Menu

Lepe oči: ovom šminkom se to postiže

Lepe oči može da oblikuje svako, čak i ako nosi naočare ili ima spuštene kapke.

Home » Lepota » Lepe oči: ovom šminkom se to postiže - 03.2020

Blistavo plave, svetlucavo zelene ili duboke smeđe: lepe oči su na samom vrhu skale atraktivnosti. Uz pomoć prave tehnike šminkanja oči se još bolje mogu naglasiti.

Kako pokazuju mnoge studije, i muškarci i žene svoje sagovornike prvo gledaju u lice i pre svega se zadržavaju na predelu oko očiju. Nije ni čudo s obzirom na to šta sve iz njih može da se pročita. Simpatija i pažnja se u svim kulturama prepoznaju po visoko podignutim obrvama i raširenim zenicama. Namigivanje bi trebalo da stvori poverenje, često treptanje u zavisnosti od konteksta ukazuje na zainteresovanost ili nesigurnost, dok direktan pogled deluje samouvereno i harizmatično. Ali samo ako ne traje duže od 3,3 sekunde. Toliko dugo se prvi kontakt očima obično doživljava kao prijatan. Uz toliko mnogo značenja koje oči mogu da daju prilikom komunikacije i flerta, jasno je da one dospevaju u prvi plan i kada je reč o stajlingu. Svejedno koja boja, oblik i položaj, uz pravu tehniku šminkanja oči mogu još bolje da se naglase.

Velike oči

Ako imate prirodno velike oči, prilikom šminkanja možete da koristite tamne tonove, kako biste dočarali zavodljive poglede. Od tamno crnog ajlajnera do intenzivnih Smokey Eyes sve je dozvoljeno. Profesionalni šminker Madelaine Sommerlat, iz kozmetičkog studija dm-a, preporučuje da nanesete sjajne proizvode u unutrašnje uglove očiju. To oku daje veću dubinu i dočarava oblik badema. Ukoliko želite da oči izgledaju uže, možete slobodno da povučete liniju ajlajnera ka spolja, kako bi se oči vizuelno produžile. Ekspertkinja pored toga preporučuje da se maskara nanese samo na gornje trepavice.

Male oči

Da bi male, neupadljive oči izgledale istinski velike, najbolje je koristiti svetle boje. Dok tamni ajlajner vizuelno umanjuje, svetla kajal olovka čini upravo suprotno. Senke za oči boje šampanjca, bisera ili slonove kosti daju očima dodatni sjaj. „Ovde možete da radite i sa malo sjaja“, kaže Madelaine Sommerlat, „tako oko izgleda veće. Da se on ne bi odvajao, na kraju ga lagano utapkajte prstima.“ Fino naglašena linija kapka u prirodnoj smeđoj nijansi i savijene trepavice bogatog volumena pružaju prelepi Bambi pogled.

Usko postavljene oči

Ukoliko je udaljenost između očiju prilično mala, pomoću šminke možete da stvorite efekat veće širine. Madelaine Sommerlat za to preporučuje sjajne proizvode za unutrašnji ugao oka, što će oči vizuelno udaljiti. Idući ka spolja senka može da postaje sve tamnija. Kod ajlajnera i maskare primenjuje se ista tehnika: na unutrašnjoj strani očiju oba proizvoda nanose se veoma diskretno i prirodno, na spoljašnjem uglu oka linija na kapku može da bude deblja a maskara intenzivnija.

Široko razmaknute oči

Ukoliko su oči široko razmaknute, možete koristiti obrnutu tehniku da fokusirate svoj pogled i optički smanjite udaljenost. U ovom slučaju unutrašnji ugao oka jače je naglašen i tamniji, dok se na spoljašnjoj strani senka, kajal olovka i maskara koriste štedljivo. Ajlajner se od unutrašnjeg ugla oka do sredine kapka nanosi u debelom sloju i lagano bledi ka spolja. Na unutrašnje trepavice nanosi se više maskare nego na spoljašnje, a unutrašnjost gornjeg kapka stavlja se u fokus pomoću intenzivne senke.

Spušteni kapak

Ukoliko koža prekriva pokretni deo gornjeg kapka, oči mogu da izgledaju manje, a pogled umoran. To može da se promeni ispravnom tehnikom šminkanja. “Osnovni princip glasi: svetlo naglašava, tamno prikriva“, objašnjava Madelaine Sommerlat. „Preklop kapka se tako šminka u tamnijim nijansama, kapak ispod njega u svetlijim. Malo hajlajtera ispod obrva vizuelno ih podiže i čini da oko deluje otvorenije. “Važno: Na samom kapku koristi se samo mat senka, tako da sjaj ne dospeva u pregibe. Vodootporna maskara sprečava da se trepavice i kapci dodiruju pri otvaranju očiju.

Ukoliko nosite naočare

Šminkanje uz naočare treba da se nauči. Samo nanošenje nosi sa sobom nekoliko izazova. Najjednostavniji način je pomoću uveličavajućeg ogledala koje privremeno zamenjuje naočare. U zavisnosti od vrste vizuelnog pomagala moraju da se uzmu u obzir i optički efekti. U slučaju kratkovidosti, stakla sa minus dioptrijom čine oči manjim, pa ima smisla da se povećavaju (Tačka 2, male oči). Stakla za plus dioptriju imaju suprotan efekat, što nekada može da bude prednost. Međutim, ukoliko je dioptrija previsoka, a oči i same velike, tamnim mat bojama može da se postigne ravnoteža.

Prema gore
OKViše informacija