod kuće, a garantuje efekat glatke kože koji traje tri do šest nedelja pri čemu treba imati na umu da je sasvim bezbolan. Zato se ne treba čuditi što depilacija šećernom pastom ima puno ženskih, ali i muških fanova. I sve to što nam zvuči tako lepo i moderno, zapravo ima tradiciju dugu hiljadama godina. Navodno je reč o najstarijoj metodi depilacije koja se praktikovala još u starom Egiptu oko 1900. godine p.n.e. U arapskim zemljama generacijama se koristila slatka pasta, halava, u tradicionalno-ritualnim postupcima depilacije. U Evropi je ovaj trend tek uzeo maha.

Moglo bi da vas zanima

Nega za razbuđivanje 

Puno reči, a jedno značenje. Iako ima puno termina, od sugaring, depilacije šećernom pastom i persijske depilacije pa sve do halave i sukara, primena je uvek ista. Sve što nam je za ovaj postupak potrebno su: šećerna pasta, limunov sok i malo vode. Prirodnije od ovoga ne može. Šećerna pasta nam omogućava temeljnu depilaciju jer obavija folikul dlačice i odstranjuje je u smeru rasta dlake pri čemu se paralelno odstranjuje manje ćelija kože pa sam postupak nije toliko bolan. Istovremeno je pasta posebno pogodna za sve tipove kože, što ni ne čudi jer se u njoj nalaze isključivo prirodni sastojci koji izazivaju manje crvenila i bubuljica na koži. Depilacija šećernom pastom se zato može bez problema primenjivati na osetljivu kožu i na osetljiva područja pazuha, intimnog područja ili lica.

Iskustva su pokazala da je depilaciju šećernom pastom najbolje primenjivati pri dužini dlačica između 1,5 i 4 milimetra. Duže dlačice je prethodno je potrebno skratiti, a kod kraćih dlačica bi trebalo sačekati da malo narastu.

Kod ove metode moramo isplanirati vreme. Postupak depilacije traje trideset do četrdeset minuta, što uključuje i vreme pripreme. Već pripremljene šećerne paste dostupne su u prodaji.


Nežno. Cleopatra šećerna pasta za orijentalnu depilaciju je prirodni proizvod na bazi šećera i ostalih prirodnih sastojaka.

Snažno. Cleopatra šećerna pasta za orijentalnu depilaciju ne sadrži hemikalije, veštačke boje ni mirise.

 

Depilacija šećernom pastom korak po korak

 1. zuckerpasteČišćenje: kožu prvo morate da pripremite za depilaciju. Najbolje je kožu očistiti dezinfekcionim losionom koji kožu čisti i pritom odstranjuje masnoće i tako omogućava šećernoj pasti bolje prijanjanje uz dlačice.
 2. Nanošenje: prstima zahvatite i nanesite pastu u smeru rasta dlačica.
 3. Povlačenje: za razliku od depilacije voskom, u ovom slučaju vam neće biti potrebne trake. Pasta se odstranjuje u smeru rasta dlačica. Potrebna su dva ponavljanja pre no što se uklone sve dlačice. Ostaci paste se peru toplom vodom.
 4. Nega: kožu na kraju dobro osušite i negujte je hidratantnim losionom.

Kako da sami napravimo šećernu pastu?

Pastu za hiljadama godinama staru, tradicionalnu metodu depilacije možete na sasvim jednostavan način pripremiti sami kod kuće. Za to vam je potrebno:

 • 200 g šećera
 • 10 ml vode
 • 30 ml limunovog soka

Priprema

 1. u šerpu dodajte šećer i limunov sok i dobro promešajte.
 2. neprestano mešajući skuvajte masu. Vodu u masu je potrebno dodavati postupno, u vrlo malim količinama.
 3. kada proključa, pastu je potrebu kuvati još oko 15 minuta. Pritom nemojte da zaboravite da mešate pastu!
 4. Kada se šećer potpuno karamelizuje, pasta poprima boju meda, a konzistencija joj postaje kao kod žvakaće gume.
 5. kako biste proverili da li ste postigli potrebnu viskoznost, napravite mali test: kašičicom dodajte malu količinu šećerne paste u čašu hladne vode. Ako se masa otopi, znači je da je još previše retka i da se mora i dalje ukuvavati. Ako se je tvrda i krhka, znači da je postala previše čvrsta. U tom slučaju je možete popraviti dodavanjem malo limunovog soka.

 

Druge metode depilacije

Epilacija

Kod epilacije dlačice se odstranjuju zajedno sa korenom što je suprotno od depilacije kod koje se odstranjuje samo vidljivi deo dlačice. Epilacija se vrši pomoću električnog epilatora, traka sa hladnim voskom, vrućeg voska ili šećerne paste. Sve ove metode imaju posebno dugotrajan efekat pri čemu nije isključena mogućnost izbijanja kožnih iritacija.

Vrući i hladni vosak

Vosak se može koristiti u tečnom, vrućem stanju, u obliku traka sa hladnim voskom ili u obliku praktičnog roll-ona.Metoda je jako delotvorna, a kožu čini glatkom i mekanom više nedelja. Veliki nedostatak: može biti bolna, često uzrokuje crvenilo i bubuljice. Vosak je invazivan za osetljivu kožu pa je nakon njegove uporabe potrebno računati na do dva dana oporavka koliko je potrebno da se koža regeneriše.

Električni epilatori

Pomoću električnog epilatora dlačice se odstranjuju zajedno sa korenom. Ova metoda odstranjivanja dlačica važi za metodu sa posebno dugotrajnim efektom, ali zahteva puno vremena. Pored toga većina ljudi oseća bolove koji u svakom slučaju mogu biti dozirani.