Menu

Kuvanje sa decom: Recepti za male kuvare

Za prelazak dece na zdravu ishranu često je potrebna magija.

Home » Porodica » Kuvanje sa decom: Recepti za male kuvare - 11.2019

Deci uspešno ponuditi i prodati zdravu hranu nije ni malo lak zadatak. Stoga je potrebno rano početi sa time – naime već prilikom kupovine. Što više uključimo naše mališane u nabavku i pripremu jela, to će biti spremniji da probaju sve.

Tokom zajedničkog odlaska na pijacu, detetu je dozvoljeno da sam bira povrće, pa čak i da ih direktno proba. Kladimo se da deci organska šargarepa nekakvog smešnog oblika ima bolji ukus od uobičajene? „Neka osete, razliku u mirisu i ukusu između autohtone jesenske jabuke i one jabuke iz Južne Amerike, koja je neko vreme bila transportovana“, istakao je porodični terapeut Jesper Juul. „Deca neka koriste ruke, oči i nos ako treba da biraju od široke ponude proizvođača voća i povrća od ponude ribnjaka kada želi kupiti ribu ili od raznih mesara.“

Sirovo je – uglavnom – bolje

Kod kuće sve što je kupljeno treba da se sirovo i nekuvano proba a mi odrasli se takođe grickajući povrće pridružujemo deci u uživanju u ukusu. „Deca kojima je dozvoljeno da se uključe u spremanje hrane lakše će se odlučiti i da je probaju“, zna pedijatar i nutricionista dr. med. Herbert Renz – Polster. Ovo je posebno korisno kada su potomci tek dostigli starosno doba predškolskog uzrasta i odmah na početku odbijaju novu neprobanu hranu. Takođe pomaže da roditelj bude dobar uzor, uostalom, deca često spontano žele da probaju hranu koju mama i tata jedu, kaže Renz – Polster.

Važno je učestvovanje u odlučivanju

Koliko god u teoriji zajeničko kuvanje zvuči dobro, primena je ponekad previše nezgodna, na primer kada se različiti ukusi ili odbojnost prema određenim namirnicama u porodici spoje i suoče. Stručnjak za hranu Hanni Rützler ovo vidi kao priliku za budućnost: „Na pristup u ishrani i navikama cele porodice više ne utiču samo roditelji i njihova omiljena jela“ zaključuje ona. „Na sto se stavlja hrana koje je odabrana nakon napornih diskusija – pregovaranja i usaglašavanjem kako bi se zadovoljile individualne preferencije“ Deca na taj način imaju priliku da istražuju sopstvene ukuse. Takođe deca mogu saznati da se krompir ne priprema samo u obliku pomfrita, već je i u obliku pirea ili rendan. Na kraju, mališani razviju novi pristup prema hrani i rado isprobavaju sva ona jela koja inače ne bi udostojili ni jednog pogleda. A desert može biti komad dmBio – čokolade.

Recept za bolonjeze od šargarepe

Vreme pripreme: 45 minuta

Sastojci za 4 osobe:

500 g šargarepe
1 luk
1 kom (100 g) celera
100 g badema
2 kašike maslinovog ulja
3 kašike pirea od paradajza
1 limenka (400 g) pardajza u celo (na primer pica paradajz)
500 ml bujona od povrća
1 lovorov list
1 kašika sušenog origana
So
Sveže mleveni biber
Pakovanje špageta od 1 kg
1 kašika sirćeta
1-2 kašike kvasnih pahuljica (ko voli)
Izrendani parmezan (kome se sviđa)

Kuhinjski pribor:
Ljuštilica, veliki i mali nož, daska za sečenje, kuhinjska vaga, blender, 2 varjače za kuvanje, drvena kašika, veliko sito

Priprema:

1. Šargarepu ogulite ljuštilicom i oba kraja isecite. Oljuštite luk malim nožem. Oljuštite celer velikim nožem na dasci za sečenje. Najbolje je da sečete odozgo prema dole.
2. Šargarepu i celer isecite velikim nožem, veličine oraha. Manjim nožem iseckajte luk na što manje komadiće.
3. Usitnite komade šargarepe i celera sa bademima u blenderu.
4. U tiganju zagrejte maslinovo ulje. Pržite luk na jakoj vatri oko 2 minuta. Stavite naseckano povrće u tiganj, svih 5 minuta pržite uz snažno mešanje. Iscedite paradajz pire u smesu i pržite oko 3 minuta.
5. Dodajte iz limenke paradajz I iseckano povrće. Odmah dodajte lovorov list, origano, so i biber. Dobro promešajte i odmah poklopite.
6. Sos kuvajte oko 10 minuta. S vremena na vreme dobro promešati, da ništa ne zagori.
7. U međuvremenu napunite drugu posudu sa dosta vode i posolite. Pustite vodu da prokuva. Dodajte špagete i kuvajte prema uputstvima na etiketi al dente (da nije previše raskuvano). Skuvane špagete procedite kroz sito.
8. U sos od šargarepe dodajte sirće i ako želite pahuljice od nutritivnog kvasca. Poslužite uz špagete. Po želji pospite rendanim parmezanom.

 

Recept za domaći kečap

Vreme pripreme: 20 minuta

Kuvanje: 30 minuta

Sastojci za 4 osobe:

Nekoliko kockica leda
1 kg paradajza 50 g šećera (ko voli, može uzeti više)
So
Sirće
1 kašika kari praha (ko voli)
Kuhinjski pribor: veliki i mali lonac, velika posuda, veliki i mali nož, sito tj cediljka u obliku kašike, daska za sečenje, blender, kuhinjska vaga, drvena kašika

Priprema:

1. U velikoj posudi zagrejte vodu do ključanja. Posudu napunite hladnom vodom i kockicama leda i stavite pored šporeta.
2. Paradajz operite. Pomoću malog noža oljuštite koru svakog paradajza.
3.Sa sito kašikom spustite paradajz u vodu koja ključa (Oprez, može prskati!) Paradajz ne bi trebalo da se kuva duže od jedne minute.
4. Izvadite paradajz sa sito kašikom i odmah spustite u ledenu vodu da bude izložen temperaturnom šoku.
5. Paradajz odmah isecite. Uklonite zelene korenove iz paradajza ukoliko ga ima. Ispasirajte paradajz u blenderu.
6. U maloj posudi pomešajte sve sa šećerom. Posolite još malo i prokuvajte. Odmah smanjite temperature kuvanja. Kečap treba da se krčka oko 30 minuta. Povremeno mešajte.
7. Probajte kakvog je ukusa.
8. Kečap se drži u frižideru u tegli gotovo celu nedelju.

Recept za čips od cvekle

Vreme pripreme: 20 minuta

Pečenje: 40 minuta

Sastojci za 4 osobe:

500 g sveže cvekle
3 kašike maslinovog ulja
2 prstohvat grube soli
Kuhinjski pribor: 2 tepsije, papir za pečenje, daska za sečenje, rukavice za jednokratnu upotrebu, veliki nož, blender za povrće, velika činija, držači

Priprema:

1. Zagrejati rernu na 100 stepeni (dno sa toplotom). obložite dve tepsije papirom za pečenje.
2. Temeljno operite cveklu. Većim nožem odrežite vrh i dno cvekle na dasci za sečenje. Sok od cvekle oboji sve sa čim je u dodiru i zato je najbolje staviti rukavice za jednokratnu upotrebu.
3. Koristite rende za povrće kako bi ste cveklu isekli na tanke kriške. Odrasli pokazuju deci kako se to radi.
4. Temeljno rukama pomešajte kriške cvekle u posudi sa maslinovim uljem i soli.
5. Rasporedite sve kriške uredno jednu pored druge, a ne krišku cvekle jednu preko druge.
6. Pecite čips u rerni (donja šina) oko 40 minuta. Povremeno viljuškom dobro izvaditi po jednu krišku cvekle i probati je pošto se ohladi. Vreme pečenja zavisi od rerne i debljine čipsa.
7. Izvadite čips iz rerne uz pomoć rukavica za tepsije. Ostavite da se čips ohladi još 10 minuta i grickajte što je pre moguće.

Prema gore
OKViše informacija